Navigacija

Endoskopske metode mršavljenja-postavljanje balona u želudac

Endoskopska terapija pretilosti granično je područje prema kirurškoj terapiji, a ponekad kod pretilosti izraženijega stupnja može predstavljati i predzahvat prije kirurške operacije.

Vrste endoskopske terapije dostupne u Hrvatskoj su intragastrični balon i intragastrična aplikacija botulinum toksina.

Budući da je efedrin vrlo sličan arnfetaminima, nuspojave su slične kao kod uzimanja amfetamina. Može nastupiti drhtanje ruku, tremor, znojenje, lupanje srca i povišeni krvni tlak, vrtoglavica, mučnina, povraćanje, razdražljivost, osjećaj unutarnjega nemira te impotencija. Stoga kombinacija efedrina i kofeina nije odobrena za liječenje pretilosti.

Endoskopske metode mršavljenja-postavljanje balona u želudacPrvih nekoliko dana po postavljanju balona pacijent uglavnom osjeća nela- godu koju mu ispunjen balon stvara u želucu, mučninu i povremeno povraća.

Navedeni simptomi postupno nestaju i bolesnik se privikava na prisutnost balona u želucu. Komplikacije su rijetke, no moguće je oštećenje sluznice želuca u obliku erozija ili ulkusa. Opisani su i slučajevi pucanja balona, no budući da ja fiziološka otopina kojom je ispunjen balon obojena metilenskim modrilom, promjena boje mokraće i stolice signalizirat će da je došlo do pucanja balona.

Osnovna indikacija za postavljanje balona je ITM > 35, iako je u nekim ispitivanjima praćen učinak balona i u osoba s IT M-om od 32 do 35.

Isključujući čimbenici za postavljanje balona su: lokalne kontraindikacije za postavljanje balona kao što su hijatalna hernija > 3 cm, ezofagitis III. i IV. stupnja, varikoziteti jednjaka, ulkusna bolest, angiektazije te raniji operativni zahvati na želucu, pretilost uzrokovana genetskim ili hormonskim poremećajem, maligna bolest u posljednjih pet godina, trudnoća, alkoholizam i ovisnost o drogama.

U sklopu pripreme bolesnika za zahvat potrebno je obaviti sveobuhvatan razgovor liječnika s bolesnikom, detaljan pregled bolesnika, antropometrijska mjerenja (visina, težina, opseg struka i bokova) te imati uvid u osnovne laboratorijske nalaze i hormonske pretrage koje uključuju TSH, gastrin, kortizol i inzulin.

Nakon zahvata, bolesnici su prva tri dana na tekućoj dijeti, nakon čega počinju unositi usitnjenu hranu. savjetuje se da dnevni energetski unos ne bude veći od 1200 kcal, uz prateću umjerenu tjelesnu aktivnost.

Prosječni gubitak tjelesne težine ovom metodom iznosi od 15 do 21 kg tijekom 6 mjeseci (Fernandes i sur., 2007; Genco i sur., 2005; Mathius-Vliegen I Tytgat, 2005).

Provođena su i ispitivanja kojima se pokušalo intragastrični balon koristiti kao metodu koja prethodi kirurškom liječenju pretilosti, a učinak balona u ovoj skupim bolesnika doveo je do smanjenja tjelesne težine za oko 10% već nakon tri mjeseca (Alfalah, Phillipe i Ghazal, 2006; Zago, Kornmuller, Agagliati, Saber, Ferrari, Maffeis i sur., 2006). Štoviše, zbog smanjenja količine okolnoga masnog tkiva, pa čak i smanjenja volumena jetre, primjena balona u bolesnika s ekstremnom pretilošću može olakšati kasniji kirurški pristup želucu (Frutos i sur., 2007).

Iskustva s intragastričnim balonom u Hrvatskoj temelje se na preko 150 bolesnika kojima je balon postavljen tijekom posljednje dvije i pol godine (Štimac, Kezele, Radić i Crnčević-Orlić, 2006). Oko 2/3 bolesnika bile su žene, prosječne dobi 40 godina. Rijetki su bolesnici koji ne mogu podnijeti balon te traže da im se izvadi prije predviđenoga razdoblja od 6 mjeseci. Takve zahtjeve imali smo kod samo nekoliko bolesnika zbog mučnine, povraćanja i opće slabosti i to u prvih nekoliko dana po postavljanju balona. Bolesnike treba upozoriti na važnost obilne hidracije, posebno ako im se balon postavi tijekom ljetnih mjeseci.

Intragastrični balon je sigurna i učinkovita metoda kojom se na neinvazivan način može značajno reducirati volumen želuca i stvoriti osjećaj sitosti te na taj način olakšati i ubrzati proces mršavljenja u pretilih osoba koje drugim metodama nisu uspjele postići željeni gubitak težine, kao i onih koje se pripremaju za barijatrijski kirurški zahvat. Najbolji rezultati se postižu u bolesnika koji su visokomotivirani, psihički stabilni i koji se pridržavaju preporučenoga režima dijete i redovite tjelovježbe.