Navigacija

Ibuprofen i drugi NSAR-i

Većina se svijeta za ublažavanje raznih bolova okrenula ibuprofenu (na primjer Advil i Motrin), vrlo učinkovitu nesteroidnom antireumatiku (NSAR).

I drugi se NSAR, naproksen (Aleve, Naprosyn), može kupiti bez recepta. Ibuprofen se prvi put pojavio sedamdesetih godina prošlog stoljeća kao zamjena za Aspirin, ali s manje nuspojava.

Ipak, kao što su neki pacijenti shvatili, upotreba velikih količina NSAR-a može negativno utjecati na njihovu snagu djelovanja protiv bolova.

Hoće li većina onih koji uzimaju NSAR-e razviti želučane probleme?

NE Taj je rizik relativno malen, osobito uzimate li ih samo povremeno. No budući da se ti lijekovi troše u tolikim količinama, zbog povezanih se probavnih smetnji svake godine u bolnice zaprimi velik broj pacijenata. NSAR-i ublažavaju bolove blokirajući proizvodnju prostaglandina, spojeva sličnih hormonima, koji pomažu i u zaštiti želučane sluznice.

Blokiranjem prostaglandina unutrašnja se stijenka želuca izlaže pogubnu djelovanju kiseline, žučnih soli, alkohola i drugih nagrizajućih tvari.

Istraživanja osoba koje redovito uzimaju NSAR-e pokazuju kako približno polovica njih pati od oštećenja želučane sluznice, dok 20 posto njih boluje i od čira.

Potrošači NSAR-a kojima se to dogodi ne moraju osjetiti nikakve bolove ni druge simptome. Najčešće se pritužbe odnose na žgaravicu i mučninu u želucu, i to kod približno 10 do 20 posto osoba koje uzimaju NSAR-e. (Istraživanja su pokazala kako se taj broj zapravo kreće izmedu 5 i 50 posto.)

Želučano krvarenje i perforacija (doslovno rupa u želucu) najveće su opasnosti povezane s uzimanjem NSAR-a. Ipak, samo približno 1 do 3 posto osoba koje redovito troše te lijekove pati od teških komplikacija.

A one su doista teške: 5 do 10 posto pacijenata primljenih zbog takvih problema u bolnicu od njih i umire. Taj je rizik najveći kod starijih osoba, onih koje uzimaju velike doze NSAR-a, koje uzimaju više od jedne vrste NSAR-a odjednom, koje imaju anamnezu probavnih čireva ili drugih probavnih problema ili pak onih koje uzimaju i lijekove protiv zgrušavanja krvi ili kortikosteroide.

lako je dobro sa svojim liječnikom porazgovarati o tome koje biste lijekove protiv bolova trebali uzimati, većina se liječnika slaže kako su NSAR-i za povremenu upotrebu  uglavnom sigurni.

Povisuju li ibuprofen i drugi NSAR-i rizik od srčanog udara?

MOŽDA Ti se dokazi uglavnom temelje na indicijama, ali neka istraživanja pokazuju kako osobe koje uzimaju NSAR-e mogu imati veći rizik od srčanih bolesti.

Sjećate li se vioxxa (rofekoksib)? Osobe koje su ga upotrebljavale protiv bolova od artritisa sokirale su se kad je otkriveno da on povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Pošto je povučen s tržišta, mnogi su medu njima prešli na ibuprofen ili naproksen.

No jesu li ti lijekovi sigurni za srce? Ovisi. Neka istraživanja govore u prilog tome da možda i nisu, osobito ako već patite od problema sa srcem i uzimate velike doze (iako druga istraživanja nisu uspjela povezati NSAR-e s većim brojem srčanih udara ili prerane smrti).

Jedno je istraživanje koje su 2005. godine proveli danski znanstvenici ustvrdilo kako su osobe koje su naproksen i druge NSAR-e upotrebljavale unutar mjesec dana prije istraživanja, imale najmanje pedeset posto veće izglede za doživljavanje srčanog udara od onih koje ga nisu uzimale.

Godinu je dana kasnije druga skupina danskih znanstvenika pokazala kako osobe nakon preživljena srčanog udara, a koje su uzimale velike doze ibuprofena kroz duže razdoblje — 1800 miligrama na dan kroz 37 dana, imale u prosjeku povišen rizik od smrti ili drugog srčanog udara za pedeset posto. (Obično se preporuča najviše 1200 miligrama, i to ne duže od deset dana.)

Uzimanje drugih NSAR-a koji se prodaju bez recepta povezano je sa 29 posto većim rizikom. Ta istraživanja ne pokazuju nikakvu opasnost za one koji NSAR-e što se prodaju bez recepta uzimaju samo povremeno.
Nije jasno zašto NSAR-i mogu toliko naštetiti srcu. Prema populacijskim se istraživanjima čini kako se redovitim potrošačima NSAR-a povisuje krvni tlak. No neka su prethodna istraživanja sugerirala kako krvni tlak može povisiti i acetaminofen, koji ne pripada skupini NSAR-a.

NSAR-i poput ibuprofena i naproksena, čini se, umanjuju sposobnost Aspirina za sprečavanje krvnih ugrušaka. Uzimate li svakodnevno po jedan Aspirin radi zaštite srca, upitajte liječnika možete li usto uzimati i ibuprofen protiv bolova. FDA tvrdi kako je sigurno uzimati 400 miligrama ibuprofena najmanje 30 minuta prije ili osam sati nakon uzimanja Aspirina.