Navigacija

Crijevne gliste

Infekciju crijeva glistama može, poznato je, pospješiti nedovoljno brižna higijena ruku, što je neminovan i u neku ruku razumljiv slučaj u mnoge djece.

No kako objasniti prisutnost tih parazita u crijevima djece i odraslih koji ruke možda peru i više nego što je potrebno?
Očigledno, dakle, u obzir i u ovom slučaju valja uzeti ulogu više ili manje pogodnog „terena“. Drugim riječima, u pitanju je sposobnost (ili nesposobnost) organizma da se razmnožavanju neželjenih gostiju u crijevima suprotstavi.

Time se još jednom vraćamo pitanju kvalitete svakodnevne prehrane i njezinim kvantitativnim neravnotežama. A čini se da stvaranju pogodnih uvjeta za pojavu parazita pridonosi na prvom mjestu višak bjelančevina – vrlo uobičajen baš u djece.

Sumnja na razvoj crijevnih glista trebala bi se roditi u prisutnosti sljedećíh simptoma, osobito ako su vrlo uporni: bolovi u trbuhu, svrbež u predjelu čmara i spolnih organa, nemiran san (poglavito ako je prekidan i napadima kašlja), škripanje zubima u snu, razdražljivost…

KORISNE NAMIRNICE

Češnjak, mrkva, kupus, luk, komorač, jagode, limun, bademi, metvica, orasi, cvjetni prah, peršin, poriluk, šljive, timijan, tikva

FITOTERAPIJA

Allium sativum TM: 20 kapi tri puta na dan
Fumaria officinalis TM: 25 kapi dva puta na dan, svaki drugi tjedan tri mjeseca
Gentiana lutea: 25 kapi dva puta na dan

HOMEOPATIJA

Cina 9CH: 3 granule dva puta na dan, sve do nestanka simptoma.

SAM SVOJ LIJEČNIK:

60 g kore od šipka stavite u 0,5 l hladne vode i ostavite da se namače 24 sata.
Nakon toga mješavínu stavite na vatru, pustite da zavrije i kuhajte 15-ak minuta, sve dok tekućina ne smanji obujam na oko 2,5 dcl. Pustite da se ohladi, pa procijedite. Podijelite na tri doze i pijte ih jednu po jednu u razmaku od 30-40 minuta. Nakon tri sata od posljednje uzmite blagi laksativ. Pripravak ne smiju uzimati djeca ni trudnice.