Navigacija

Pronalazak odgovarajućeg osobnog trenera može transformirati vaše zdravlje, ali prava čarolija događa se kada naučite kako funkcionirati kao tim.

Odluka o unajmljivanju osobnog trenera zaista je velika, a odabir odgovarajućeg i predanog fitness stručnjaka podrazumijeva prenošenje neprocjenjivog znanja, osmišljavanje pametnih strategija vježbanja, prevladavanje emocionalnih i fizičkih zapreka te postizanje stvarnih rezultata.

Prema istraživanju američkog fakulteta za sportsku medicinu (American College of Sports Medicine), unajmljivanje osobnih trenera bio je top trend 2011. godine, prevladavajući tako popularnost boot kampova. Dakle, mnogo ljudi prepoznalo je ovo kao isplativu investiciju. No, za postizanje kvalitetnog odnosa s trenerom nije dovoljno samo ušetati u fitness centar i uzeti prvog osobnog trenera ili trenericu koji ima nešto slobodnog vremena u svome rasporedu.

Prvo, s trenerom ćete provoditi mnogo vremena, stoga je važno pronaći nekog s odgovarajućim vještinama i s kim ćete osjetiti „kemiju“. Drugo, morate biti sigurni da ste spremni učiniti svoj dio posla kako bi postigli ono što želite. „Neovisno o tome jeste li potpuno novi u vježbanju ili samostalno vježbate već neko vrijeme, osobni trener može vam omogućiti dodatni zalet“, kaže Alvin Eljazović, voditelj osobnog treniranja u Altis centru u Zagrebu.

osobni trener zagreb

Izazovite učinak

Nakon dvogodišnjeg redovitog odlaska u fitness centar, Ivana Banjeglav (36) iz Zagreba nije vidjela rezultate koje je očekivala. Priznala je da se osjećala zatrpanom ispod svih izbora koje je imala. „Ušla bih unutra, vidjela stotinu sprava i ne bih znala otkuda početi. Koprcala bih se i lutala, a s vremenom sam postala poprilično frustrirana i prestala sam ići.“

Ivana je shvatila kako joj je bilo potrebno usmjerenje i potvrđivanje. „Trebala sam nekoga tko u tom području ima više znanja od mene, tko će mi reći što da radim i da to radim dobro“. Budući da je Ivanin suprug postigao zavidne rezultate zahvaljujući osobnom treneru, i sama se odlučila na takvu vrstu treninga. S obzirom na to da nikada dotad nije uložila toliko vremena i novca u sebe, nije znala što očekivati – ni od trenera, ni od cjelokupne situacije.

„Prije početnog sata bila sam jako nervozna. Došla sam ranije na trening pa sam sjedila u autu prije nego što sam se usudila izaći“, rekla je. No, kada je upoznala svoga trenera te s njim raspravila o prošlosti i ciljevima, počela je ostvarivati svoj plan i osjećaj nezadovoljstva je nestao.

„Moj trener bio je pravi izbor za mene“, rekla je. Pomogao joj je u određivanju jasnih ciljeva i vodio ju do njihovog ostvarenja bez pritiska. Tijekom dvomjesečnog treninga triput tjedno, Ivana se suočila s zapanjujućim rezultatima. „Napredovala sam jako brzo i oblik moga tijela očigledno se promijenio. No, ono što je najvažnije, uvelike sam promijenila način na koji mislim o sebi“.

U Ivaninom slučaju, odluka o unajmljivanju osobnog trenera vrijedila je vremena i novca – um, osobnost, prioriteti i očekivanja spojila su se u sretnom susretu. Želite stvoriti istu sinergiju s trenerom koji je predan tome da vam pomogne ostvariti vlastite ciljeve? Na temelju iskustva zadovoljnih klijenata i iskusnih trenera, slijede 4 ključna čimbenika koja uvjetuju uspješan izbor trenera.

1. Pronađite pravi par

Istraživanje i upoznavanje potencijalnih trenera važan je prvi korak, ističe Marko Radić, osobni trener Altis centra. Marko dalje ističe da biste potragu za idealnim trenerom mogli početi s ispitivanjem o njihovoj stručnoj naobrazbi. Stupanj naobrazbe je jedan od najboljih načina koji pokazuje imaju li treneri obrazovanje potrebno za kompetentno dizajniranje sigurnog i učinkovitog programa vježbanja.

Loš znak su treneri koji rade u teretanama koje ne posluju dobro. „Kvalitetne teretane obično imaju dobre trenere“, kaže Marko.

Kako bi što bolje procijenili je li određeni trener zaista najbolji izbor za bas, Marko predlaže da ga pitate neka od ovih pitanja:

1) Kakva su vaša iskustva u radu s ljudima poput mene? (navedite svoje ciljeve: gubitak kilograma, treniranje za neki događaj, oporavak od ozljede, jačanje mišića i slično)

2) Kakve ste rezultate postigli sa svojim dosadašnjim klijentima?

3) Kako biste opisali svoj stil? (Neki su treneri pažljivi i ohrabrujući, dok su drugi više agresivni)

4) Koliko naplaćujte sat vježbanja?

5) Održavate li satove u manjim grupama?

„Ako birate trenera u nekoj komercijalnoj teretani, promatrajte kako se trener ponaša s drugim klijentima“, predlaže Marko. „Dovoljno je petominutno promatranje kako biste shvatili je li trener više posvećen klijentu ili sebi samom. Navike poput čavrljanja, lakog ometanja i očitog manjka energije upozoravajući su znakovi“, ističe Marko. Osim toga, zajednički jezik ključan je element. Drugim riječima, to vam pomaže da vam se trener kao takav uistinu svidi. „To ne znači da morate jedno drugo odražavati poput zrcala, no važno je da budete na istim razinama“, dodaje Marko.. „Ako jedna osoba često ima sarkastične šale, a druga je vrlo ozbiljna, to bi mogao biti zaista loš par“.

2. Usredotočite se na jasne ciljeve

Prije prvog treninga raspravite svoje ciljeve s trenerom/trenericom kako bi za vas pripremili odgovarajući plan. Ako se duže vrijeme niste bavili fizičkom aktivnošću, vaš bi vam trener mogao preporučiti početni period treniranja osmišljen tako da vam pomogne izgraditi podlogu za daljnje vježbanje kako bi se izbjegle potencijalne ozljede. To je korisno zbog toga što će sve vaše naknadne vježbe učiniti učinkovitijima. No, odmah od početka potražite poveznicu između plana koji je vaš trener pripremio za vas i ciljeva koje biste željeli postići.

„Važno je prilagođavati plan vašem napretku svakih nekoliko tjedana“, ističe Alvin Eljazović, trener Altis centra. „Sve što činite trebalo bi vas približavati vašem cilju – radilo se o jačanju mišića, gubljenju kilograma ili svemu zajedno“.

Ako nekoliko dana budete morali trenirati sami, trener će vam morati osmisliti točno određen plan vježbanja koji biste trebali odraditi. „Vaš bi vas trener trebao upoznati s vježbama koje održavaju ravnotežu gornjeg i donjeg dijela tijela te se fokusiraju na slabosti koje nastojite umanjiti“. „No, ne biste trebali raditi iste vježbe na svakom treningu“.

3. Razvijte snažan radni odnos

Tijekom prvih nekoliko treninga, obratite pozornost na to koliko ste vi i vaš trener sinkronizirani. Razumijete li sve što vam govori? Kako međusobno komunicirate? Je li upoznat s vašim govorom tijela i zna kada bi vas trebalo dodatno „pogurati“, ali i kada ste došli do svojih granica?

„Kao i u svim drugim kvalitetnim odnosima, trebali biste se osjećati da trener iz vas izvlači ono najbolje. Važno je napominjati svoje preferencije treneru kako bi vam na njih mogao odgovoriti. Važno je pritom postaviti sebi ključno pitanje: funkcioniram li bolje sam ili s ovim trenerom?“, savjetuje Marko. Dobar trener bit će spreman odgovoriti na pitanja i brige s kojima dolazite na trening. „Trenerima govorim da je njihov primarni posao edukacija“, ističe Marko. „Dobra trener ponudit će vam odgovore na sve što trebate znati kako bi fitness učinili trajnim dijelom svoga životnog stila“.

4. Znajte kada je treba krenuti dalje

Naposljetku, odnosu između trenera i klijenta dođe kraj. U idealnim uvjetima, to se dogodi kada osoba postigne svoj cilj, uključi tjelovježbu u svoj svakodnevni život i nema više potrebe za vodstvom trenera. Možda ćete poželjeti obnoviti treninge, postaviti nove ciljeve i proći specifične sportske obuke, ili možda ne – to ovisi o vama, vašim prioritetima i budžetu.

Za Ivanu Banjeglav, postizanje željenih ciljeva bilo je kao svojevrsna diploma za njezin trud. „Moj trener i ja zaključili smo da su moje samopouzdanje i vještine dosegnule razinu na kojoj je dovoljno pohađati treninge u malim grupama. Na taj ćete način“, ističe Ivana, „i dalje biti pod vodstvom stručnog trenera, ali po puno prihvatljivijoj cijeni u odnosu na privatne treninge“.

 

osobni trener zagreb