Navigacija

Botoks

U 90.-im godinama prošlog stoljeća mnogi su bogati i slavni kao da se odjednom više nisu mogli nasmiješiti niti namrgoditi. Uskoro se ta pojava počela nazivati «botoks efekt«.

Injekcije otrova botulina, koji se razvija u loše obrađenim mesnim proizvodima, pogotovo konzervama i kobasicama, danas predstavljaju izuzetno popularan nekirurški kozmetički tretman.

One blokiraju kontrakcije mišića koje dovode do nastajanja bora, pa tako sprečavaju njihovo nastajanje.

Uklanja li botoks bore?

DA Injekcije botoksa smanjuju crte i bore unutar dva tjedna. Dva su velika i dobro postavljenaistraživanja, koja su uključivalastotine sudionika, donijelezaključak kako injekcijebotoksa poboljšavaju izgled crtai bora koje se pojavljuju između obrva kad se ljudi namršte.

Najjače jedjelovanje zapaženo nakon 30 dana, kad se na 80%pacijenata, prema procjenama njihovih liječnika, prilikom pokušaja izvođenja ružne grimase lica takve bore lica nisu pojavljivale.

Među samim pacijentima, 89%njih je izjavilokako imaju 50% manje  bora na čelu. Postoje i istraživanjakoja pokazuju kakobotoks djeluje i na bore na vanjskim stranama obrva, te na vratu, iako nije za takvu upotrebu odobren.

Rezultati obično traju manje od 4 mjeseca, nakon čega su potrebne nove injekcije.

Kroz vrijeme se učinak zbraja pa osobe koje redovito primaju takve injekcije mogu imati i trajnije rezultate.

Najčešća nuspojava su glavobolje i, privremeno, izgled lica kao da je njegov vlasnik cijelu noć proveo na kakvoj razuzdanoj zabavi (zbog obješenih gornjih vjeđa).

Obje nuspojave najčesće slabe sa svakim sljedećim tretmanom. Malen broj pacijenata prijavio je blage simptome koji podsjećaju na gripu, a traju nekoliko dana.

Nije bilo smrtnih slučajeva među osobama koje su botoks upotrijebile za kozmetičke svrhe, a najčešći prigovor pacijenata u jednom preglednom istraživanju bio je nedostatak poboljšanja u tretiranu području. I liječnikovo iskustvo i vještina određuju dio uspjeha. Rezultat donekle ovisi i o primljenoj dozi kao i o točnom mjestu injektiranja.

Može li išta poboljšati djelovanje botoksa?

DA Većina se dermatologa i estetskih kirurga za liječenje dubokih crta i bora koristi ili botoksom ili kolagenom.

Ipak, sudeći prema istraživanjima, bilo bi bolje da se služe i jednim i drugim. Jedno je istraživanje 65 pacijenata raspodijeljenih u tri skupine (temeljem toga primaju li botoks, kolagen ili kombinaciju) ustvrdilo kod osoba koje su primale kombinaciju obaju sredstava značajno jače djelovanje na crte i bore na čelu nego kod onih koji su primali samo botoks ili samo kolagen.

Dodatno tome, tri su mjeseca nakon primanja injekcija pacijenti koji su primali kombiniranu terapiju i dalje imali bolje rezultate od ostalih.

MOŽE LI SE POSTATI OTPORAN NA BOTOKS?

Da, ali vrlo, vrlo rijetko. Ponavljanje tretmana botoksom može potaknuti imunološki sustav na stvaranje antitijela, bjelančevina koje prepoznaju i označuju sve što je tijelu strano – poput virusa prehlade, a u ovome slučaju botoksa – kako bi se ti »negativci« neutralizirali.

To smanjuje uspješnost daljih tretmana ne samo protiv bora i crta, nego i kod ostalih tretmana botoksom, poput liječenja pretjerana znojenja. Što se češće primaju injekcije i što je veća doza, to je vjerojatnije da će se tijelo početi od botoksa braniti.