Navigacija

Bolovi u trudnoći

U trudnoći svaka bol ili propadanje ima novo značenje. Upoznakte se s nama s vrstama boli u trudnoći kako biste prepoznali razliku između normalne, uobičajene, boli i upozoravajućih znakova.

U svakom slučaju se savjetujte s ginekologom ako ste zabrinuti oko toga što osjećate i proživljavate.

BRAXTON-HICKSOVE KONTRAKCIJE

ŠTO OSJEĆATE?

Zasigurno ćete ih osjetiti u drugoj polovici trudnoće. Mišići maternice napinju se u periodu od 30-60 sekundi, ali ne poput pravih trudova. Te su kontrakcije više neugodne nego bolne i njihov intenzitet ne jača kao štoje to slučaj kod pravih trudova.

ŠTO IH UZROKUJE?

Mogu se pojaviti nakon što netko dodirne Vaš trbuh, ako je beba jako aktivna, ako ste dehidrirali ili Vam je pun mjehur.

ŠTO PODUZETI?

Ništa posebno, samo upoznajte svog ginekologa s time – posebice ako imate više od 4 kontrakcije u sat vremena, ako se počnu događati u pravilnim razmacima te ako Vas boli uz njih i donji dio leđa.

KAKO UBLAŽITI BOL?

Pokušajte promijeniti položaj u kojemu ste bili; ako sjedite – prošećite malo, ako ste stajali – lezite. Obavezno unosite dovoljno tekućine.

bolovi u trudnoćiGRČEVI U TRBUHU

ŠTO OSJEĆATE?

Bolove i grčeve u trbuhu kao kod bolne menstruacije. Česti su u prvom tromjesečju.

ŠTO IH UZROKUJE?

Uglavnom su reakcija maternice na novi zadatak. Može se desiti i da hormoni u trudnoći usporavaju Vašu probavu. Povećani trbuh stvara pritisak na želudac i unutarnje organe pa je česta nadutost i zatvor.

ŠTO PODUZETI?

Oštra bol u trbuhu koja se ne smanjuje može biti i ozbiljna i zabrinjavajuća. Ako se bol pojača, svakako obavijestite ginekologa te posebno ako dođe do krvarenja ili do boli u ramenu (znak za izvanmaterničnu trudnoću).

Također se obratite doktoru ako dođe do povišene temperature, boli pri mokrenju (moguća upala bubrega), mučnine ili vrtoglavice.

KAKO UBLAŽITI BOL?

Najbolje je sjesti, podići noge na povišeno i opustiti se. Izbjegavajte nagle promjene položaja, a kada osjetite bol, nagnite se prema naprijed da je ublažite. Umjerena aktivnost poput šetnje ili plivanja može također pomoći.

DISFUNKCIJA SIMFIZE (SIMFIOLIZA)

ŠTO OSJEĆATE?

Oštru bol s prednje strane zdjelice, odnosno u predjelu pubične kosti, koja na dodir može biti jako bolna. Osjetit ćete bol u kukovima, preponama i donjem dijelu trbuha. Ponekad možete osjetiti i škljocanje. Bol se pojačava kretanjem.

ŠTO IH UZROKUJE?

U trudnoći hormoni omekšavaju i razvuku ligamente u tijelu da bi se pri porođaju zdjwlica mogla otvoriti. Pubična kost (simfiza) zapravo je spoj koji drži zdjelicu u ravnoteži, a ako se previše razmakne, premjestit će se pritisak na druge spojeve i zglobove zdjelice, što je vrlo bolno.

ŠTO PODUZETI?

Obratite se svojem liječniku koji će vam dati odgovarajuće tablete za ublažavanje boli i uputiti vas fizioterapeutu.

KAKO UBLAŽITI BOL?

Osim spomenutog, može pomoći akupunktura i osteopatija, kao i nježne masaže lubanje i kralježnice.

SINDROM KARPALNOG TUNELA

ŠTO OSJEĆATE?

Ukočenost ili bol u prstima jedne, ili pak obje, ruke.

ŠTO IH UZROKUJE?

Karpalni tunel, koji provodi živčane završetke u vaše prste, može u trudnoći nateknuti. Taj pritisak uzrokuje ukočenost i bol.

ŠTO PODUZETI?

Vidite s liječnikom opće prakse za nošenje zglobnog poveza ili uzimanje B6 vitamina, Možda ćete dobiti i neke tablete za bolove.

KAKO UBLAŽITI BOL?

Ako radite za računalom, rabite ergonomsku tipkovnicu i oslonac za zapešće te sjedite na udobnoj stolici sa osloncima za podlaktice. Ako je bol jača dok pričate na telefon, nabavite slušalice i mikrofon.

 

GRČEVI U NOGAMA

ŠTO OSJEĆATE?

Grčeve ili trzanje u nogama.

ŠTO IH UZROKUJE?

Iznenadno stezanje nožnog mišića – uglavnom zbog promjene u cirkulaciji i pritisku na vaše nožne mišiće.

ŠTO PODUZETI?

Upoznajte liječnika sa bolovima (posebno ako imate crvenilo, oticanje i jaku bol u nogama) iako često prođe i bez terapije.

KAKO UBLAŽITI BOL?

Kada dobijete grč, ispružite snažno nogu s petom prema van i mičite prstima što jače možete. Ako možete, prošećite malo. Pomaže i nježna masaža i utopljavanje mišića (npr. zagrijanim ručnikom).

BOL U KRIŽIMA

ŠTO OSJEĆATE?

Bol koja sijeva prema jednoj strani vaše stražnjice i bedru sve do nožnog prsta, što može biti od pritiska na živac.

ŠTO IH UZROKUJE?

Dodatna težina koju ste dobili u trudnoći, promjena težišta i omekšali ligamenti. Osim toga, bol pojačavaju i svi položaji u kojima su vam kukovi savinuti (kao npr. sjedenje za radnim stolom).

ŠTO PODUZETI?

Ako je bol jaka, odmah se javite svom liječniku opće prakse, pogotovo ako osjećate ukočenost ili slabost u nogama, stražnjici, preponama ili mokraćnom mjehuru. Ako vam je ukliješten živac, liječnik će vas uputiti fiziterapeutu.

KAKO UBLAŽITI BOL?

Savljajte vruće ili hladne obloge na bolno mjesto. Možda ćete dobiti od liječnika tablete protiv bolova. Pomaže i nježna masaža te udobne cipele.

GLAVOBOLJA

ŠTO OSJEĆATE?

Bol koja sijeva u sljepoočnicama ili probadanje iznad uha.

ŠTO IH UZROKUJE?

Glavobolje imaju mnogo uzroka, uključujući stres, umor, dehidraciju i nisku razinu šećera u krv. Žene koje su imale migrene prije trudnoće, imati će još jače dok su trudne.

ŠTO PODUZETI?

Glavobolja koja traje više sati ili je praćena poremećajima u vidnom polju (kao male svjetlucave točkice ili tamne točke pred očima), mogu biti upozorenje za preeklampsiju. Odmah se javite liječniku.

KAKO UBLAŽITI BOL?

Najveći uzročnik glavobolje je dehidracija pa pijte mnogo tekućine. Adekvatna doza paracetamola može ublažiti bol.

BOL KOJU NIKADA NE SMIJETE ZANEMARITI

Odmah upozorite vašeg liječnika ako imate dolje navedene simptome koji mogu biti znak izvamaterične trudnoće (ugniježđenje jajašca van maternice, obično u jajovodu). Takva trudnoća se obično otkriva u prvom trimestru ili kada tek saznamo da smo trudni.

–          Bol i osjetljivost u trbuhu i zdjelici

–          Krvarenje iz rodnice

–          Bol koja se pojačava kretanjem, probavom ili kašljem

–          Bol na vrhu vašeg ramena

–          Ubrzani puls, bljedoća, hladna i vlažna koža, nesvjestica

U trudnoći izbjegavajte uzimanje bilo kakvih lijekova koji nisu propisani od vašeg liječnika. Ako morate uzimati sredstvo protiv bolova, dopušten je paracetamol, a strogo su zabranjeni aspirin, kodein i ibuprofen.