Navigacija

Čaj i zdravlje

Godinama su pobornici zdrave prehrane izbjegavali »običan« čaj i pribjegavali uvarcima drugog ljekovitog bilja. Možda su bili itekako u krivu.

Impresivno velika količina istraživanja danas pokazuje kako je taj »običan« čaj, nije važno je li to crni, zeleni, bijeli, ruski ili gruzijski, sve dok predstavlja lišće biljke Camellia sinensis — jedan od najbogatijih prirodnih izvora antioksidansa, spojeva koji se bore protiv bolesti.

Djeluje li zeleni čaj protiv tumora?

DA Spojevi iz zelenog čaja blokiraju stanice tumora, barem u epruvetama, ali je možda potrebno puno čaja ili dodataka prehrani s njegovim ekstraktom kako bi on djelovao. Usprkos svojemu nježnu okusu, zeleni čaj može  stanicama tumora zadati snažan udarac. Ovaj napitak okusa po travi vrvi antioksidansima katehinima, osobito EGCG-om, jednim od najsnažnijih antioksidansa.

Čaj i zdravljeZeleni je čaj jedan od najbogatijih izvora EGCG-a među svim  prehrambenim namirnicama i pićima, a sadržava ga 3 do 10 puta više od crnog čaja.

Laboratorijska i istraživanja na životinjama ne ostavljaju puno sumnje u to da EGCG može uništiti stanice tumora.

Taj antioksidans blokira rast i širenje tumora pokrećući unutar njegovih stanica postupak samouništenja.

On usput te stanice i izgladnjuje smanjivanjem prokrvljenosti te inhibira enzim potreban za rast tumorskih stanica.

Najjači dokaz borbe čaja protiv tumora kod ljudi dolazi iz populacijskih istraživanja provedenih u Japanu i Kini, gdje većina stanovništva pije zeleni čaj.

Točnije, neka (ali ne i sva) istraživanja pokazuju djelovanje toga čaja protiv raka debelog crijeva i drugih tumora probavnog sustava. Jedan je nedavni pregled ustvrdio kako pijenje zelenog čaja snižava rizik od raka debelog crijeva za 18%, dok izgleda da crni čaj nema nikakav učinak. Istraživanja pokazuju i da Japanke koje piju velike količine zelenog čaja — 10 ili više šalica na dan — imaju manje izgleda da im se dijagnosticira rak dojke.

Antioksidansi iz zelenog čaja mogu imati neobično snažno djelovanje na rak prostate.  U jednom od prvih kliničkih istraživanja koja su izučavala djelovanje katehina iz čaja natumore kod ljudi, skupina talijanskih znanstvenika podijelila je 60 muškaraca s visokim rizikom od razvoja raka prostate u dvije skupine. Jedna je polovica njih pila tablete koje su sadržavale katehine iz zelenog čaja, a druga je polovica dobivala placebo. Godinu dana kasnijesamo je jedan od muškaraca iz skupine zelenog čaja obolio od raka prostate, u usporedbi s devet muškaraca koji su uzimali placebo.

Je li čaj dobar za srce?

DA Čaj pomaže održati elastičnost arterija, što snižava rizik od srčanog i moždanog udara. Čaj je po omiljenosti vodeći napitak na svijetu. Kardiolozi bi željeli da je još omiljeniji – iako bi tada mnogi možda ostali bez posla.

Čini se kako pijenje čaja koristi srcu uglavnom poboljšavajući funkcionalnost krvnih žila. Izgleda kako velika količina antioksidansa dovodi do toga da se krvne žile više i učinkovitije šire, zbog čega se olakšava protok krvi.

Jedno istraživanje provedeno u bolnici u Massachusettsu na 50 pacijenata oboljelih od srčanih bolesti, ustvrdilo je kako, prema rezultatima ultrazvučnih  pretraga kojima se mjeriprotok krvi, pijenje 3 ili 4 šalice čaja na dan vraća funkciju krvnih žila – poremećenu srčanom bolešću – skoro u normalu.

Vjerojatno u tome glavnu ulogu igraju katehini iz čaja, koji pripadaju većoj skupini antioksidansa — flavonoida.
Nizozemski su znanstvenici procijenili sadržaj flavonoida u prehrani više od 800 muškaraca starijih od 65 godina. Ustvrdili su kako je čaj glavni izvor toga važnog antioksidansa te da muškarci koji su unosili najviše flavonoida imaju manji rizik od srčanih bolesti za 58%.

Jedno je drugo istraživanje više od 700 muškaraca i žena ustvrdilo kako osobe koje piju jednu ili više šalica čaja na dan snižavaju svoj rizik od srčanog udara za 44%. A tim je liječnika i znanstvenika iz nekoliko bostonskih bolnica ustvrdio kako osobe koje piju 2 ili više šalica čaja na dan, a svejedno dožive srčani udar, imaju za 39% veće izglede da ga prežive.

NAŠ SAVJET

Važno je iz čaja iskoristiti što je više antioksidansa moguće. Pijte čaj bez mlijeka. Stavljate li u njega ipak mlijeko ili vrhnje, kao Britanci, pokušajte barem smanjiti njihove količine.

Istraživanje iz 2007. godine pokazalo je kako je pijenje čaja bez takvih dodataka poboljšalo protok krvi kod 16 žena dobrovoljki. Kad su iste žene čaj pile s mlijekom, taj je učinak izostao.

Kupite si čajnik. Istraživanja pokazuju kako kuhani čaj ima daleko veće koncentracije antioksidansa nego njegove instant ili flaširane inačice.

Kušajte bijeli čaj. Taj je čaj samo neznatno obrađen, zahvaljujući čemu je zadržao najveće količine antioksidansa od svih njegovih inačica. Neka istraživanja pokazuju kako njegovi antioksidansi možda djeluju najsnažnije, snažnije čak i od onih iz zelenog čaja.

Osobe koje svakodnevno piju čaj snižavaju svoj rizik od srčanog udara za 44%.