Navigacija

Jaja

Jaja su vrlo nježna. Padne li vam koje na pod, trebat će vam spužva, a ne lopatica. Usprkos toj nježnosti, bije ih glas velikih neprijatelja srca.

Iako su izvrstan i jeftin izbor bjelančevina, da ne spominjemo B vitamine i minerale, najviše su poznata po visokom sadržaju kolesterola. No čini se da su stručnjaci koji su upozoravali kako omlet vodi do srčanog udara ipak bili u krivu.

Povisuju li jaja razine kolesterola ?

NE Barem ne toliko da biste se trebali zabrinjavati zbog toga. Istraživanja pokazuju kako jaja ne zaslužuju reputaciju začepljivača arterija.

jajaJaja su prepuna kolesterola. Jedno veće jaje sadržava više od 200 miligrama te voskaste tvari, što predstavlja dvije trećine najveće dnevne količine prema preporukama Američke udruge za srce.

Ne iznenađuje zato da su liječnici, već početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća, pošto su istraživanja pokazala kako osobe s visokim razinama kolesterola u krvi imaju i povišen rizik od srčanih bolesti, počeli savjetovati pacijentima smanjenu potrošnju jaja.

Namjere su bile dobre, ali nisu bile zasnovane na kvalitetnoj znanstvenoj prosudbi. Znanstvenici danas znaju kako kolesterol iz hrane ima samo malen utjecaj na razine kolesterola u krvi.

Prave su opasnosti zasićene masnoće i transmasnoće. Kad se najedete slanine, krafni ili drugih namirnica punih takvih masnoća, vaša jetra počne stvarati kolesterol, koji vam može začepiti arterije i dovesti do srčanog udara.

Jasno je kako mnoge namirnice bogate kolesterolom jednako tako sadržavaju i puno zasićenih masnoća, pa razlikovanje jednog od drugoga u tim slučajevima i nije toliko važno. Uzrnite u obzir, na primjer, kako dupli cheeseburger može sadržavati i do 2W grama
zasićenih masnoća, a jedno jaje samo umjerenu količinu od 1,6 grama.

Nekoliko je velikih istraživanja pomoglo jajima povratiti dobar glas u glavama većine liječnika i nutricionista. Primjerice, dugotrajno Framinghamsko istraživanje srca nije pronašlo vezu izmedu jaja kao prehrambenih namirnica i srčanog udara.

Jednako tako, kad su harvardski znanstvenici analizirali prehranu skoro 118.000 zdravih muškaraca i žena, nisu uspjeli pronaći ikakvu povezanost izmedu jaja i srčanih bolesti.

Američka udruga za srce i dalje preporuča ograničiti unos jaja na jedno na dan i smanjivanje unosa drugih namirnica bogatih kolesterolom taj dan kad pojedete jaje.

No istraživanja pokazuju kako vas ni kajgana od dva jajeta neće ubiti.

Jesu li jaja obogaćena omega-3 masnim kiselinama isplativa kupovina?

NE Većina takvih jaja na tržištu neće srcu pružiti jednaku zaštitu kakva se dobiva od ribe.

Jaja i druge namirnice obogaćene omega-3 masnim kiselinama koje štite srce, a imaju i druge važne prednosti za zdravlje, djeluju kao poklon s neba osobama koje ne mogu dvaput tjedno jesti ribu, kao što preporučuje većina zdravstvenih smjernica.

jajaIpak, postoje i jeftiniji načini za iskorištavanja prednosti koje nosi riblje ulje a takva»nabildana«jaja mogu dati neka obećanja o zdravstvenim koristima daju uprazno.

Kao prvo, kapsule ribljeg ulja mnogo su jeftinija alternativa skupim jajima.

Jednu  ćete standardnu kapsulu platiti približno jednu kunu, a ona obično sadržava 300 mililitara omega-3 masnih kiselina D EPA.

To je otprilike 20 puta tih vrijednih masnih kiselina što ih dobijete iz jednog pečenog  jajeta, tvrdi nutricionistica dr. William S. Harris sa Sve lišta u Južnoj Dakoti, stručnakinja  za omega-3 masne kiseline.

Neke vrste jaja s omega-3 masnim kiselinama znatno su skuplje.

Kao drugo, većina jaja s omega-3 kiselinama ne sadržamju DHA ili EPA, koje se nalaz u ribi, nego češće ALA, koja se dobiva od lana i druge biljne hrane kojom se kokoši nesilice hrane.

Neka istrazivanja pokazu kako i ALA nosi zdravstvene koristi, iako još nisu toliko razjašnjene.

Vaše tijelo pretvara ALA DHA i EPA, ali vrlo neučinkovit tako da vam jaja kokoši hranjeni žanom neće donijeti ni izbliza takve koristi kao riba.

Ako ne zelite jesti ribu niti uzimati kapsule ribljega ulja, a uspijete pronaći jaja koja sadržavaju DHA i EPA i jos k tome vaš džep može podnijeti njihovu cijenu, vjerojatno vam se to isplati, kaže dr. Harris. žnače je za takav trošak teško pronaći opravdanje.

NAŠ SAVJET

Prije no što kupite jaja obogaćena omega-3 masnim kiselinama, saznajte što su jele nesilice koje su ih izlegle. Samo će kokoši koje su jele neki oblik ribljeg ulja dati jaja koja sadržavaju DHA i EPA, omega-3 masne kiseline povezane s većinom zdravstvenih koristi.

Na žalost, etikete na pakiranjima jaja obično ne donose takve informacije pa ćete možda morati obratiti se proizvođačima. Piše fi na etiketi kako su kokoši bile hranjene vegetarijanskom prehranom, vjerojatno su omega-3 kiseline došle iz lana, a ne ribljeg ulja.