Navigacija

Bolovi: pomagala protiv bolova

Potraga za nekemijskim sredstvima za olakšavanje bolova natjerala je milijune osoba koje pate od artritisa, križobolje, fibromialgije i drugih kroničnih bolesti koje nose bolove, na iskušavanje raznih metoda od električne struje i magneta do kristala i uložaka za cipele.

Mnogi proizvođači takvih pomagala protiv bolova mame oboljele pričama o čudesnim rezultatima. Veliko je to iskušenje, osobito ne uspijevate li bolove potpuno suzbiti lijekovima ni drugim medicinskim postupcima. No nemojte da vas navuku na tanak led — najprije se dobro informirajte.

Ublažavaju li magneti bolove?

NE Znanstvenici tvrde kako te male komadiće metala treba i dalje držati samo na vratima hladnjaka, a ne u ormariću s lijekovima. Desetljećima su se magneti nudili za ublažavanje bolova nastalih zbog problema sa stopalima, artritisa, fibromialgije i drugih zdravstvenih problema.

No kad su znanstvenici s Peninsula Medical School u Engleskoj analizirali devet dobro osmišlj enih istraživanja magneta kao sredstva protiv bolova, nisu mogli ustvrditi značajna smanjenja bolova i nelagode.

Jedno je drugo istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of the American Medical Association, u kojemu je sudjelovalo sto osoba s bolovima u stopalima zbog upale aponeuroze tabana, pokazalo kako im ulošci za cipele s magnetima nisu dodatno pomogli.
Magnetima se stotinama godina pridavalo svojstvo olakšavanja bolova.

Njihovi zagovornici tvrde kako potiču optok krvi, utječu na živčane signale, opuštaju mišiće i povećavaju razine endorfina, bjelančevina odgovornih za osjećaj zadovoljstva. Zasad ne postoji dokaz ni za jednu od tih tvrdnji.

Bolovi: pomagala protiv bolovaMože li uredaj TENS ublažiti križobolju?

NE Slaba struja može utjecati na živčane impulse boli namijenjene mozgu, ali izgleda da ne može oslabiti bolove u leđima.

Duže od desetljeća liječnici su savjetovali osobama s križobo-ljom upotrebu kućnog uređaja TENS (transkutani električni stimulator živaca) koji bi trebao poremetiti signale bolova koje živci šalju mozgu. No istraživanja dosljedno pokazuju kako takvo liječenje slabom strujom zapravo ne djeluje.

Kad su znanstvenici sa Sveučilišta u Ottawi analizirali pet nasumičnih medicinskih istraživanja s kontrolnom skupinom, provedenih na ljudima s križoboljom koji upotrebljavaju uredaj TENS, nisu pronašli nikakvu razliku između onih koji su se koristili pravim i onih koji su upotrebljavali lažan uredaj.

Jedno je drugo istraživanje kanadskih znanstvenika pratilo 320 osobe s križoboljom koje su se liječile lažnim uređajem TENS te pravim na tri različita načina. Ništa nije djelovalo.

Mogu li prilagođeni ulošci za cipele djelovati na bolove u koljenu?

DA Ulošci s vanjskim uzdignutim rubom Čuvaju pri hodu koljena od nepravilnog trošenja i uganuća.

Nekim osobama takvi posebni ulošci značajno ohkšavaju bolove u koljenu. štite li od medijalnog osteoartritisa koljena, najčešćeg oblika artritisa u tome zglobu, zbog kojega bolovi kao da se šire iz dijela koljena uz unutarnju stranu bedra, uložak vam može dodatno olakšati bolove bez uzimanja lijekova.

U jednorne istraživanju koje se provodilo dvije godine na 156 ljudi s artritisom koljena, oni koji su u cipelama nosili prilagođene uloške s vanjskim uzdignutim rubom uzimali su 20 posto manje lijekova protiv bolova od onih koji ih nisu nosili.

Ti ulošci tek malo podižu vanjski rub stopala, ali dovoljno da se smanji nepravilan položaj kosti u koljenskom zglobu. No pazite: takvi ulošci neće pomoći osobama koje boluju od druga dva tipa artritisa koljena. To su osteoartritis ivera i glavice bedrene kosti (patelofemoralni osteoartritis), kod kojega bolovi dolaze od ispod koljenske cašice, te postranični (lateralni) artritis koljena, kod kojega se čini kako bolovi dolaze s vanjske strane koljena.