Navigacija

Kalcijevi dodaci prehrani

Kosti su složene strukture, a održavanje njihova zdravlja i čvrstoće zahtijeva prehranu koja im pruža dovoljne količine nekoliko važnih hranjivih tvari.

No kad je riječ o sprečavanju osteoporoze, najviše pozornosti privlači kalcij. zato danas mnogi, kako bi spriječili lomove kostiju, uzimaju kalcij u obliku dodataka prehrani. No tko bi točno i na koji način taj mineral trebao dodatno unositi u svoje tijelo, ostaje donekle nepoznato.

Trebaju li svi uzimati dodatke prehrani s kalcijem?

NE Liječnici često preporučuju dodatke prehrani s kalcijem za jačanje kostiju. No čini se kako su koristi od toga samo umjerene pa razmislite prije no što svojem svakodnevnom popisu tableta dodate i kalcij.

Za zdravlje kostiju izvanredno je važno svome tijelu pružati stabilne količine kalcija. Ipak se i dalje vode rasprave o koristima uzimanja takvih dodataka prehrani za jačanje kostiju i sprečavanje njihovih lomova, uglavnom zbog neujednačenosti rezultata dosadašnjih istraživanja.

Kal cijevi dodaci prehrani Nedavno je skupina australskih znanstvenika sve pokušala razjasniti analizom 29 istraživanja kalcija i kostiju. Otkrili su kako su osobe starije od pedeset godina, koje su uzimale dodatke prehrani s kalcijem — bilo same ili u kombinaciji s vitaminom D — snizile rizik od lomova kostiju, ali samo za 12 posto.

No dobro je poznato kako osobe koje dobrovoljno sudjeluju u istraživanjima, obvezu svakodnevna uzimanja tableta često zanemaruju.

U istraživanjima u kojima su se ispitanici velikom većinom zadana režima pridržavali, smanjenje pojave lomova iznosilo je 20 posto.

Neke osobe uživaju u većim koristima od drugih. Kako su naveli autori toga istraživanja, najveće koristi u smislu zaštite kostiju imale su osobe koje su inače kroz prehranu uzimale malo kalcija, one starije od 80 godina te osobe u domovima umirovljenika i sličnim ustano-vama.

Blaže smanjenje rizika od lomova kostiju pokazale su osobe mlade od sedamdeset godina (rizik umanjen za tri posto), osobe koje prehranom unose normalne količine kalcija (pet posto) i osobe koje ne žive u navedenim ustanovama (šest posto).

Odluku o tome trebate li uzimati dodatke prehrani s kalcijem možete donijeli zajedno sa svojim liječnikom. važno je uzeti u obzir to da ti dodaci nisu nužno sasvim bezopasni. Mogu vam uzrokovati tvrdu stolicu i povećati rizik od bubrežnih kamenaca, Nekoliko je istraživanja (iako ne sasvim jasnih rezultata) dalo uznemiruj uće podatke da muškarci koji unose velike količine kalcija imaju povišen rizik od raka prostate.

Je li dobro umjesto dodataka prehrani s kalcijem uzimati sredstva protiv želučane kiseline (antacide) koji se baziraju na kalciju?

DA Većini ljudi obični antacidi mogu biti jeftinija zamjena za dodatke prehrani s kalcijem, iako se drugima isplati dati koju kunu više za prave dodatke prehrani.

Među mnogim ulogama koje u čovjekovu tijelu igra kalcij, on i izgrađuje kosti te neutralizira želučanu kiselinu, što pomaže kod žgaravice. zapravo je djelatni sastojak mnogih sredstava protiv želučane kiseline (uključujući Turns i Rolaids) kalcijev karbonat — isti sastojak koji se nalazi i u nekim dodacima prehrani s kalcijem, skupljim od antacida.

No time se ne mogu okoristiti baš svi kojima je potreban dodatan unos kalcija, jer kalcijev karbonat može kod nekih osoba prouzročiti probavne nuspojave kao što su vjetrovi, nadimanje i tvrda stolica.

Njima je bolje uzimati dodatke prehrani s kalcijevim citratom, koji ne dovodi do probavnih smetnji.

Zahvaljujući tome što ga tijelo brže apsorbira, kalcijev citrat je možda i preporučljiviji starijim osobama, jer im želuci proizvode manje kiseline potrebne za apsorpciju kalcija.

Taj problem mogu riješiti i uzimanjem kalcijevog karbonata uz obrok.

Trebamo li kupovati dodatke prehrani s kalcijem koji sadržavaju i vitamin D te magnezij?

MOŽDA Kalcij nije jedina hranjiva tvar važna za snažne kosti. No nije jasno hoće li svi imati koristi od visokih doza vitamina D i magnezija.

Bez obzira na oblik u kojemu uzimate kalcij, on vam neće previše koristiti nedostaje li vam i vitamina D, koji potiče crijeva na apsorpciju kalcija. Sve je jasnije kako su odgovarajuće količine vitamina D izvanredno važne za sprečavanje osteoporoze (da ne spominjemo razne oblike raka).

Znači li to kako dodaci prehrani s vitaminom D sprečavaju lomove kostijuž Ni to još nije sasvim jasno. U prikazu objavljenu u časopisu Journal of the American Medical Association navodi se kako osobe koje uzimaju velike dnevne doze (700 do 800 IU) toga vitamina, snižavaju rizik od loma kuka za 26 posto i rizik od loma kostiju (osim kralješaka) za 23 posto.

No autori drugog prikaza, u sklopu kojega su proučili najvažnija dostupna istraživanja, zabilježili su kako najjači dokaz učinkovitosti vitamina D u sprečavanju lomova kostiju dolazi iz istraživanja u kojima su bili uključeni pacijenti smješteni u raznim zdravstvenim ili ustanovama u kojima se skrbi za starije osobe, a koji većinu vremena provode u zatvorenu prostoru pa nisu izloženi djelovanju sunčevih zraka, zbog čega im nedostaje vitamina D.

Osobe koje redovito dobivaju barem malo sunčeva svjetla, prema tim znanstvenicima, vjerojatno imaju dovoljno vitamina D za apsorpciju unesena kalcija.

No neki stručnjaci i dalje smatraju kako je pametno uzimati dodatke s vitaminom D. A magnezij? Neka istraživanja govore u prilog tome kako žene oboljele od osteoporoze imaju niske razine toga minerala. No magnezij se u sasvim dovoljnim količinama nalazi i u običnoj prehrani.

NAŠ SAVJET

Slijedeći ove savjete, iskoristite dodatke prehrani s kalcijem na najbolji mogući način.

~ Kalcijev karbonat uzimajte uz obrok kako biste osigurali visok stupanj njegove apsorpcije (kalcijev citrat možete uzimati bilo kada).
~ Ne uzimajte više od 500 miligrama kalcija odjednom, jer tijelo više od toga ne može primiti probavom.
~ Kad je god moguće, izbjegavajte uzimanje dodataka prehrani s kalcijem nakon jela bogata vlaknima, jer ona mogu ometati njegovu apsorpciju.
~ Obratite se liječniku uzimate li kakve lijekove koji potiskuju proizvodnju želučane kiseline, primjerice blokator receptora H2 ranitidin (Zantac) ili inhibitor protonske pumpe orneprazol (Prilosec). Oni vam mogu omesti pravilnu apsorpciju kalcija u tijelu.