Navigacija

Hematom u trudnoći

Hematomi u trudnoći česta su neželjena i potencijalno opasna pojava kod trudnica.

Mogu uzrokovati krvarenja i različite komplikacije u trudnoći, pa čak i spontani pobačaj ili pak prijevremeni porod, tako da kod svakog hematoma moramo biti oprezni i posjetiti odmah ginekologa ukoliko primjetimo vaginalno krvarenje, kako ne bi došlo do neželjenih posljedica i problema.

U literaturi ćete ga često naći i pod nazivima retroplacentarni hematoma te retrodecidualni hematom.

KAKO DOLAZI DO POJAVE HEMATOMA U TRUDNOĆI?

Oplodnja žena događa se u jajovodu te dok zametak putuje kroz sam jajovod do maternice potrebno je da prođe nekoliko dana. Zametak u maternicu dolazi u fazi morule.

hematom u trudnoćiZametak se hrani tako da topi tkivo oko sebe te na taj način dolazi do nagrizanja stijenki krvnih žila u maternici, kao i do nakupljanja krvi, tj. do stvaranja hematoma.

Dakle, krv se skuplja između posteljice i unutarnje stijenke maternice (endometrija).

Ako se ta krv kroz cervikalni kanal probije do rodnice, pojavljuje se kao iscjedak crvenkaste boje, što obično plaši žene jer pomisle da su imale spontani pobačaj.

Na tom mjestu gdje se sam hematom nalazi, ne dolazi do opskrbe hranom i kisikom, stoga se on ne širi dalje po maternici i trudnoća vrlo često opstaje bez većih problema.

Međutim, u suprotnom, ako se hematom širi, dolazi do komplikacija i trudnoća se često prekida.

Sam proces pojave hematoma obično se zbiva na početku trudnoće, stoga je bitno u početnim tjednima posebno pripaziti i ne prepuštati se pojačanim aktivnostima, stresu i dizanju teških tereta.

KAKO POSUMNJATI NA POSTOJANJE HEMATOMA?

Trudnice uglavnom nemaju nikakvih posebnih tegoba koje bi ukazivale na postojanje hematoma osim iznenadnog krvarenja. Svako vaginalno krvarenje, posebice u ranoj trudnoći, zahtijeva hitan pregled kod vašeg ginekologa. Sama dijagnoza vrši se ultrazvukom kod ginekologa gdje se ustanovljuje priroda problema i tada se pristupa njegovu riješavanju.

Važno je napomenuti da ne treba svako vaginalno krvarenje biti uzrokovano hematomom. Najčešće je ipak riječ o bezazlenom krvarenju, posebno na početku trudnoće, ali to ne znači da ne trebate kdo ginekologa kako bi se to utvrdilo. Ako je pak riječ o hematomu, on može biti relativno manji (veličine od 1-2 cm) ili pak veći (iznad 2 centimetra).

LIJEČENJE HEMATOMA

Hematom se u principu ili smanjuje s vremenom ili u lošim slučajevima (koju su ipak rijeđi od prethodno spomenutih) – raste.

Smanjivanje inicijalnog hematoma upućuje na pravilan rad organizma koji resorbira hematom i on često tako nestaje sam od sebe ili pak pod utjecajem progesteronskih lijekova (propisani od strane liječnika). Trudnoća tada dalje teče bez komplikacija i problema (barem ne onih povezanih s hematomom).

Ako ne dolazi do smanjenja hematoma, jako je važni da se strogo držimo savjeta liječnika i terapija koje nam je propisao jer njegov utjecaj može biti poguban za plod.

Hematom u trudnoćiKod svih slučajeva hematoma, neovisno o njegovoj veličini, se propisuje mirovanje, s time da je različit potreban intenzitet mirovanja te njegovo trajanje (ovisi o procjeni liječnika i napravljenim pretragama).

Mirovanje je posebno važno u prvom trimestru trudnoće i za to vrijeme, odnosno dok traje krvarenje (ili sukrvica) potrebno je izbjegavati bilo kakve fizičke aktivnosti (kućanske poslove, naprezanje na radnom mjestu, seksualne odnose, podizanje teških tereta i slično).

Liječnik u pravilu propisuje komplikacije u trudnoći i otvara se tzv. „čuvanje trudnoće“, odnosno trudnica je tada oslobođena od odlaska na posao. Ukoliko se stanje poboljšava, propisane terapije i preporuke se mogu izmijeniti sukladno tome.

Najčešće se svakoj trudnici kojoj je dijagnosticiran hematom propisuju progesteronske terapije lijekovima, a obzirom na ostale okolnosti, kao što su uznemirenost trudnice, niski hemoglobin i željezo u krvi, mogu joj se propisati i lijekovi poput normabela od 2 mg (za smirenje) te željeza u tabletama ili napitku. Oni se mogu uzimati tijekom čitave trudnoće.

Neke žene ne žele biti na bolovanju tijekom trudnoće iako im je doktor propisao strogo mirovanje i tako i sebe i bebu stavljaju u dodatnu i značajnu opasnost. Nisu svjesne veličine problema i potencijalnih negativnih posljedica tako da lako može doći do spontanog pobačaja u takvim situacijama. Mirovanje je uistinu bitno ukoliko vam ga je liječnik propisao.

Naime, mirovanjem hematomu omogućujemo da se sam po sebi razgradi i postupno nestane te na taj način vaše dijete nije u opasnosti i moći će se i dalje nesmetano razvijati u maternici bez problema.

U svakom slučaju, opustite se i posvetite svojoj nerođenoj bebi, ali pomno pratite promjene na svome tijelu kako biste mogli na vrijeme reagirati i spriječiti razvitak svakog potencijalnog problema na račun vaše i bebine sreće.