Navigacija

Glavobolja

Problem iznimno širokog dometa, koji zahtijeva apsolutno personaliziran pristup. Kod ove se patologije, naime, daleko više nego kod mnogih drugih, lako može dogoditi da se terapija koja je u više slučajeva funkcionirala sjajno u nekoga pacijenta pokaže potpuno neučinkovitom.

SAVJET:

Ne zaboravite regulirati probavu i funkcionalnost crijeva. Prilično se često susreće veza između glavobolje i netolerancije na neku hranu. Najčešće su pritom posrijedi mlijeko, čokolada, prehrambeni aditivi, riba i rajčica. Određene namirnice sadrže tiramin, supstanciju koja može izazvati napad migrene. Osim već spomenute čokolade, u ovu skupinu spadaju vino (posebno crno), pivo, zreli sirevi i orasi.

SAM SVOJ LIJEČNIK:

Ako glavobolja nije prejaka (u tom slučaju je teško izbjeći počinak u krevetu), bit će vrlo blagotvorno poći u opuštajuću šetnju.

KORISNE NAMIRNICE

Artičoke, limun, jabuke, matičnjak

FITOTERAPIJA

Ribes nigrum 1DH pupoljci: 50 kapi prije doručka
Taraxacum TM: 50 kapi prije ručka
Rosa canina 1DH pupoljci: 50 kapi prije večere

HIDROTERAPIJA

Pediluvij (kupka nogu) s podizanjem temperature

Izaziva energično skretanje krvi iz visokih dijelova tijela prema nogama. Djelujući pravovremeno, napad glavobolje često je moguće uspješno preduhitriti.

Što nam je potrebno?

– vjedro ili bilo kakva druga posuda u koju će stati dovoljno vode za kupku nogu do 10 cm ispod koljena

Postupak:

Posudu stavite u kadu za kupanje i napunite je vodom temperature oko 33 °C. Uronite noge i u vremenu od 15-20 minuta postupno povećavajte temperaturu, do vrijednosti od 40-42 °C. Obrišite se i lezite u krevet na barem četvrt sata.