Navigacija

Artritis i artroza

Riječ je o dvije prilično složene patološke situacije. Prvu karakterizira upala zglobova koja se manifestira u akutnom obliku.

Druga, koja ima kronični tijek, predstavlja rezultat niza višestrukih uzroka: istrošenost zglobova vezana uz prirodan proces starenja organizma, traumatski događaji (čak i lakši, odnosno posve zanemareni), nepravilna prehrana, pretjerano konzumiranje alkohola i duhana…

Što se prehrambenih navika tiče, ishrana prebogata životinjskim bjelančevinama, a siromašna »protektivnim« namirnicama kao što su svježe voće i povrće, može biti uzrokom mnogih upala koje izazivaju kočenje i ukrućivanje zglobova (i okolnih mišićnih skupina), uslijed čega pokreti postaju teški i bolni.

I u ovom je slučaju od temeljne važnosti upravo preventiva: jer jednom kad se artrozični proces uspostavio, vrlo je kompleksno, uz bilo koju terapiju, hrskavicu i druge dijelove zgloba podrovane ponavljanim upalama dovesti opet do prihvatljive funkcionalnosti.

KORISNE NAMIRNICE

Češnjak, artičoke, kupus, krastavci, trešnje, jagode, jabuke, grejp, poriluk, ribiz, grožđe.

FITOTERAPIJA

Harpagophyttrm sprocumbens TM: 25-50 kapi rastopljenih u pola čaše vode, prije svakoga glavnog obroka.

Ribes nigrum lDH pupoljci: 50 kapi, razrijeđenih s malo vode, 2-3 puta dnevno najmanje dva mjeseca

HIDROTERAPIJA

Planinska sijeno

Sijeno, osobito ono s visokih planinskih pašnjaka, predstavlja pravu pravcatu, i k tome prvorazrednu, fitoterapijsku smjesu. Trine od sijena (to jest onaj dio koji obično ostane na dnu sjenika, a koji čine vršni dijelovi raznih biljaka) koriste se u terapiji različitih bolesti.

Osim u artroreumatskoj patologiji, vrećice s trinama od sijena mogu biti korisne i kod bronbitisa i kašlja (osobito ako je praćen obilnim katarom) te čak i za ublažavanje boli i mišićnih grčeva koji se javljaju prilikom jetrenih i bubrežnih kolika.

Trave koje ulaze u sastav te mudre i posve prirodne terapijske mješavine obično su sljedeće:

– jedič – analgetik (protiv bolova), sedativ (za umirenje), pospješuje znojenje
– veprina – stimulira živčani sustav, ublažava bolove, pomaže zacjeljivanje ozljeda
– stolisnik – spazmolitik (ublažava grčeve), diuretik (pospješuje mokrenje), opći stimulans
– čičak – depurativ (za pročišćavanje), pospješuje znojenje, diuretik
– divlja tikva – diuretik, antireumatik

– rosopas – spazmolitik, potiče rad jetre

– mrazovac – protiv uloga (gihta), analgetik, diuretik, antiastsimatik                                                                                                                    spazmolitik, stimulans, pospješuje znojenje
– origano – sedativ, spazmolitik, ekspektorans (pomaže iskašljavanje)

– sapunika -depurativ, diuretik, pospješuje znojenje
– timijan – opći stimulans, spazmolitik, balzamík, diuretik, antireumatik, popješuje znojenje, ima revulzivna svojstva ( uklanja lokalnu navalu krvi s posljedičnim osjećajem olakšanja)
– bijela čemerika – spazmolitik, sedativ, analgetik

Oblozi od trina od sijena

Vrećice napunjene trinama od sijena najprije se dobro ugriju, a zatim polažu na potiljak, na slabinski dio kralješnice, odnosno po potrebi na cijelu kralješnicu ili bilo koju bolnu zonu.

Postupak ima opuštajući učinak na zgrčenu (i stoga bolnu) muskulaturu, aktivira izmjenu tvari u stanicama i potencira prokrvljenost tkiva.

Ovi se oblozi mogu bez sumnje definirati kao neka vrsta prirodnog sredstva protiv bolova, koje se može koristiti bez bojazni od pojave kolateralnih efekata.

Vrećica se može staviti na vratni, leđni ili slabinski dio kičmenoga stuba, ovisno o specifičnim individualnim potrebama. Ništa vas, međutim, ne sprječava da aplikaciju proširite i na cijelu kralješnicu. U tom će slučaju samo možda biti potrebne dvije ili više vrećica, koje će biti praktičnije nego jedna velika i možda odveć glomazna i nespretna.

Postoji samo jedna, ali vrlo važna kontraindikacija: oblozi od trina od sijena se ne smiju nikad primjenjivati na dio tijela koje je sjedište neke akutne upale, kao što je npr. upala živca ishijtikusa (išijas), ili čak neki obični ekcem.

Što nam je potrebno?

– vrećica od lanenog platna dimenzija 35 x 50 cm, s praktičnim zatvaranjem (npr. plastični patentni zatvarač ili automatski gumbići, također plastični) – do 2/3 napunjena trinama od sijena

–          Lonac sa žičanim dodatkom (poput onog za kuhanje povrća na pari)

–          Komad pamučnog platna i nekoliko lanenih pokrivača

Postupak:

Vrećice namočite i položite na žičani uložak unutar lonca na čijem se dnu nalazi 1-2 cm vode. Grijte vrećicu na pari oko 20ak minuta, a potom je izvadite velikom hvataljkom. Na krevetu s prostrtim pokrivačem i pamučim platnom bolesnik će se udobno smjestiti legnuvši na bok. S određenim oprezom, pazeći dobro da ne izazovete bolne opekotine, položit ćete vruću vrećicu na bolesnu zonu. Zavit ćete pamučnim platnom te potom omotati pokrivačem.

Kada bolesnik legne  na leđa, pokrit ćete ga još jednim pokrivačem. Oblog valja držati sve dok vrećica drži toplinu (45 do 60 minuta). Kada se ukloni, uputno je da bolesnik ostane dobro pokriven u krevetu još 60 minuta.

SAVJET:

Budući da se sve češće, čak i u kroničnim patologijama zglobova, susreće neki poremećaj imunološkog sustava, vjerojatno bi se trebalo povesti više računa (i u skladu s tim poduzeti potrebne kkorektivne mjere) o ulozi koju u nastajanju artroze mogu imati kemijske tvari prisutne u okolini (atmosfersko zagađenje, primjerice, ali i ostaci od uzgoja poljoprivrednih proizvoda te prehrambeni aditivi koje neizbježno unosimo s hranom).