Navigacija

Gustoća kostiju pretrage

Došli smo do još jednog dokaza kako starenje nije pravedno: možete svaki dan piti mlijeko bez masnoća, fanatično uzimati pilule kalcija, puno vježbati i kretati se, a opet možete oboljeti od osteoporoze, bolesti koja povećava rizik od opasnih lomova kostiju, kao što je i lom kuka.

Liječenjem se njezino napredovanje može usporiti. Stoga je rano otkrivanje osteoporoze, s pomoću mjerenja gustoće kostiju (denzitometrija), izvanredno važno.

Kome je ta pretraga potrebna?

Sve bi žene tu pretragu trebale učiniti do 65. godine života. Neke bi od njih morale s time početi i ranije. Glavni su kandidati za ranu pretragu žene koje su ušle u menopauzu i nose jedan ili više čimbenika rizika, kao što su pojavljivanje osteoporoze u obitelji i lom bilo koje kosti.

Liječnici se koriste denzitometrijom i da bi saznali kako pacijent reagira na liječenje osteoporoze i drugih koštanih poremećaja. Za muškarce ne postoje standardi za ovu pretragu, kao što nije čvrsto zadana ni redovitost njezina provođenja kod svih osoba.

Žene koje su već nekoliko godina u menopauzi mogu godišnje gubiti samo približno jedan posto mineralne gustoće kostiju. Tako se malena promjena ovom pretragom neće otkriti pa se stručnjaci slažu kako je vjerojatno u redu nakon denzitometrije pričekati najmanje dvije godine prije njezina ponavljanja.

Gustoća kostiju pretrage Koja je vrsta ove pretrage najbolja? Zlatni je standard apsorpciometrija s pomoću rendgenskih zraka dviju razliČitih energija (engl. kratica: DXA ili DEXA).

DXA se u pretragama kukova i kralješnice koristi rendgenskim zračenjem niskih doza. Postupak je bezbolan i traje približno 15 minuta.

Sve pretrage gustoće kostiju daju takozvanu » T vrijednost«, koja odražava čvrstoću vašeg kostura u usporedbi s čvrstoćom kostura zdrave mlade odrasle osobe.

T vrijednost izmedu -1 i -2,5 govori kako patite od osteopenije, smanjenja gustoće kostiju.

Vrijednost niža od -2,5 označava osteoporozu. Pad T vrijednosti za 1 odgovara 2 do 2,5 puta većoj vjerojatnosti loma kuka. Toliki pad T vrijednosti povećava i vjerojatnost loma neke druge kosti za 1,5 do 2 puta.

Imajte na umu to da su krhke kosti samo jedan od razloga za lom kuka ili drugih kostiju, tako da dobar rezultat denzitometrije ne mora nužno značiti kako ste sigurni od lomova.

U jednome istraživanju više od 8000 žena u postmenopauzi, vise je od polovice sudionica, koje su pretrpjele lom kuka, unutar prethodnih pet godina imalo normalan nalaz T vrijednosti.

Liječnici će uskoro početi upotrebljavati nov sustav ocjenjivanja čvrstoće kostiju, kakav je postavila Svjetska zdravstvena organizacija, a koji se prilikom određivanja osobnog rizika od loma kostiju koristi i gustoćom kostiju, ali i drugim čimbenicima kao što su starost pacijenta te njegova uključenost u aktivnosti koje štite od osteoporoze, poput hodanja ili rekreativnog trčanja.

Je li ultrazvučna pretraga pete pouzdana kao i DXA?

Ne. Ako vam ultrazvučna pretraga pete ukaže na osteoporozu, dijagnozu potvrdite s pomoću DXA. Mnoge malene bolnice i klinike ne nude DXA jer nemaju velike i skupe aparature kojima se ona provodi.

Najčešća zamjena za DXA jest ultrazvučna pretraga pete, kod koje se malenim prij enosnim uređajem mjeri gustoća petne kosti. Ultrazvuk pete pretpostavlja kako je gustoća kosti stopala dobar pokazatelj sveukupnog osobnog rizika od loma kostiju.

Ipak, istraživanja pokazuju kako ultrazvuk pete ne uspije ukazati na postojeću osteoporozu kuka u približno 30 posto slučajeva. Druge alternative uključuju pDxA, kojom se mjeri gustoća kosti prsta, zapešća ili neke druge kosti na periferiji tijela. Poput ultrazvuka pete, ni pDXA nije toliko precizna kao DXA, ali može biti razumna zamjena u slučajevima kad nije moguće napraviti DXA.

Ipak, pokaže li vam jedna od tih zamjenskih pretraga nisku T vrijednost, govoreći kako možda patite od osteopenije ili osteoporoze, potrudite se napraviti i pretragu DXA kako biste dijagnozu potvrdili.

IZRAČUN RIZIKA OD LOMA KUKA

Čak i ako niste napravili pretrage kostiju, možete steći dojam kolika vam je vjerojatnost da u sljedećih pet godina slomite kuk.

Na primjer, možete na Internetu naći jednostavan upitnik knji se nalazi na stranici hipcalculator fhcrc.org.

Pitanja su sastavljena za žene u postmenopauzi, a tiču se, primjerice, pušenja, šećerne bolesti i pojave loma kuka kod člana obitelji starijeg od četrdeset godina. Ako vam je rizik visok, obratite se liječniku i posavjetujte se s njime o dodacima prehrani s kalcijem, poduzimanju više tjelovježbe, poboljšanju ravnoteže i uređenja doma u smislu sigurnosti protiv padova.