Navigacija

Dijeta za krvnu grupu A

Dijeta po krvnim grupama djelo je dr. Petera D’Adamoa koji svoj rad zasniva na vezi između sastojaka hrane i krvnih grupa.  Osobe krvne grupe A su uzgajivači pa bi prema tome trebale biti i pravi vegetarijanci jer imaju osjetljiv probavni sustav.

Dr. Peter D’Adamo podijelio je namirnice u 16 kategorija; meso i perad, plodove mora, mliječni proizvodi i jaja, ulja i masti, orašasti plodovi i sjemenke, mahunarke, žitarice, pekarski proizvodi, tjestenina, povrće, voće, sokovi, začini, biljni čajevi, mirodije i razna pića i u svakoj su skupini namirnice podijeljene na ‘jako dobre’, ‘neutralne’ i ‘izbjegavajte’.

dijeta za krvnu grupu ALektini, tj. proteini koji se nalaze u svakoj namirnici (razlikuju se po vrsti i prisutni su u različitim količinama, ovisno o namirnici) u tijelu izazivaju imunološku reakciju, odnosno stvaranje antitijela.

Primjerice, lektini koji se nalaze u pšenici različiti su od onih u mlijeku pa spomenute namirnice mogu biti prikladne za određenu krvnu grupu, ali ne i za drugu. S obzirom na to da lektini često mogu biti uzrok alergija, povezalo se i njihovo djelovanje na probavni i živčani sustav.

Osobe krvne grupe A su uzgajivači

Prema dr. Peteru D’Adamou osobe krvne grupe A su uzgajivači pa bi prema tome trebale biti i pravi vegetarijanci. Imaju osjetljiv probavni sustav i trebaju biljnu prehranu, puno voća, povrća i žitarica da ne bi nakupljali suvišne kilograme.

Namirnice životinjskog podrijetla se ne preporučaju pa meso, mlijeko i mliječni proizvodi nisu na listi poželjnih namirnica.

Poželjan je unos orašastih plodova i sjemenki jer osiguravaju proteine u prehrani.

Naimirnice koje potiču debljanje su meso, mliječni proizvodi, grah i pšenica, dok biljna ulja, sojini proizvodi, povrće i ananas potiču mršavljenje. Od mesa u neutralnu kategoriju ubrajaju se kokošje meso, piletina i puretina pa se ono može jesti u malim količinama, dok svo ostalo meso treba izbjegavati.

Riba se dozvoljava jesti u količini tri do četiri puta tjedno, ali ipak treba izbjegavati bijelu ribu poput lista, inćuna, haringa te oslića koja sadrži velike količine lektina. Od riba u kategoriju ‘jako dobro’ pripadaju bakalar i grdobina.

Primjer jelovnika

Doručak:

– kukuruzne pahuljice sa sojinim mlijekom i borovnicama

Ručak:

– grčka salata (narezana zelena salata, celer, mladi luk, krastavac, feta sir oko 10 dkg, limun, svježa metvica, sve posuto sjemenkama sezama), 1 jabuka, kriška kruha od proklijale pšenice, biljni čaj

Večera:

– tofu pirjan sa zelenim mahunama, porilukom, graškom i klicama lucerne

Prehrana za krvnu grupu A manjka proteinima, ako se ne pripazi na unos proteina biljnog podrijetla (soje, graha, leće), određenih vrsta riba, orašastih plodova i fermentiranih mliječnih proizvoda, što je posebno važno za osobe koje intenzivno vježbaju.

Ako se dobro uravnoteži, prehrana za krvnu grupu A može biti dobro prilagođena današnjem sjedilačkom životu. Prehrana je bogata vitaminom C, folnom kiselinom i dijetalnim vlaknima.

Pogodna je za osobe sa kardiovaskularnim problemima jer je siromašna masnoćama, posebno zasićenim, a kolesterol gotovo da i ne sadrži, ako se ne jede riba.