Navigacija

Defibrilatori kućni

Jednostavni za upotrebu, kakvi se nalaze na aerodromima, u trgovačkim centrima, školskim dvoranama pa čak i u kockarnicama, dokazano spašavaju živote.

U rukama snalažljivih, čak i needuciranih građana, oni su ponovo pokrenuli srca tisuće žrtava iznenadna srčanog zastoja. Danas ih možete nabaviti i za kućnu upotrebu, iako neki skeptici smatraju kako im tu nije mjesto.

Može li vam kućni defibrilator spasiti život?

DA Javni defibrilatori utrostručuju izglede za preživljavanje žrtava iznenadnog srčanog zastoja. I kućne naprave spašavaju živote, ali to čini i kardiopulmonarno oživljavanje (umjetno disanje i masaža srca) i to puno jeftinije.

Defibrilatori kućniZa razliku od srčanog udara, iznenadni srčani zastoj dogada se zbog poremećaja električne aktivnosti srca kad se kucanje srca opasno ubrza ili postane aritmično pa srce ne može učinkovito pumpati krv. Kao žrtve srčanog zastoja, svake godine umiru stotine tisuća osoba od kojih se većina u tome trenutku nalazi u svojemu domu.

Izgledi za preživljavanje su vam skoro stopostotni dobijete li spasonosni strujni udar unutar dvije minute, a sa svakom daljom minutom smanjuju se za 7 do 10 posto kako bi, nakon 10 minuta, bili jedva mizernih 0 posto.

Budući da hitnoj pomoći može do vas trebati 10 minuta ili više, teoretski ima puno smisla nabaviti takav kućni uredaj ako netko od ukućana ima povišen rizik od srčanog zastoja.

Ipak, U jednome istraživanju više od 7000 osoba s umjerenim rizikom, kućni defibrilatori nisu spasili ni jedan život više od kardiopulmonarnog oživljavanja.

Sve su te osobe imale u kućanstvu na raspolaganju osobu koja je bila voljna (i kvalitetno obrazovana) pružiti oživljavanje te upotrijebiti defibrilator. Znanstvenici su ih podijelili u dvije skupine. Jedna je u slučaju srčanog zastoja trebala nazvati hitnu pomoć i primijeniti oživljavanje, a drugoj je dan defibrilator uz upute da ga prvo upotrijebe, a tek onda pozovu pomoć.

Stope smrtnosti su u obje skupine bile jednake, iako je toliko malo sudionika istraživanja pretrpjelo srčani zastoj u svojem domu dok je netko drugi bio prisutan da je teško reći koliko su ti rezultati pouzdani.