Navigacija

Bolovi u leđima

Budući da su bolovi u leđima peti po učestalosti uzrok odlaska k liječniku, reklo bi se da je medicina već davno otkrila kako ih treba liječiti.

No stare su se taktike, poput hladnih obloga i mirovanja u krevetu, pokazale neučinkovitima. Zapravo, vjerojatno će vam olakšanje donijeti sasvim suprotne metode — toplina i tjelesna aktivnost.

Također, ma što poduzimali, većini se ljudi mjesec dana nakon početka bolova stanje znatno popravi. Približno 1/3 oboljelih završi s kroničnim bolovima koji traju godinu dana ili duže. Navest ćemo što može i što ne može pomoći.

POMAŽE

Biljni ljekoviti pripravci

Postoje relativno dobri dokazi u prilog primjeni dvaju biljnih pripravaka: vražje kandže i kore bijele vrbe. Pregledom 10 istraživanja ustvrdilo se da su doze vražje kandže (standardizirane da sadržavaju 50 do 100 mg djelatnog sastojka harpagosida) ili kore bijele vrbe (120 do 240 mg) bolje djelovale na umirenje bolova u leđima od lijeka protiv bolova koji se prodaje preko recepta, rofekoksiba (Vioxx), koji je s tržišta povučen zbog sigurnosnih razloga.

Bolovi u leđima Masaža

Ovdje nije toliko riječ o opuštajućoj švedskoj masaži nego više o dubinskoj masaži kojoj je cilj razbijanje čvorića nastalih uslijed kronične napetosti mišića ili njihove ozljede.

Istraživanja pokazuju kako takva masaža, udružena s tjelovježbom i edukacijom o kontroliranju i sprečavanju bolova u leđima, zaista pomaže ublažiti kronične bolove u leđima.

Očekujte prilikom te snažne masaže i stanovitu količinu neugode i bolova. Istraživanja također govore kako je akupresurna masaža za bolove u leđima korisnija od švedske.

Topli oblozi

Da, uključite grijanje. Jedan je pregled istraživanja utjecaja topline na bolove u leđima ustvrdio kako ona pomaže barem malo. U jednom je istraživanju ona, u usporedbi s pilulom placeba, značajno ublažila križobolju nakon 5 dana.

Iskušajte starinski topli oblog, vruć ručnik, bocu vruće vode ili moderan topli oblog koji možete kupiti u ljekarni. Zapamtite da se toplina bolje prenosi s vlažnih površina.

Krema s kapsaicinom

I kapsaicin, tvar koja feferonu i čiliju daje ljutinu, može pomoći ublažiti bolove. S vremenom će nanošenje takve kreme izbaciti iz tijela tvari koje prenose signale bolova.

Morat ćete je upotrebljavati i tjedan dana ili dulje prije no što osjetite neko značajnije olakšanje. U početku možete osjetiti pečenje kože, ali bi to s vremenom trebalo prestati.

Akupunktura

Ako su vam bolovi u ledima kronični, svakako iskušajte ovu drevnu kinesku metodu liječenja. Jedan je pregled 39 kliničkih istraživanja ustvrdio kako je ona značajno uspješnija za ublažavanje bolova i poboljšanje tjelesnih funkcija od placeba ili nikakva liječenja, kao i da povećava učinak ublažavanja bolova kad se koristi uz druge načine liječenja poput uzimanja ibuprofena, tjelesne aktivnosti i promjene ponašanja.

Kad je riječ o akutnim bolovima (onima koji su vas počeli mučiti upravo sada), o stupnju učinkovitosti akupunkture ne postoji dovoljno dokaza.

Knjige

Jedna od boljih je The Back Book, koju je sastavio Royal College of General Practitioners. U istraživanju provedenu na 162 osobe s bolovima u leđima, one koje su dobile ovu knjigu poduzele su više tjelesnih aktivnosti i ranije su osjetile poboljšanja od onih koje je nisu dobile.

Rezultati su bili toliko značajni da su udruženja American College of Physicians i American Pain Society preporučila liječnicima koji se bave bolovima u leđima da pacijentima daju tu knjigu. Može se naručiti preko Interneta.

Tjelesne aktivnosti

Bole li vas leđa toliko da se i obično ustajanje iz trosjeda čini kao golem podvig, može vam se učiniti nerazumna bilo kakva preporuka tjelovježbe.

No patite li od kroničnih bolova u leđima, tjelesne vam aktivnosti mogu te bolove smanjiti i poboljšati tjelesne funkcije približno jednako kao i uobičajena sredstva protiv bolova.

Izgleda kako su najbolje vježbe one zamišljene za istezanje, jačanje ili stabiliziranje trupnih mišića — onih koji se nalaze kao cijev oko donjega dijela leđa. Zbog toga je Pilates dobar odabir, ali pomaže i aerobik. Čini se kako pomaže bilo koji oblik tjelesne aktivnosti, ali prilagođen baš vama.

POMAŽE NEKIMA

Opioidni analgetici

Poznati i pod ne toliko popularnim nazivom»narkotici«, ovi lijekovi uključuju spojeve za ublažavanje bolova slične morfinu, kao što su kodein, hidrokodon (Vicodin) i oksikodon (OxyContin i Percocet).

Vaš će ih liječnik razmotriti kao mogućnost ako ste se upravo ozlijedili, a acetaminofen i nesteroidni antireumatici (NSAR) poput ibuprofena ne djeluju. No njih se nikako ne smije uzimati dulje vrijeme.

Sredstva za opuštanje mišića

Ako ste ikad došli liječniku s akutnim i jakim bolovima u leđima, vjerojatno vam je on propisao upravo takve lijekove. Mnogi su od tih lijekova, a tu su uključeni diazepam (Valium) i ciklobenzaprin (Flexeril), odobreni za liječenje drugih bolesti (poput tjeskobe i visokoga krvnog tlaka), ali se pored te osnovne namjene upotrebljavaju i za opuštanje zgrčenih mišića.

Jedna je analiza 30 istraživanja ustvrdila kako oni djeluju bolje od placeba na ublažavanje akutnih bolova u leđima, ali svi nose mogućnosti opasnih nuspojava, pr venstveno uspavanosti, vrtoglavice i mučnine.

Proloterapija

Kod ovoga se oblika liječenja na bolno mjesto injektiraju razne tvari koje ondje pokreću upalu. Ta upala zatim potakne stanice fibroblaste na stvaranje kolagena, bjelančevine koja tvori ligamente (sveze) i tetive.

Dodatan kolagen koji se ugraduje u postojeće ligamente i tetive čini ih čvršćima i jačima pa oni pružaju veću potporu kralješnici.

Dva su istraživanja mjerila razine bolova i invaliditeta kod sudionika prije proloterapije i šest mjeseci nakon nje. Utvrđeno je više od 50% poboljšanja u smislu slabijih bolova i veće tjelesne funkcije.

Ipak, dva druga istraživanja te vrste liječenja nisu ustvrdila nikakve razlike izmedu skupine na proloterapiji i kontrolne skupine.

TENS

Kod transkutane električne stimulacije živaca (engl. kratica: TENS) leđima se kroz kožu šalju električni
impulsi koji ublažavaju bolove. Samo su dva kvalitetna klinička istraživanja ocjenjivala učinak TENS-a kod osoba s bolovima u leđima.

Jedno je od njih ustvrdilo kako do olakšanja bolova doista dolazi, a drugo nije, tako da je djelovanje TENS-a i dalje upitno.

Kirurgija

Potječu li vaši bolovi u leđima od degenerativne spondilolisteze sa spinalnom stenozom — stanja kod kojega se hrskavica između kralješaka raspada, nakon čega kralješci kliznu jedan preko drugoga— čini se kako vam je operacija najbolje rješenje.

Vlada je financirala veliko istraživanje objavljeno u časopisu New England Journal of Medicine. Uspoređivalo se 372 osobe s takvom dijagnozom, a koje su prošle kroz postupak dekompresijske laminektomije (kost i meko tkivo uklanjaju se kako bi se ublažio pritisak na živce), sa 235 osoba koje su liječene fizikalnom terapijom, injekcijama steroida i sredstvima protiv bolova.

Nakon dvije su godine one osobe koje nisu bile operirane, uživale u samo umjerenu olakšanju bolova, a operirane su daleko manje patile od bolova i bile pokretljivije. Pored toga, operirani su pacijenti to olakšanje osjetili vrlo brzo, mnogi od njih i unutar šest tjedana od operacije.

NEMOJTE NI POKUŠAVATI!

× Mirovanje u krevetu

lako je to desetljećima bio standardan savjet, kad su znanstvenici konačno istražili koristi li ono kod bolova u leđima, odgovor koji je dugo odjekivao glasio je»ne«.

Znanstvenici su ocijenili 11 istraživanja koja su uključivala 1963 pacijenta s akutnim bolovima u križima pa su ustvrdili kako se kod osoba kojima je rečeno da miruju u krevetu obnovi približno 30 posto manje tjelesnih funkcija nego kod onih koje ostanu aktivne.

× Hladni oblozi

Liječenje hladnoćom na ledu je! Jednostavno nema dokaza kako liječenje hladnoćom imalo ublažava bolove u leđima.

× Kiropraktika

Jedan pregled 39 kliničkih istraživanja nije pronašao nikakve koristi liječenja spinalnom manipulacijom kod akutne ili kronične križobolje u usporedbi s konvencionalnom zdravstvenom skrbi (tjelovježba, fizikalna terapija, sredstva protiv bolova), zatim s odlaskom na tečajeve za osobe s bolovima u leđima, ekstenzijskom terapijom, mirovanjem u krevetu, gelovima za lokalnu upotrebu pa čak i u usporedbi s izostankom bilo kakva liječenja.

× Antidepresivi

Procjena je kako svaki četvrti liječnik onima s bolovima u ledima propisuje baš takve lijekove. Na žalost, analiza 10 velikih istraživanja ustvrdila je kako antidepresivi ne pomažu.

× Korzeti i slične potpore

Potpore leđima kakve obično nose radnici na selidbama i u skladištu, možda su zapravo samo smetnja, s obzirom na to koliko djeluju na pojavu ili ublažavanje već postojećih bolova u leđima.

× Ulošci

Ovi podstavljeni umetci koje stavljate u obuću navodno smanjuju bolove u leđima ispravljajući položaj kralješnice i sprečavajući udare koji sa svakim spuštanjem stopala na tlo putuju prema vašim leđima.

Na žalost, pregled svih dostupnih istraživanja (njih samo šest) ustvrdio je kako nema nikakvih dokaza njihove korisnosti.

PRESKOČITE RENDGEN

Nema nikakvih dokaza kako on može pomoći u dijagnosticiranju jednostavne križobolje. Samo se nepotrebno izlažete zračenju — i to velikoj količini zračenja.

Kompjutorizirana tomografija (CT) i MRI jednako su beskorisne metode, osim ako vaš liječnik sumnja na neke druge probleme (poput raka) ili pokazujete li teške neurološke komplikacije, uključujući probleme govora, gubitak osjeta ili ravnoteže te abnormalne reflekse.

Ako vas liječnik ipak naruči za takvu pretragu, a zatim vam kaže kako patite od degeneracije diska, nemojte odmah pretpostaviti kako je baš to uzrok vaših bolova. 60% osoba starih između 40 i 60 godina te većina starijih od 60 pate od nekog stupnja degeneracije diskova. Većina njih zbog toga ne osjeća nikakvih većih problema pa čak ni za svoju»bolest«ne zna.

NAŠ SAVJET

Većim djelom zahvaljujući agresivnu oglašavanju proizvođača lijekova, moglo bi se pomisliti kako nesteroidni antireumatici (NSAR) koji se prodaju preko recepta na bolove u leđima djeluju bolje od generičkih lijekova istovjetnih ibuprofenu.

Ipak, pregled više od 50 kliničkih istraživanja nije ustvrdio nikakve razlike u njihovu djelovanju. Što vam preporučujemo? Kupite najjeftiniji takav lijek koji nađete u apoteci. Ibuprofen i drugi NSAR-i djeluju nešto bolje na križobolju od acetaminofena.

Liječenje bolova u leđima umijeće je, a ne znanost. Ne uspije li jedan pristup, pokušajte s drugim. Konačno riješenje može udružiti nekoliko strategija.

Tjelovježba je njegov obavezan sastojak, a masaža i akupunktura vrlo korisni pomoćnici. Za većinu osoba operacija je tek posljednje utočište.