Navigacija

Emocionalna glad

Postoji bitna razlika između emocionalne i fizičke gladi. Evo glavnih obilježja jedne i druge vrste. Emocionalna glad javlja se naglo, u trenutku kad pomislimo na hranu – osjetimo glad.

Fizička glad javlja se postupno: želudac počinje reagirati pa sat kasnije osjetite jaku glad.

Dok se emocionalna glad javlja za specifičnom hranom, primjerice čokoladom i sladoledom, što znači da ste usmjereni konzumiranju samo te namirnice, kod fizičke gladi potreba se javlja prema različitim namirnicama. Emocionalna glad počinje u ustima i mozgu: vaša usta žele kušati tu zamamnu pizzu ili mirišljavu krafnicu.

Fizička glad prepoznaje se po želučanim senzacijama: kruljenju u crijevima, osjećaju praznine u želucu, bolnim grčevima. Dok vas emocionalna glad tjera da jedete odmah, jer u protivnom nastaje emocionalna bol, fizička glad dopušta odgađanje do nekog obroka.

Emocionalna gladEmocionalna glad povezana je s vašim lošim raspoloženjem, a najčešće je u pitanju napetost i ljutnja zbog prijekora vašeg pretpostavljenog ili zbog loših djetetovih rezultata u školi, bračne svađe, itd. Fizička glad nastaje isključivo zbog toga što je od zadnjeg obroka prošlo 4 – 5 sati i što želudac kuca na vrata i traži novi obrok, novu energiju!

Emocionalna glad može biti prikrivena, kao da vas netko drugi hrani, a vi samo otvarate usta (engl. automatic eating) ili vam se čini da ste upravo pojeli punu vrećicu omiljenih slastica.

Kod fizičke gladi nema prikrivanja, jer u žlici i na vilici točno vidite što i koliko stavljate u usta. Sasvim svjesno odlučujete hoćete li pojesti pola ili cijeli sendvič.

U međuvremenu radite nešto što će vam skrenuti pozornost s hrane. Ovo ponovite triput i ako uspijete, prekoračili ste prvi prag.

Kada budete krenuli po jelo, skrenite prema izlaznim vratima i izvan kuće provedite vrijeme radeći nešto ili trčite idućih pola sata. Ako vam netko od ukućana nudi .omiljena jela, zahvalite se, ustanite od stola I recite da imate važnog posla.

Ako uspijete, prekoračili ste drugi prag. Isperite usta od ostataka jako aromatične hrane (primjerice, čokolada, pita od jabuka, palačinke) kako biste izbjegli nadraživanje osjetila. Dobro je popiti čašu obične vode.

Ne morate duboko ponirati u svoju psihu i skrivene okolnosti zbog kojih pretrpavate svoj želudac i nagomilavate slojeve sala oko trbuha, ne morate biti Freud. Rješenje će vam se ukazati poput poruke na kompjutorskom zaslonu: »Da, bilo te je strah financijske propasti« ili »Da, bio si silno ljubomoran na susjeda« ili sl.

Zamijenite ljubav prema mastima ljubavlju prema sebi! Mi zapravo liječimo strahove žrtvujući ljubav umjesto da više volimo sebe, a zaboravimo strahove i prejedanje! Kada se ispunimo ljubavlju ili pozitivnim emocijama nema mjesta za one negativne pa ni za jelo.
Gladovanje je isto što i teror nad tijelom. Često jedemo ne zbog gladi već zbog emocija!

Svaki čovjek koji na pitanje o razlozima debljanja olako daje odgo ne poznaje problem, a tko daje savjete – čini neoprostivu štetu! Zašto čovjek toliko jede, pitanje je prije svega brojnih psihičkih i somatskih razloga, da pokušam s protupitanjem – zašto čovjek pije alkoholna pića?

I evo od odgovora: čovjek koji pije, utapa u alkoholu svoju tugu, bol, nesreću, frustraciju, strah, usamljenost. Zbog sličnih razloga, besposlen čovjek stalno zaviruje u hladnjak. Dakle, hrana služi kao neka vrsta droge koja nam ublažava svakodnevne probleme.