Navigacija

Joga u trudnoći

Joga podrazumijeva drevnu indijsku duhovnu i tjelesnu vježbu. Uglavnom se sastoji od vježbi za disanje koje se usmjeravaju na određene dijelova mozga i tijela te na cirkuliranje energije našim tijelom.

Pitanje kako joga pomaže pri trudnoći, vrlo je zanimljiva tematika.

Naime, oni koji žele shvatiti jogu moraju imati otvoren um i biti spremni na nova razmišljanja. Ona ne mora nužno biti dio vašeg filozofsko-teološkog shvaćanja, niti čak vaše vjerovanje, ona može, mio toga, biti dio vašeg života. Joga je sveobuhvatna disciplina i ne odvaja čovjekovo tijelo od samih njegovih emocija i osjećaja.

Ona promatra čovjeka kao jedno cjelovito biće, kao poseban djelić svemira, na kojega se može utjecati u cjelini na pozitivan način. Joga uvijek zagovara pozitivno mišljenje i stav prema životu koji je kao stil života krucijalan za sve ljude, a posebno je važan u trudnoći.

Joga potiče buduće majke da se opuštaju, da razviju nove načine disanja, poglede na svijet i postaju duhovno bogatije osobe. Takve majke biti će sretnije i ispunjenije, a time će i njihove bebe biti znatno zadovoljnije. Osim toga, zadovoljstvo majke ima niz pozitivnih učinaka ne samo na njeno tijelo i um, već i na tijelo i zdravstveno stanje djeteta.

KAKO JOGA MOŽE POMOĆI BUDUĆIM MAJKAMA?

U mjesecima trudnoće doći će do povećanog pritiska na kralježnicu, ali tako će ostati i poslije trudnoće, stoga posebnim vježbama svaka trudnica mora ojačati svoju kralježnicu i na taj način omogućiti sebi lakše suočavanje sa problemima koji ih čekaju.

joga u trudnoćiTakođer vježbe disanja koje se prakticiraju kod vježbanja joge, pomoći će majkama da se opuste i pravilno dišu prilikom samog poroda, što će im izuzetno pomoći da porod prođe što brže, uspješnije i zdravije.

Također, trudnice će se moći bolje opustiti, ojačati mišiće koji se tijekom trudnoće zbog mirovanja oslabe te ujediniti svoje tijelo i um u jednu divnu, smirenu cjelinu. Joga pomaže i u otklanjanju grčeva koji su najčešći u posljednjem tromjesječju trudnoće, stimulira rad crijeva i apetita, utječe na položaj bebe, podiže energiju te smanjuje promjene raspoloženja. Osim toga, dolazi do otvaranja zdjelice što je od velike važnosti za budući porod.

Žene koje ne bi trebale vježbati u trudnoći su one koje imaju posebnih komplikacija tijekom trudnoće (npr. otvorenost tijekom trudnoće), nisko smješten plod, višeplodnu trudnoću, probleme s kukovima i mogućnost pobačaja. One bi trebale izbjegavati značajnije kretanje kako ne bi ugrozile plod.

Vježbe joge su bitne jer ne iziskuju puno napora za buduću trudnicu, a ipak održavaju tjelesnu težinu stabilnom i pomažu trudnicama da se osjećaju bolje i zdravije. Svaka trudnica, koja ima dopuštenje ginekologa da vježba, bi se trebala potaknuti na umjerenu aktivnost koja odgovara njenoj osobnosti i organizmu. Na taj način one potiču svoje tijelo na rad i vježbaju određene skupine mišića pomoću kojih će se kasnije moći za vrijeme poroda koristiti.

Joga ima mnoge prednosti koji u svakom slučaju nadilaze moguće rizike. Idealan je izbor vježbanja u trudnoći, kada se pak, zbog povećanog rada srca, ne preporučuju učestale aktivnosti poput aerobica, trčanja i sl.

joga u trudnoćiPritom biste trebali pripaziti na pravilno izvođenje položaja kako ne bi došlo do većih problema, stoga je najbolje obratiti se instruktoru ili instruktorici joge za posebne upute.

Naučit ćete kontrolirati dah, opuštati se i uživati u svojoj trudnoći, a osim toga, izgledat ćete bolje i sretnije.

Zapamtite samo da vježbe koje pritišću trbuh, koje zahtijevaju uvijanja, previjanja i obrnute položaje strogo izbjegavate kako ne biste ugrozile bebin položaj i dotok hranjivih tvari.

Nosite udobnu odjeću poput pamuka i koristite strunjače koje će vam biti mekana podloga. Vodite računa da vam je udobno dok vježbate u određenim pozicijama. Najbitnije je da ste opušteni i da ni na koji način ne ugrožavate stanje bebe.

Odmarajte se između svake vježbe i pijte dovoljno tekućine kako ne bi došlo do dehidracije te da nadoknadite elektrolite izgubljene vježbom.

Završne vježbe opuštanja radite na boku da se sam dotok krvi u maternicu ne izgubi. Prilikom izvođenja vježbi dok stojite, pridržite se za zid ili stolicu kako ne bi došlo do iznenadne vrtoglavice. I najbitnije je da posebno pazite na tehnike disanja koje će vam kasnije biti od najveće koristi. To je u principu najbitnije što se tiče joge i njenog utjecaja na trudnice.

Mnoge žene su jogom uspjele bolje razviti svoja pluća, opustiti se i smanjiti potencijalne rizike trudnoće.

Svaka vrsta vježbanja, ne samo joga, povoljno utječe na život trudnice kao i na svakodnevni život bilo koje osobe (pod uvjetom da smije vježbati zbog zdravstvenog stanja).

Joga je jedna od aktivnosti koja ne stavlja samo akcent na tijelo, već je od neizmjerne važnosti i vaš um te se potiče stabilnost i uravnoteženost,  a time i znatno bolje opće stanje, zdraviji organizam i zadovoljnija osoba.

Ukoliko se odlučite za nju i vaše vam zdravstveno stanje to dopušta, uživajte u vježbama i novoj, zadovoljnijoj, osobi kakva ćete postati nakon nekog vremena pravilnog izvođenja vježbi!