Navigacija

Gljivične infekcije rodnice

Već pri prvim znakovitim upozorenjima na gljivičnu infekciju dobro znate što vam se sprema i želite se s time što prije obračunati. Nemojte se žuriti u ljekarnu, osim ako niste baš sigurni kako je riječ o gljivičnoj infekciji.

Umjesto toga bi bilo bolje da se požurite liječniku kako bi on postario dijagnozu i napisao recept. Ako vas gljirične infekcije muče često, razmislite o njihorim glavnim uzrocima koji uključuju uzimanje antibiotika (oni ubijaju i korisne bakterije u rodnici, zahvaljujući čemu se gljivice mogu»razmahati«), zatim kortikosteroida i kontracepcijskih pilula, kao i upotrebu spermicidne kreme te uživanje u oralnom seksu.

POMAŽE

Sredstva protiv gljivica

Većina sredstava protiv gljivica dolaze u obliku kreme ili vaginaleta koje se prodaju bez recepta, ali ona koja djeluju najbolje protiv gljivičnih infekcija prodaju se samo preko recepta, i to u obliku pilule koja se uzima na usta.

Gljivične infekcije rodniceJednostruka doza flukonazola (Diflucan) djeluje jednako dobro kao i krema za rodnicu ili vaginaleta koje se upotrebljavaju kroz jedan do tri dana, a poboljšava simptome i uništava ove gljivice kod 80 do 90 posto žena.

Ako godišnje od takvih infekcija obolite četiri ili više puta, pomozite si buduće infekcije spriječiti dugotrajnijom upotrebom sredstva protiv gljivica i to kroz šest mjeseci.

Jedno je veliko istraživanje ustvrdilo r kako žene koje nakon početnog 1 liječenja infekcije (sa tri doze flukonazola uzete na usta svaka 72 sata) nastave uzimati jednu dozu flukonazola tjedno kroz šest mjeseci, imaju samo 50 posto izgleda da im se u godinu dana nakon početne infekcije ona vrati, u usporedbi sa ženama koje s liječenjem nisu nastavljale.

Infekcija se prvima vratila u prosjeku tek nakon deset mjeseci, a kontrolnoj skupini već za 9 mjeseca.

Obolijevate li često od gljivične infekcije, a trebate iz nekog razloga uzeti antibiotik, upitajte liječnika trebate li uzimati i protugljivične lijekove koji se prodaju preko recepta kako biste spriječili infekciju.

POMAŽE NEKIMA

Probiotici

Uzimanje tih korisnih bakterija (kakve se nalaze i u jogurtu s aktivnim kulturama) pomaže obnavljanju zdrave flore rodnice, a može pomoći i u sprečavanju ponavljanja gljivične infekcije. Neke se žene koriste tim dodacima prehrani svaki put kad uzimaju antibiotik.

No rezultati istraživanja podijeljeni su kad je riječ o njihovim koristima, a većina ih je bila i loše postavljena. Ipak, sasvim je dovoljno dokaza kako oni, uz skoro nikakve nuspojave, pomažu, pa se isplati pokušati. Nisu svi probiotici jednako učinkoviti (a postoje ih tisuće).

Želite li se riješiti gljivičnih infekcija, držite se sojeva Lactobacillus rhamnosus GR-1, L. acidophilus ili L. fermentum RC-10.

NEMOJTE NI POKUŠAVATI!

× Smanjivanje unosa šećera

Mnoge žene vjeruju kako će im to pomoći u sprečavanju gljivičnih infekcija. Iako je smanjivanje unosa šećera dobra ideja iz mnogih drugih razloga, nema pravih dokaza o tome kako prehrana ima utjecaja na gljivične infekcije