Navigacija

Češnjak i zdravlje

Volite li češnjak, vjerojatno vam nisu toliko važne njegove zdravstvene koristi – jest ćete ga bez obzira na sve. No ta se namirnica intenzivna mirisa upotrebljava u narodnoj medicini već više od pet tisuća godina.

Dokumenti izvedeni na papirusu 1550. godine prije Krista pokazuju kako su ga egipćanski liječnici davali kao lijek za mnoge bolesti. Upotrebljavao se za liječenje kuge, ugriza zmije i tjeranje zlih duhova. Danas su znanstvenici najviše zainteresirani za utjecaj češnjaka na srce i imunološki sustav.

Je li češnjak dobar za srce?

DA Iako ne možete očekivati čuda, uvođenje češnjaka u svakodnevnu prehranu ili uzimanje tableta češnjaka osigurat će umjerenu zaštitu vašega srca.

Češnjak i zdravljeNeki nutricionisti vjeruju kako upotreba izdašnih količina češnjaka u tradicionalnoj mediteranskoj prehrani djelomice objašnjava zašto se čini da takva kuhinja pomaže u zaštiti od srčanih bolesti.

Nedavni je pregled 10 istraživanja pronašao dokaze kako tablete češnjaka mogu smanjiti LDL (»loš«) kolesterol u prosjeku za približno 11%.

To je umjereno djelovanje u usporedbi sa statinima, lijekovima poput atorvastatina (Lipitor) i simvastatina (Zocor), koji mogu sniziti LDL kolesterol i za 60%. Neka su pak istraživanja pokazala kako češnjak nema nikakav učinak na kolesterol.

Ipak, istraživanja pokazuju kako češnjak koristi srcu i na druge načine.

Taj ljekovit začin smanjuje ljepljivost trombocita u krvi, zahvaljujući čemu se usporava stvaranje ugrušaka koji mogu začepiti arterije. No i to je djelovanje češnjaka samo umjereno. Ipak, uzmemo li sve to u obzir, za zdravlje srca korisno u svakodnevnu prehranu uključiti češanj ili 2 češnjaka (a najbolje 4).

Potiče li češnjak bolji rad imunološkog sustava?

MOŽDA Nije upitno sadrži li češnjak snažne spojeve, nego mogu li se oni suprotstaviti prehladi ili tumoru. Češnjak sadržava moćne spojeve koji otežavaju opstanak bakterija, virusa, gljivica i stanica tumora. Izgleda da prisutnost takvih spojeva, posebno onih sumpornih koji češnjaku daju karakterističan miris, usmjeravaju stanice tumora ka samouništenju.

Teoretski bi to trebalo značiti kako češnjak u prehrani usporava ili sprečava nastanak i rast zloćudnih tumora.To potvrđuju i neobično niske stope pojavnosti određenih vrsta tumora u zemljama u kojima se češnjak naveliko koristi u kuhinji.

Točnije, nekoliko je istraživanja pokazalo kako osobe koje troše velike količine češnjaka i njegova srodnika, luka, imaju manji rizik od pojave raka usta, grla ili probavnog sustava. Jedan pregled istraživanja, objavljen u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, ustvrdio kako osobe koje jedu približno 5 češnjeva češnjaka tjedno -snižavaju svoj rizik od raka debelog crijeva i želuca za 30, odnosno 47%.

Češnjak može štititi od tumora želuca uništavajući bakteriju Helicobacter pylori, koju je poznato da uzrokuje kako čir na želucu tako i oštećenja želučane sluznice.

Većina su istraživanja češnjaka kao sredstva protiv prehlada zapravo provedena na dodacima prehrani, a ne na svježem češnjaku.

NAŠ SAVJET

Prije no što češnjak pojedete, uvijek ga narežite ili zdrobite i pustite da stoji 10 do 15 minuta. Toliko je potrebno za stvaranje ljekovitih spojeva. Inače će toplina kojom se koristite pri obradi češnjaka, njemu oduzeti sva ljekovita svojstva. Druga je mogućnost da češnjak pojedete sirov.

Stope pojavnosti određenih vrsta tumora niske su u zemljama u kojima se češnjak naveliko koristi u kuhinji.