Navigacija

Hemeroidi u trudnoći

Hemeroidi se često javljaju za vrijeme trudnoće, ali i pri samome porođaju zbog pritiska uvećane maternice na trbušne vene,a prvenstveno na donju šuplju venu i vene male karlice, usporava se protok venske krvi u predjelu rektuma i donjih ekstremiteta.

Tegobe uzrokovane tim poremećajem najčešće se javljaju u drugoj polovici trudnoće, ali i nakon poroda (vrlo rijetko prije 20. tjedna trudnoće). Tegobe nastaju postepeno, isprva kao bezbolna krvarenja ili pak kao jastučići u predjelu anusa koje možemo napipati rukom.

hemeroidi u trudnoćiIsprva su najčešće potpuno bezbolni, a zatim postaju sve bolniji – posebno nakon stolice. Zato je jako važno za trudnicu da nema zatvor već da je stolica redovita i ne pretjerano tvrda. Hemerodi su u trudnoći relativno učestali, ali mali broj trudnica ima izrazite tegobe i nakon poroda trebaju ići na operaciju.

Najčešće se predlaže dijetni i higijenski režim koji podrazumijeva obroke s dosta vlakana, manje začinjenu hranu i dosta tekućine.

Također je potrebna redovita i dobra higijena analnog područja, stavljanje hipermanganskih obloga i odgovarajućih rektalnih čepića.

Kod trudnica u visokoj trudnoći kao i neposredno nakon poroda, česte su komplikacije hemoroidalne bolesti – ukliješteni prolabirani (ispali) unutarnji hemeroidi i trombozirani vanjski hemeroidi (ugrušak krvi) koji se obavezno trebaju hitno operirati.

Ispali hemeroidi

Ispali hemeroidi izazivaju snažne i tupe bolove. Javlja se krv svijetlocrvene boje, obično na kraju stolice. Nakon krvarenja bolovi slabe. No krvarenje se može pojaviti i nakon defekacije (pražnjenja sadržaja crijeva). Ponekad se može krvariti i u tankom mlazu, što može bolesnika dodatno preplašiti.

U tom slučaju se obavezno hitno javite liječniku koji bi nakon detaljnog pregleda trebao učiniti tamponadu (zaustavljanje krvarenja kompresijom – pristiskom) dok se ne riješi problem. Ako uporno i dugotrajno krvarite, može se razviti anemija te je u rijetkim slučajevima potrebna i transfuzija krvi.

Osim krvarenja, pojačano se luči i sluz, a područje oko anusa je iritirano. Jako je bitno da redovio idete liječniku i provodite liječenje kako treba, kako se bolest ne bi dalje razvijala. Svakako je bolje da se što ranije krene s liječenjem kako bi se suzbilo dok su problemi i neugoda puno manji.

Kod liječenja hemeroida prvog stupnja uzimaju se lijekovi u obliku masti i čepića, regulira se pražnjenje crijeva (uz adekvatnu prehranu bogat vlaknima, biljnim sastojcima i tekućinom, bez začina i žestokih alkoholnih pića, uz laksative ukoliko su potrebni) te dosljednom higijenom anusa nakon svake stolice (pranje hladnom vodom).

Ako se borite s hemeroidima drugog stupnja ili slabije izraženim trećeg stupnja, potrebno je stavljati tzv. gumice (gumene elastične ligature) na vrat hemeroidalnih čvorića – koji poslije otpadaju, ili pak krioterapijom (lokalnim smrzavanjem povećanih venskih čvorića).

U slučaju da su se već razvili hemeroidi trećeg ili četvrtog stupnja, nužna je operacija kojom se uklanja venski splet, uz čuvanje mišića sfinktera (stezača) anusa i rekonstrukciju okolne sluzokože i kože.