Navigacija

Infekcija mokračnih puteva

Polovica svih žena barem jednom u životu preboli infekciju mokraćnih putova (engl. kratica: UTI). Čimbenici rizika mogu biti razni, od čestih spolnih odnosa do pada razina estrogena nakon 55. godine.

Neka istraživanja čak otkrivaju da su žene krvnih grupa AB i B možda pod većim rizikom. Znanstvenici još nisu riješili misteriju prema kojoj neke žene nikad ne obole, a drugima je to česta pojava, ali barem znaju kako uznapredovalu infekciju izliječiti — i kako vam smanjiti rizik od budućih.

POMAŽE

Antibiotici

Na prvi znak infekcije mokraćnih putova, a to može biti pečenje za vrijeme mokrenja kao i česta potreba za pražnjenjem mjehura, otidite liječniku koji će vam vjerojatno propisati neki antibiotik.

Tri dana liječenja trimetoprimsulfametoksazolom (Bactrim ili Septra) izliječi 94% tih infekcija — što je, prema izraelskim znanstvenicima, rezultat jednak onome liječenja u trajanju od 5 ili više dana. Duže uzimanje antibiotika udvostručuje rizik od nuspojava poput infekcija gljivicama.

Na žalost, bakterije koje uzrokuju infekciju mokraćnih putova postaju na te lijekove otporne. Ako ste se u posljednjih 6 mjeseci već liječili od iste bolesti, ili živite u području u kojemu su otporni sojevi tih bakterija česti, vaš vam liječnik može propisati neke druge, možda i jače antibiotike.

Neki jaki antibiotici, poput ciprofloksacina (Cipro), sasvim dobro djeluju i nakon jednostruke doze.

Infekcija mokraćnih puteva Sok od brusnice

Ovaj sok kisela i oštra okusa sadržava spojeve koji sprečavajuprihvaćanje bakterija za stijenku mjehura i mokraćne cijevi. U pregledu istraživanja brusnice, žene koje su pile taj sok ili svakoga dana kroz 12 mjeseci uzimale tablete ekstrakta brusnice, smanjile su si rizik vraćanja infekcije za 39%. U raznim se istraživanja upotrebljavalo 180 do 750 ml toga soka na dan, ali su u jednome istraživanju osobe koje su pile 300 ml koktela od soka brusnica kroz 6 mjeseci upola smanjile rizik od infekcije.

Preporučamo nezaslađen sok od brusnice koji, ako vam je prejak, možete pomiješati s mineralnom vodom.

Vitamin C

Kad su trudnice uzimale svakoga dana kroz 3 mjeseca vitaminske dodatke prehrani bilo sa 100 mg askorbinske kiseline (vitamin C) ili bez nje, one koje su uzimale i vitamin C doživjele su upola manje infekcija od žena iz druge skupine. Askorbinska kiselina može pomoći zakiseljavanjem mokraće, jer je takva manje pogodna za život bakterija.

Jogurt s aktivnim kulturama

Znanstvenici s finskog Sveučilišta u Ouluu zabilježili su kako su Finkinje koje su tri ili više puta tjedno uzimale fermentirane mliječne proizvode poput jogurta imale 80% niži rizik od infekcija mokraćnih putova od onih koje su ih jele manje no jednom tjedno. Korisne bakterije iz jogurta s aktivnim kulturama mogu spriječiti pretjerano razmnožavanje »loših«bakterija koje uzrokuju infekciju mokraćnih putova.

Ne volite jogurt? Možete uzimati i probiotičke dodatke prehrani koji sadržavaju takve korisne bakterije. Jedan je grčki pregled ustvrdio kako pomažu svi sljedeći bakterijski sojevi: Lactobacillus rhamnosus GR-1, L. reuteri RC-1%, L. casei shirota, i L. crispatus CTV-05.