Navigacija

CTG u trudnoći

Kratica CTG označava kardiotokografsko praćenje ploda, odnosno praćenje frekvencije otkucaja djetetova srca tijekom poroda, kao i učestalosti trudova u rodilje.

Pokazalo se da određeni obrasci krivulje otkucaja djetetova srca mogu upozoriti na neodgovarajuću opskrbu djeteta kisikom, a ponekad i na potrebu za hitnom intervencijom poroda carskim redom.

Svakako treba voditi računa o tome da bi se carski rez trebao koristiti isključivo u slučajevima kada niti jedna druga mogućnost poroda prirodnim putem nije opcija, radi sigurnosti djeteta i/ili majke (obzirom da on nosi razne operativne i postoperativne rizike, bez obzira što njihova pojava nije učestala).

CTG se može koristiti za vrijeme čitavog procesa poroda.

ctg u trudnoćiKako se izvodi CTG?

Preko trbuha trudnice se postavlja široki remen  i zatim se na CTG aparatu prate kontrakcije maternice majke i registriraju otkucaji srca ploda.

Obje informacije su jako bitne za doktore. Osim po aparatu, jakost kontrakcija maternice možemo vidjeti i po otvaranju grlića maternice i spuštanju njenog prednjeg dijela. A rad srca ploda možemo pratiti i aparatom za mjerenje otkucaja.

Trudnice često nisu sigurne da li su bol i grčevi koje osjećaju pravi trudovi ili pak lažni.

Prvenstveno se to odnosi na prvorotkinje, obzirom da one trudnice koje su već rodile ipak imaju više iskustva po tom pitanju.

CTG uređaj nam također može i tu pomoći jer nam može pokazati da li je riječ o pravim ili lažnim trudovima.

Kako možete prepoznati da li imate prave trudove?

Sami porod može započeti ili trudovima ili otjecanjem plodove vode (osjetiti ćete otjecanje mlake tekućine na donjem rublju). Ako nije riječ da Vam je pukao vodenjak već mislite da imate trudove, onda bi se ti trudovi trebali ustaliti na otprilike jedan trud u 10 minuta i to tijekom barem pola sata.

Ako je to slučaj, odite se istuširati i depilirati (ili će Vas u suprotnom depilirati u bolnici) te uzmite već ranije pripremljenu torbu za bolnicu i krenite put bolnice. To što ste dobili trudove, ništa ne treba značiti jer sami porod može dugo trajati. Tako da u svakom slučaju budite strpljivi. Ako budete jedna od onih trudnica koje imaju brz i lagan porod, blago Vama! Mnoge Vam zavide na tome.

Kada dođete u rodilište, trebate predati svu potrebnu dokumentaciju vezanu uz trudnoću (zdravstveni nalazi, krvna grupa i rh faktor, osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica, uputnica za bolnicu) i zatim će uslijediti pregled trudnice, CTG, pregled ultrazvukom (da se vidi položaj djeteta, smještaj posteljice, količinu plodove vode, težinu djeteta i sl.).

Može se desiti da se na CTG trudovi ne registriraju jer su preslabi te da pregled ne ukazuje na mogućnost skorašnjeg poroda, i u tome slučaju – trudnica može biti psolana kući uz detaljnije upute.