Navigacija

Glavobolja

»Glavobolja«ne zvuči previše opasno. No kad se osjećate kao da vam netko čekićem iznutra udara po lubanji ili kao da vam je netko škripcem stisnuo mozak, jedino na što mislite jest to kako si te bolove olakšati.

Patite li od obične, tenzijske glavobolje, trebala bi vam pomoći i standardna sredstva protiv bolova, posebno ako uz njih popijete i kakav napitak s kofeinom. Ako su vam pak glavobolje česte i osobito teške, i za njih postoji pomoć.

POMAŽE

Ibuprofen i druga sredstva protiv bolova

Pitate li se koje će vam sredstvo najbolje olakšati glavobolju? I ibuprofen i naproksen, kao i Aspirin te acetaminofen djeluju skoro jednako, ali ibuprofen ima određenu prednost: u jednome je istraživanju, objavljenu u časopisu Journal of Clinical Pharmacology nadmašio acetaminofen, a u drugome se (objavljeno u časopisu Headache) pokazao jednako uspješnim kao i Aspirin.

A kad su nizozemski znanstvenici pregledali 41  istraživanje o ublažavanju bolova, zaključili su kako je ibuprofen donekle bolji od naproksena jer nosi manje opasnosti od nuspojava.

Treba li vam brže djelovanje, ibuprofen uzrnite u obliku kapsula s tekućim gelom, koje su u jednome istraživanju dobrovoljcima donijele olakšanje već za 20 minute. Acetaminofenu je za to trebalo 29 minuta, što je malena razlika, ali i velika kad vas muči glavobolja.

 Glavobolja Kofein

Doza od 200 miligrama kofeina — približno količina koja se nalazi u jednoj većoj šalici kave — izliječila je tenzijsku glavobolju, u istraživanju 305 osoba provedenu na Diamond Headache Clinic u Chicagu, 30 minuta brže od ibuprofena.

Skoro je 60 posto onih koji su uzeli ibuprofen ili kofein, glava potpuno prestala boljeti, ali je rezultat bio još bolji pri kombinaciji obaju sredstava: ona je izliječila bolove 71 posto dobrovoljaca u istraživanju, duže od četiri sata.

Znanstvenici kažu kako kofein može ublažiti glavobolju stežući proširene krvne žile. Kofein se može protiv snažne glavobolje iskoristiti na još jedan način. Uzrnite lijek koji sadržava i acetaminofen, i Aspirin i kofein. Istraživanja pokazuju kako je ta kombinacija uspješna protiv tenzijske glavobolje te kako djeluje bolje od acetaminofena samoga.

Botoks protiv najjačih glavobolja

Botoks ne djeluje samo kod bora. Kad se ovajtoksin ubrizga u mišiće oko očiju i na čelu, a katkad i mišiće čeljusti, može pomoći ublažavanju glavobolja na koje ništa drugo ne djeluje.

U jednome su istraživanju osobe s tenzijskim glavoboljama, kroničnim svakodnevnim glavoboljama ili migrenama, a koje su već iskušale do tri druga načina liječenja bolova, primile svaka tri mjeseca jedno do tri liječenja botoksom.

Svoje su poboljšanje ocijenili na ljestvici od jedan do pet, pri čemu je ocjena jedan govorila kako poboljšanja nema, a pet kako je ono izvanredno. Rezultat je bio sljedeći: 80 posto izjavilo ih je kako im se stanje poboljšalo. Među onima koji su primili četiri liječenja botoksom, 92 posto mu je dalo ocjenu četiri ili pet.

Botoks djelomično paralizira mišiće na približno tri mjeseca.

Pacijentima čije glavobolje obuhvaćaju cijelu glavu, dodatne su injekcije dane i u gornji dio leđa kod vrata i ramena.

Sumatripan (Imitrex) za histaminske (»klaster«) glavobolje

Taj lijek protiv migrene, u obliku injekcija ili spreja za nos, može brzo zaustaviti i najteže bolove koje uzrokuje»klaster«glavobolja. U jednome su istraživanju injekcije zaustavile bolove u roku od 15 minuta kod 96 posto dobrovoljaca.

U drugome je istraživanju 47 posto oboljelih od glavobolje, koji su uzeli sumatriptan u obliku spreja za nos, 30 minuta bilo bez bolova.

Verapamil za periodične»klaster« glavobolje

Pojava se takvih glavobolja može predvidjeti. Čak 80 do 90 posto osoba s»klaster«glavoboljama doživljava tjednima pa čak i godinama svakodnevne glavobolje, nakon čega slijedi razdoblje bez bolova. Sljedećih 20 posto njih takve glavobolje doživljava svaki pojedini dan skoro bez ikakve pauze.

U ma koju se skupinu svrstali, javite se liječniku. Taj se zlokoban krug može prekinuti s pomoću nekoliko načina liječenja. Jedan od najomiljenijih lijekova je verapamil. Učinkovit je, ali nosi i neke rizike.

Znanstvenici s londonske Nacionalne neurološke i neurokirurške bolnice ustvrdili su kako se kod nekih osoba koje ga uzimaju pojavljuju nepravilni otkucaji srca ili se rad srca uspori. Ti znanstvenici tvrde kako se onima koji se odluče na taj oblik liječenja treba redovito kontrolirati srčana frekvencija.

POMAŽE NEKIMA

Hladni oblozi

Držanje hladnog obloga 15 minuta na čelu ili potiljku može olakšati pulsirajuću glavobolju.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Illinoisu na 15 osoba oboljelih od migrene i tenzijske glavobolje, pokazalo je kako hladni oblozi potpuno zaustavljaju takve bolove kod njih devet posto te da djeluju blago do umjereno učinkovito kod njih 55 posto.

glavobolja Tehnike opuštanja

Meditacija, progresivno opuštanje mišića ili jednostavno ležanje u zamračenu prostoru i polako disanje mogu opustiti napete mišiće koji pridonose glavobolji.

U istraživanju provedenu na 94 osobe oboljele od glavobolje, učenje i upotreba takvih tehnika opuštanja olakšalo je bolove kod 39 posto dobrovoljaca.

Patite li od kronične tenzijske glavobolje, uzmite u obzir biološku povratnu vezu, sustav koji se koristi računalima i drugim uređajima kako bi vam pozornost usmjerio na opuštanje. U istom je istraživanju tehnika opuštanja, olakšanje bolova osjetilo 56 posto dobrovoljaca koji su prolazili metodu biološke povratne veze.

Akupunktura

Ona vam može, a i ne mora, otjerati glavobolju, no patite li odkroničnih svakodnevnih glavobolja, ona vam može pomoći da se osjećate bolje.

Kad je 74 osoba s kroničnim glavoboljama bilo iskušalo 10  tretmana akupunkturom kroz šest tjedana, zajedno sa standardnim načinom liječenja ili pak samo standardno liječenje, skupina koja je primala i akupunkturu imala je 3,7 puta manje izgleda da ih glavobolja subjektivno »muči«, iako samih bolova objektivno nije bilo manje.

NEMOJTE NI POKUŠAVATI!

× Antibiotici i dekongestivi za infekcije sinusa

Držite li kako je infekcija sinusa uzrok vaše glavobolje?

Promislite još malo. U istraživanju 2991 osobe koje su mislile kako ih muče sinusi, znanstvenici iz Centra za glavobolju u Springfieldu (Missouri) ustvrdili su kako 97 posto njih najvjerojatnije pati od migrena.

× Melatonin

Rezultati istraživanje suprotni su, tako da stručnjaci drže kako tom lijeku još nije došlo njegovih pet minuta.

NAŠ SAVJET

Uzimate li lijekove protiv glavobolje više od 15 puta mjesečno, vrijeme je za pauzu. Glavobolje kao posljedice prekomjerne upotrebe lijekova događaju se kad prva dnevna doza lijeka oslabi pa se krvne žile ponovo počnu širiti. Bolovi se vraćaju pa ponovo uzmete»nešto za glavu«, a začarani se krug zatvara.

Najbolje što tada možete učini jest prestati uzimati lijekove protiv bolova. Boljet će vas, no čim povratni učinak prestane, liječnik će se moći posvetiti uzrocima vaših glavobolja.