Navigacija

Cistitis

Riječ je o upali mokraćnog mjehura praćenoj bolnim žarenjem i čestim podražajem na mokrenje. Može biti sporadična pojava, uzrokovana, primjerice, antibiotskom terapijom, ili iznimnim fizičkim i psihičkim umorom.

Može se, međutim, očitovati i u kroničnom obliku i u tom je slučaju (nakon što su najprije isključene anatomske alteracije mokraćnog aparata) uputno razmisliti o općem stanju organizma, o radnom ritmu, pravilnosti prehrane, te kvaliteti funkcioniranja crijeva.

SAVJET:

Bio sporadičan ili ozbiljniji, za vrijeme trajanja cistitisa neophodno je povećati unos vode u organizam (po mogućnosti mineralne), kako bi se postiglo mehaničko ispiranje mokraćnih puteva i time izbacio što je moguće veći broj štetnih bakterija. Preporučljivo si je također odrediti razdoblje fizičkog odmora.

KORISNE NAMIRNICE

Češnjak, kupus, luk, komorač, pivski kvasac, jabuke, borovnice, ječam, cvijetni prah, poriluk, timijan, grožđe

FITOTERAPIJA

Uva ursi TM: 50 kapi u velikoj čaši vode, odmah po buđenju
Calluna vulgaris TM: 50 kapi u velikoj čaši vode, prije ručka
Vaccinium vitis idaea 1DH pupoljci: 50 kapi u velikoj čaši vode, prije večere

HIDROTERAPIJA

Kupka nogu s podizanjem temperature
Izaziva energičnu dilataciju krvnih žila nogu i istodobno ublažava kongestiju zdjeličnih organa (genitalnih i mokraćnih).

Što nam je potrebno?

– vjedro ili plastična posuda u koju stane dovoljno vode da se noge mogu uroniti do 10 cm ispod koljena

Postupak:

Stavite posudu u kadu za kupanje i napunite je vodom temperature oko 33 °C. Uronite noge i postupno, tijekom 15-20 minuta, povećavajte temperaturu sve dok ne dosegne 40-42 °C. Obrišite se i legnite u krevet četvrt sata.

SAM SVOJ LIJEČNIK:

Uvarak

Sastojak: Vrhom puna žlica oljuštenog ječma

Zavrijte ječam u jednoj litri vode, neka kuha 20 minuta. Procijedite i pijte po čašu tijekom dana.