Navigacija

Cijepiva

Cijepljenje je bez sumnje jedno od čovječanstvu najvažnijih medicinskih postignuća, čak i kad bi bilo zaslužno samo za iskorjenjivanje velikih boginja i dječje paralize. Kad ste posljednji put čuli kako je netko preminuo od tetanusa?

To se vjerojatno nije dogodilo u razvijenim zemljama ili u posljednjih nekoliko desetljeća. Koliko god bile čudesne koristi od cjepiva, ni ona nisu savršena pa nam je poznato kako nose i odreden rizik. Sva sreća pa je on uglavnom malen.

Jesu li cjepiva opasna?

NE lako mogu uzrokovati neugodne nuspojave— ili teže probleme kod sasvim malena broja ljudi— poznat rizik jednostavno ne opravdava strah i ozbifjniju zabrinutost. Ne cijepiti se zapravo je opasnost.

Najčešće reakcije na cjepiva jesu slabiji bolovi u mišićima ili crvenilo na mjestu uboda igle ili pak malo povišena tjelesna temperatura, kaže stručnjak za cjepiva dr. Robert H. Hopkins, profesor interne medicine i pedijatrije na Sveučilištu za medicinske znanosti u Little Rocku (Arkansas).

Ipak, kod malena se broja ljudi pojave i rijetki problemi uzrokovani živim cjepivima u kojima se nalaze živi virusi, poput kombinirana cjepiva protiv ospica, zaušnjaka (mumps) i rubeole (MoPaRu), zatim cjepiva protiv vodenih kozica, herpesa zostera i onoga protiv gripe koje se daje s pomoću spreja za nos.

U svim se tim cjepivima upotrebljavaju živi, ali oslabljeni, virusi koji potiču reakciju imunološkog sustava. Oni su takoder vrlo sigurni, osim kad se daju krivim osobama. »Ne želimo ta cjepiva davati osobama oslabljena imunološkog sustava«, kaže dr. Hopkins.

Pod time mislimo na oboljele od HIV-a, one koji primaju kemoterapiju te slabe i bolesne starije osobe. »Postoji opasnost da se njihov imunološki sustav neće moći izboriti ni protiv oslabljena virusa«, objašnjava on. Oni u tom slučaju obole od »bolesti povezane s cjepivom«, stanja vrlo slična bolesti koju je cjepivo trebalo spriječiti.

Budući da su liječnici danas vrlo oprezni u vezi s time kome će dati živo cjepivo, takav je ishod vrlo rijedak, Neke se osobe na cjepiva alergične, no i to je vrlo rijetko.

Govorkalo se kako postoji povezanost izmedu multiple skleroze te sindroma iznenadne smrti dojenčeta (engl. kratica: SIDS) i cjepiva, ali su istraživanja pokazala kako su te glasine neosnovane.

U svakom slučaju, cjepiva donose više koristi nego rizika. Ipak, vjerujete li kako ste vi ili vaše dijete doživjeli reakciju na cjepivo, obratite se svojemu liječniku.

Jesu li istraživanja povezala cjepiva s autizmom?

NE Dosad najiscrpnija u istraživanja nisu potvrdila nikakvu vezu. Nadalje, stope autizma i dalje rastu, iako je tirnerosal (koji se sumnjičilo) izbačen iz upotrebe u cjepivu.

U prošlom su se desetljeću neprestano pojavljivale glasine kako cjepiva, a posebno cjepivo MoPaRu, može u neke djece uzrokovati pojavu autizma, razvojnog poremećaja koji se obično dijagnosticira u prve tri godine života.

Te su glasine bile podržane spornim istraživanjem iz 1998. godine, objavljenim u časopisu Lancet, a koje je navodilo na zaključak kako postoji povezanost izmedu autizma i toga cjepiva.

No dalja istraživanja nisu uspjela dokazati nikakvu povezanost, a 10 od 13 autora istraživanja iz Lanceta promijenilo je svoje mišljenje.

U jednome su izvješću o istoj temi, koje su 2004. godine objavile Središnjice za kontrolui sprečavanje bolesti (engl. kratica: CDC), autori zaključili kako je vrijeme da se na to pitanje stavi točka, upućujući na velik pregled istraživanja iz 2001. godine, koji je poduzeo Medicinski institut SAD-a, a u kojemu se nije uspjela pronaći nikakva povezanost, kao ni u istraživanjima koja su uslijedila.

»Sadašnji su dokazi uvjerljivi i pokazuju kako cjepivo MoPaRu ne uzrokuje autizam niti ikoju određenu podvrstu poremećaja srodnih autizmu«, napisali su autori iz CDC-a. No nisu baš svi u to sigurni.

Neki su roditelji bili uvjereni kako im je dijete oboljelo od autizma baš zbog timerosala, konzervansa koji se upotrebljava u tom cjepivu. Timerosal sadržava malenu količinu žive, a poznato je kako ona može utjecati na neurološki razvoj novorođenčadi i djece.
Ali glede samog cjepiva MoPaRu, istraživanja nisu pokazala nikakvu povezanost izmedu timerosala i autizma.

Kao odgovor na strah i negodovanja zbog upotrebe toga konzervansa, proizvođači cjepiva prestali su ga upotrebljavati 2001. godine— a učestalost autizma i dalje je nastavila rasti. Neki znanstvenici neurolozi vjeruju kako su uzrok tom povećanju slobodniji i širi dijagnostički kriteriji, koji dovode do većeg broja djece kod koje se taj poremećaj ustanovi, a ne štetne tvari medicinskog podrijetla ili iz okoliša.

NEKOLIKO SAVJETA PRIJE CJEPLJENJA

Na vrijeme cijepite i sebe i svoju djecu svim potrebnim cjepivima. Kako biste smanjili ionako malen rizik — i kako biste se što bolje okoristili modernom znanošću o cjepivima — slijedite ove savjete koje je sastavio dr. Robert Hopkins sa Sveučilišta za medicinske znanosti iz Arkansasa.

~ Cijepljenje obavite kad ste zdravi, a ne kad vas pogodi prehlada i osjećate se loše.

~ Djeci koja primaju poticajnu (engl. booster) dozu cjepiva, unaprijed dajte tabletu acetaminofena (ne Aspirin!) kako bi imala što manje bolova.

~ Nekoliko dana pošto se cijepilo, ne dajte djetetu da dolazi u dodir s osobama koje bi mogle imati oslabljen imunološki sustav, poput bolesnih ili starijih osoba ili pak onih na kemoterapiji. Postoji opasnost da bi im dijete moglo prenijeti živi virus iz cjepiva.

~ Adolescenti i svi koji se spremaju na fakultet trebali bi zamoliti lijeČnika da ih se cijepi protiv meningitisa. ~ Ako već deset godina niste primili antitetanus, vjerojatno vam treba još jedna doza.

~ Djevojčice i djevojke starosti između 9 i 26 godina trebale bi se cijepiti protiv HPV-a (humani papilomavirus) kako bi si smanjile rizik od raka vrata maternice.

~ Ako ste slučajno jedna od rijetkih odraslih osoba koje nisu preboljele vodene kozice, a nisu ni cijepljenje protiv njih (cijepljenje je krenulo 1990. godine), pitajte liječnika biste li se trebali cijepiti. Ta bolest može biti teška kod odraslih osoba.