Navigacija

Acetarminofen

Držite li ga i vi u ormariću s lijekovima, vjerojatno se nalazi iza Aspirina ili ibuprofena. No ipak, u nekim bi situacijama mogao biti najbolji odabir.

Upotreba se acetaminofena proširila nakon uvođenja Tylenola, 1955. godine, koji se tada izdavao na recept, a nudio se kao dječji lijek blažeg djelovanja na želudac od Aspirina.

Kroz nekoliko su se godina Tylenol i ostali lijekovi koji sadržavaju acetaminofen počeli prodavati i bez recepta pa su ubrzo postali omiljena sredstva protiv bolova i široka spektra djelovanja.

Acetaminofen Je li acetaminofen slabije sredstvo protiv bolova među onima koja se prodaju bez recepta?

DA lako je dobro acetaminofen imati pri ruci, nesteroidni antireumatici (NSAR) u slučaju većine vrsta bolova djeluju snažnije.

Istraživanja pokazuju kako acetaminofen olakšava bolove približno jednako kao i klasik medu takvim lijekovima, Aspirin.

Ipak, većina istraživanja pokazuje kako su NSAR-i, poput ibuprofena, učinkovitiji od obaju tih lijekova.

Primjerice, jedno je istraživanje 455 pacijenata s tenzijskom glavoboljom pokazalo kako je samo jedna doza ibuprofena (400 miligrama) imala snažniji i brži učinak na bolove od jedne doze acetaminofena (1000 miligrama).

Takoder je nedavan pregled 15 istraživanja, u kojima je bilo uključeno skoro 6000 ljudi oboljelih od osteoartritisa koljena
ili kuka, pokazao kako su oni koji su uzimali NSAR-e poput ibuprofena (ne Aspirina) patili od manje bolova nego oni koji su uzimali acetaminofen.

Kad su bili zamoljeni da ocijene svoje bolove na ljestvici od 0 do 100, pacijenti koji su uzimali NSAR-e svoju su muku ocijenili za šest bodova nižom od onih koji su uzimali acetaminofen. Takoder su oni na NSAR-ima bili pokretljiviji i patili od manje ukočenosti.

Je Ii acetaminofen katkad bolji odabir?

DA On je najsigurniji za upotrebu onima sa želučanim problemima, kao i za liječenje povišene temperature djece i mladeži.Acetaminofen je možda najbolji odabir onima koji ne podnose NSAR-e (među kojima su i naproksen natrij, ketoprofen i drugi), jer takvi lijekovi mogu uzrokovati razne probavne probleme, od žgaravice do želučanog krvarenja pa čak, kod nekih osoba, i čireve probavnog trakta. Liječnici će možda i nekima sa slabijom funkcijom bubrega savjetovati da umjesto NSAR-a uzimaju acetaminofen.

On je najbolji i za snižavanje povišene tjelesne temperature u djece i mladeži, jer Aspirin može pokrenuti rijedak, ali krajnje opasan poremećaj zvan Reyesov sindrom.

Valja spomenuti kako neki liječnici snižavanje povisene tjelesne temperature smatraju općenito pogrešnim pristupom. Ipak povišena temperatura tijela u vrućici pomaže tijelu boriti
se s klicama koje uzrokuju infekciju.

No nakon snižavanja temperature takvi se pacijenti osjećaju bolje. Uzmete li acetaminofen ili ga date djetetu kako biste snizili temperaturu povišenu djelovanjem virusa, imajte na umu to da i neki kombinirani lijekovi za pomoć kod prehlade sadržavaju taj djelatni sastojak, pa postoji opasnost od unošenja prevelike doze.