Navigacija

Kada bi netko rekao da je hibernacija dobra za mršavljenje vjerojatno biste odmahnuli rukom, ali podsjećam vas da i medvjed tijekom zimskog sna (hibernacije) uspješno smršavi bez ikakvih zdravstvenih posljedica!

Pritom ženka obavlja još jednu važnu funkciju – donosi svoje mladunče, također bez zdravstvenih problema. Bez hrane i vode, bez mokrenja i defekacije tijekom 100 dana njihova tijela funkcioniraju bez pogreške.

Što je posrijedi? Medvjedi organizam uspješno je riješio energetske potrebe trošenjem rezervi sala koje se nakupilo bogatom jesenskom prehranom.

Proces pretvaranja masnog tkiva u energiju ili jednostavnije, otapanje masnog tkiva naziva se još i termogeneza. Naravno, logično pitanje jest – ako može medvjed, zašto ne bi mogao I čovjek? U svim dijetama za smanjenje tjelesne mase otapanje jest jedna od prvih stepenica i najčešće se spominje. .

Kako je moguće preživljavanje u hibernaciji i što se događa s metabolizmom? Poznato je da nema života bez vode, a ipak medvjed oko 100 dana uopće ne pije.

Hibernacijska termogeneza i mršavljenjeOn zapravo koristi interni metabolizam za proizvodnju vode a što je vrlo neobično, reapsorbira ureu iz mokraćnog mjehura i koristi je za izgradnju nužnih aminokiselina.

Zahvaljujući toj sposobnosti, za vrijeme zimskog sna pretvara u automatsku energanu koja održava tjelesne funkcije na donjoj granici.

To je čak dovoljno da se za vrijeme hibernacije kod ženke u maternici normalno razvija plod koji za svoju izgradnju troši značajne tjelesne resurse. Koliko ta »tvornica« radi najbolje illustrira podatak da potrošnja energije u vrijeme sna može biti čak i 4000 kcal dnevno.

I sada slijedi nešto vrlo zanimljivo: za razliku od kontinentalnog, polarni medvjed može ići u hibernacijski metabolizam bez zimskog sna! Naime, ljetni mjeseci su vrlo oskudni u hrani jer nema glavnog opskrbljivača mesom tuljana! Naime, kad se led topi tuljana se ne može uloviti.

U tim mjesecima medin metabolizam radi kao da je u pitanju zimski san! A kada dođe zima, vrijeme tzv. punog lova, svakih sedam dana ulovi bar jednog tuljana, što je otprilike 50 000 kcal. Nije, međutim, toliko zanimljivo meso već njihova I slanina iz koje hibernacijski metabolizam sintetizira – vodu!

Naime, vodu i polarni medo može dobiti samo tako da liže snijeg i led, a to nije dovoljno i s  tim ne može preživjeti. Ako pak pojede meso, medvjed nepotrebno povećava potrebe za vodom.

Osim toga, konzumiranje masnoća oslobodit će ugljični dioksid i vodu koji će biti izbačeni – disanjem. Jednostavnije rečeno, polarni medvjed ima negdje mod za hibernacijski metabolizam što mu omogućuje da se »prešalta« i preživi u nemogućim uvjetima. Logična je želja stručnjaka da se takav mod uspostavi i kod ljudi, pa bi tako nastao novi pojam hybercare.

Jasno je da treba pronaći latentne gene kako bi se aktivirali.

Upravo zato je za projekt zainteresirana američka vojska i upravo zato spominjemo medvjeđi metabolizam u kontekstu kako potrošiti zalihe sala. Ali to nije sve! Medvjed je među sisavcima poznat po najmanjem unosu bjelančevina u gramima po kg tjelesne mase, a i to je važno kod raznih metoda preživljavanja.