Navigacija

Hormonska nadomjesna terapija

Menopauza nije samo borba s valunzima, suhoćom rodnice i njezinim drugim nepoželjnim simptomima.

Ženama u srednjim godinama života naglo raste rizik od srčanog udara, lomova kostiju i drugih većih zdravstveni problema.

U menopauzi naglo padaju razine estrogena pa su liječnici nekoć vjerovali kako može pomoći ako se one vrate na razine iz mladosti.
Ipak, nadomjesna hormonska terapija (engl. kratica: HRT) može donijeti više problema no koristi.

Povećava li HRT rizik od srčanog udara i raka dojki?

DA Suprotno ranijim tvrdnjama, HRT doista povećava opasnost od srčanih napadaja, kao što povećava i rizik od raka dojke te drugih bolesti.

Zbog čega je prodaja nekoć najčešće propisivana lijeka na svijetu preko noći toliko pala? Možda zbog objave saznanja kako on povećava opasnost od srčanih napadaja, raka dojke, raka jajnika i drugih bolesti? To se, naime, dogodilo 17. srpnja 2002. godine, kad je časopis Journal of the Amencan Medical Association objavio dva velika istraživanja prema kojima HRT ženama možda donosi povišen rizik od teških zdravstvenih problema.

Hormonska nadomjesna terapijaJedno od njih uključivalo je žene starije od pedeset godina koje su uzimale estrogen i progestin (taj se posljednji dodaje estrogenu kako bi snizio rizik od raka maternice).

U usporedbi s drugim sudionicima, koji su uzimali placebo, žene na kombiniranom HRT-u imale su 26% veće izglede za rak dojke, 29% veće izglede za srčani udar i 41% veće izglede za moždani udar. Pored toga, njihov se rizik od stvaranja krvnih ugrušaka u nogama i plućima udvostručio.

Drugo je istraživanje ustvrdilo kako žene u postmenopauzi, koje su uzimale samo estrogen (takav se HRTpropisivao ženama kojima su operativno izvađene maternice) imaju 60% veće izglede za razvoj raka jajnika.

Jedno je kasnije istraživanje žena na estrogenskom HRT-u pokazalo povišen rizik od moždanih udara i stvaranja krvnih ugrušaka u nogama. Smanjenje uzimanja takvih lijekova može se isplatiti.

Na primjer, u 3 godine pošto su se cijele čete Amerikanki odrekle HRT-a, učestalost raka dojke pala je, prema istraživanju objavljenu 2007. godine u časopisu New England Journal of Medicine, za 8,6%.

Jedno je istraživanje žena s pacifičkog sjeverozapada pokazalo još i veći pad -18%. Nedvojbeno je da su tome trendu pridonijeli i drugi čimbenici, no estrogen doista potiče rast raka dojke.

Znači li to da ženama uopće nije pametno uzimati HRT?

NE Liječnici tvrde kako žene koje simptomi menopauze zaista jako muče mogu HRT sigurno uzimati neko ograničeno vrijeme.

Pijete sojino mlijeko koliko god možete. Uzimate pripravke crne steničarke (Cimicifuga racemosa), crvene djeteline i svih drugih ljekovitih biljaka koje možete naći. Nosite majice bez rukava kad ostali navlače i rukavice.

Svejedno se ne možete nositi s nemilosrdnim valunzima i drugim neugodnim simptomima menopauze?

To ne znači da ih morate, u znoju lica svog, i podnositi. Liječnici kažu kako kratkoročno uzimanje HRT-a i dalje ostaje razumna mogućnost za žene kojima je život zbog simptoma menopauze teško narušen, pod uvjetom da one razumiju rizike povezane s tim oblikomliječenja.

Važno je na te rizike gledati realno. Primjerice, 26-postotno povećanje učestalosti raka dojke zvuči zastrašujuće, ali u stvarnome svijetu to znači kako će svake godine, ali tek na svakih 10.000 žena koje uzimaju kombinirani HRT, od raka dojke oboljeti osam žena više.

Prava je slika rizika od srčanog i moždanog udara vrlo slična. (Stvaranje krvnih ugrušaka velika je opasnost, ali svejedno predstavlja samo malen apsolutan rizik.) Uzrnite u obzir i to što upozoravajuća istraživanja HRT-a nisu ustvrdila nikakvu razliku u smrtnosti izmedu žena koje uzimaju te lijekove i onih koje su uzimale placebo.

Vijesti vezane za HRT nisu zapravo ni toliko loše. Istraživanja pokazuju kako on snižava rizik od osteoporoze i raka debelog crijeva. Liječnici uglavnom propisuju najniže djelatne doze i savjetuju ženama da ih ne uzimaju duže od godinu ili dvije dana. Ako je najveći problem suhoća rodnice, vaginalne kreme i prsteni možda su bolje rješenje od oralnog HRT-a, jer se njima dobivaju manje doze estrogena.