Navigacija

Kako se oduprijeti hrani?

Kad se malo više počnete baviti samoanalizom, doći ćete do zanimljivih otkrića i postat će vam sasvim jasno gdje su vam slabe točke! Priznajte sami sebi neposrednoj okolini te stvorite strategiju kako ih se riješiti.

Kad prerežete sve puteve prekomjernog konzumiranja namirnica, nastojte ne ponavljati radnje koje su se prije događale. Nagradite se za postignuti uspjeh, naravno nikako ne čokoladom ili odlaskom u restoran već na druge načine. Predlažem da razlučite tri pojma: glad zbog želuca, glad zbog usta i glad zbog očiju.

Prvi se problem rješava popunjavanjem, tj. konzumiranjem ne maksimalnih već umjerenih količina pomno odabranih namirnica, drugi se rješava na emocionalnom planu prije jela, a treći ostaje za uživanje u lijepim bojama voća i povrća, u zlatnoj zapečenoj korici…

Kako se oduprijeti hrani? Naučite se gledati u hranu a da ju ne jedete, jer zaboga, ne morate sve što vidite pojesti?! To zavirivanje u unutrašnjost izjelice najbolje su ocrtale dvije američke autorice, Jane Hirschmann i Carol Munter, u knjizi »Overcoming Overeating«.

One zagovaraju da se »nestašluk« s prežderavanjem treba oprostiti, ali odmah potom treba sebe pripremiti za obračun kad se to dogodi sljedeći put. Navode poznate sportaše koji su pred natjecanje znali pojesti goleme obroke zbog kojih su kasnije imali velikih problema.

Naglo mršavljenje izaziva stres. Kada vam netko kaže da mršavi tempom od 5 kg tjedno – ne vjerujte! Kada vam netko nudi sjajnu dijetu koja bez truda i odricanja skida 10 kg mjesečno – ne vjerujte! Kada vam netko kaže da bez ikakvih posljedica gubi 30 i više kilograma – ne vjerujte!

Zašto? Jednostavno zato što mršavljenje nije tako jednostavno kao što propagandisti u svojim spotovima prikazuju.

Mršavljenje je mukotrpan procesi stres za organizam i njegovo normalno funkcioniranje ili, ako hoćete, to je pravi udar na metabolizam.

Čovjeka se ne motivira podilaženjem već sasvim suprotno – stavljanjem pred zid, tj. tamo gdje više nema izmotavanja i gdje treba izabrati jedino ispravan put. Kao primjer spomenut ću neobičan mentalitet viđen u Kaliforniji: zbog činjenice da je debljina postal

Na TV i u tisku stvara se predodžba kako je debljina normalna stvar, što naravno implicira da su svi ostali nenormalni. I pored toga što je  sudionicima u borbi protiv debljine sasvim jasno što je u pitanju i što treba činiti radi prevencije, svi rade kompromise, a to onda znači novi broj debelih, osobito mladih.

U mnoštvu informacija i dezinformacija na američkoj sceni, kada je u pitanju smanjenje tjelesne težine, najveću ulogu odigrala je Oprah Winfrey sa svojom TV emisijom, gdje je vrlo pošteno prikazala problem u cjelini kao i kobne zdravstvene posljedice koje iz toga proizlaze. Ona je jednom lijepo rekla – kako možete prihvatiti da je to normalno stanje kad čovjek od 150 kg ne može sjesti u obični automobil ili avionsko sjedište, kada za sebe nigdje ne može naći odjeću ili kad u lift za četiri osobe s njim mogu stati samo još dvije osobe?