Navigacija

Energetske pločice i energetska pića

Sredinom duga dana, kad vam se rezerve energije približava nuli, pomisao na čaroban obrok ili eliksir koji će vam vratiti i razbistriti vas vrlo je privlačna.

Takvo razmišljanje objašnjava rast popularnosti energetskih pločica i napitaka. No što zapravo ti proizvodi pružaju? Nemojte nasjesti na reklamu.

Jesu li energetske pločice zdrav meduobrok?

NE  Kao međuobrok koji će vam brzo donijeti energiju bolje je (a i jeftinije) pojesti komad voća ili mješavinu sjemenki, orašastih plodova i sušenog voća. Što ćete pojesti za popodnevni meduobrok? Sočnu crvenu jabuku ili čokoladicu?

Proizvođači energetskih pločica trude se uvjeriti vas kako i obrok okusa slastice može biti zdrav. O ukusima se ne raspravlja (iako se energetske pločice često uspoređuju s aromatiziranim kartonom).

No glede prehrambene vrijednosti, većina se stručnjaka slaže u tome da, iako energetske pločice bolje zasite od bombona, one ne mogu biti zamjena za voće, orašaste plodove i ostale zdrave namirnice.

Poput bombona, energetske pločice su samo lijepo umotane brze kalorije. Ipak, mnoge energetske pločice sadržavaju više bjelančevina od običnih čokoladnih pločica, tako da one uspješnije smiruju glad.

Time energetske pločice osva prve bodove. Za razliku od čokoladnih, većina je energe pločica obogaćena vitaminima i mineralima. To su novi bod za energetske pločice, iako jedete li uravnoteženo, vjerojatno takve dodatne kalorije neće trebati .

Pokušavate li u prehranu unijeti više soje, možete pronaći energetske pločice koje sadrže sojine bjelančevine, a vjerojatno imaju bolji okus od tofua.

S druge strane, neke energetske pločice sadržavaju i tvari koje vam uopće nisu potrebne, kao što su zasićene i transmasnoće, kukuruzni sirup prepun fruktoze i druge sastojke koji su povezani sa zdravstve problemima, uključujući i ulje palminih sjemenki, maltodeksrozu (vrsta škroba koja često sadržava natrijev glutamat) i kalijev acesulfam (umjetno sladilo za koje neki stručnjaci drže šako nije dovoljno proučeno).

Zapamtite i kako energija zapravo znači »kalorije«. Želite li prigristi nešto lagano, možda će vam 200 ili 300 kcal iz takve pločice prebaciti energetsku alarmu za taj dan. S druge strane, želite li zamjenu za jedan od obroka, energetske vam pločice anda neće dati dovoljno kalorija — a da ne spominjemo voće, povrće i ostale zdrave namirnice koje obroci inače sadržavaju.

Pazite li na unos ugljikohidrata? Pazite malo bolje. Neke ih energetske pločice imaju i po 40 grama.

Jesu li energetska pića dobar izvor energije?

NE Usprkos sastojcima egzotična naziva, zapravo sadržavaju šećer i, često, golemu količinu kofeina. Pored takvih pića, bdjenje više nije nikakav problem.

Energetske pločice i energetska pićaAko je omiljenost takozvanih energetskih pića ikakav pokazatelj, mnoge ih osobe uspješno koriste za borbu protiv sna. Burn, Red Bull i ostali takvi napitci sadržavaju širok raspon sastojaka, uključujući biljne pripravke, aminokiseline i druge prirodne tvari kojima se pridaju zdravstvene koristi.

No mnogima su od tih proizvoda zajednicke samo dvije stvari: šećer i kofein. Šećer je izvor kalorija pa ta pića, tehnički, doista pružaju energiju. Omiljeno energetsko piće Red Bull ima više šećera od kokakole. Kofein privremeno daje osjećaj više razine energije jer povećava budnost, a čini se i da ubrzava tjelesne energetske sustave.

Neka energetska pića sadržavaju kofeina koliko i espreso kava. Takvi napici mogu sadržavati izvore kofeina čak i kad kofein nije naveden u popisu sastojaka na etiketi. Guarana, yerba mate, ekstrakt zelenog čaja i neke druge biljke prirodan su izvor toga spoja.

Mnoga od njih sadržavaju i aminokiselinu taurin, koja može pojačati učinak kofeina, iako to još nije dokazano.
Velika doza šećera i kofeina mogu biti uspješne protiv podnevnog umora, ali se nutricionisti slažu da za to postoje i bolji načini: uravnotežena prehrana, redovita tjelovježba i, da, dovoljno sna.