Navigacija

Filteri za zrak

Ako vam se kiše ili teško dišete zbog mikroskopskih čestica peluda ili prašine u zraku, čini se logično zrak koji dišete filtrirati.

Filtri za zrak najbolje će vam koristiti poduzmete li još jedan mudar korak, tj. pokušate li ograničiti i sami ulazak tvari koje vas nadražuju u stan, ili barem u spavaću sobu.

Olakšavaju li filtri za zrak simptome alergije i astme?

NE Filtri iz zraka izdvajaju neke čestice koje izazivaju kihanje i kašljanje, ali često ne dovoljno da bi vam se olakšalo disanje ili umanjile alergijske reakcije.

Reklame tvrde kako su filtri za zrak od»iznimne važnosti« osobama koje pate od alergija na pelud, grinje, spore plijesni i kućne ljubimce, a čini se i smislenim da bi njihovo uklanjanje iz zraka takvim osobama olakšao život u kući.

Filteri za zrakNo istina nije toliko sjajna. Iako mnoga istraživanja pokazuju kako filtri za zrak — a posebno oni s  filtrima visoke učinkovitosti (HEPA) — mogu smanjiti količinu mikroskopskih nadražujućih čestica u zraku, dokazi da oni mogu olakšati većinu simptoma astme i alergija oskudni su.

Kad su kanadski liječnici pregledali 10 istraživanja filtara za zrak, zaključili su kako filtriran zrak nije poboljšao rad pluća, a samo je malo olakšao simptome kao što su kašalj, kihanje te suzenje očiju i curenje nosa.

Ipak, držite li u kući pse ili mačke od kojih se ne želite odvojiti, a usput ste na njih alergični, filtar za zrak bi vam mogao pomoći. Jedno je istraživanje 30 alergičnih vlasnika kućnih ljubimaca ustvrdilo kako je dvije trećine onih koji su ugradili HEPA filtre u spavaće i dnevne sobe, nakon toga trošilo manje lijekova za alergije.

Ti su filtri najbolje radili kad se, usput, kućnim ljubimcima zabranio pristup u spavaću sobu. U jednom su istraživanju vlasnika pasa, filtri za zrak uklanjali samo 75 posto čestica koje potiču od tih kućnih ljubimaca u spavaćim sobama u koje su psi smjeli ulaziti, te 90 posto u onima koje su im bile zabranjena zona. Filtri za zrak uklanjali su 50 posto čestica podrijetlom s mačaka u spavaćim sobama u kojima im pristup nije bio dopušten.

Jesu li ionizatorski filtri sigurni za upotrebu?

NE Takvi uređaji navodno djeluju privlačeći i hvatajući čestice pozitivnog ili negativnog električnog naboja. Visoka voltaža koja se koristi za ioniziranje čestica iz zraka pretvara kisik u ozon, vrlo reaktivnu molekulu.

Čak i u najmanjim količinama, ozon oštećuje plućno tkivo i može dovesti do nadražaja grla, kašlja, bolova u prsištu i zadihanosti— što je sve nepotrebno, osobito patite li od alergije ili astme.

ISTINA O ČIŠĆENJU VENTILACIJSKIH CIJEVI

Mnoge vas tvrtke specijalizirane za čišćenje ventilacijskih instalacija žele uvjeriti kako su cijevi koje dovode topao ili hladan zrak zapravo rasadnik plijesni i prašine koje pogoršavaju vašu alergiju i astmu. Rješenje je, po njima, skupo čišćenje.

A istina? Za čišćenje takvih instalacija nikada nije dokazano da sprečava zdravstvene probleme. Jedno je čak istraživanje pokazalo kako u ventilacijskim cijevima, suprotno onome što tvrde takve tvrtke, skoro uopće nema grinja. Još k tome, ako oprema kojom se usisavaju takve cijevi nema odvode van iz zgrade, ili barem HEPA filtre, sam postupak mogao bi prašinu zapravo uskovitlati umjesto da zrak nakon njega bude čišći.

Ako se u vašim ventilacijskim instalacijama nalaze plijesni, prljavština, vlaga, kukci ili glodavci, treba ih servisirati, a ne samo oČistiti. Održavanje filtra za zrak čistima i zatvaranje otvora prvi je korak.