Navigacija

Kamenci u mokračnim putevima

Prehrana odveć bogata bjelančevinama životinjskog podrijetla, mastima i alkoholom, a odveć siromašna vlaknima, može pospješiti stvaranje kamenaca u mokraćnom sustavu, osobito ako je unošenje tekućina u organizam – ne samo napitaka, nego i tekućine koju unosirno konzumiranjem povrtnih juha, svježeg i sirovog voća i povrća – izrazito oskudno.

Više puta ponovljene infekcije mokraćnih kanala – često u relaciji s kolitisom (upalom debelog crijeva), narušenjem bakterijske flore u crijevima te začepljenošću – mogu lako stvoriti uvjete za nastajanje kamenaca.

KORISNE NAMIRNICE

Češnjak, zob, kupus, grah, trešnje, luk, jagode, limun, jabuke, poriluk, peršin, repa, ribiz, celer, maslačak, grožđe

FITOTERAPIJA

Betula verrucosa 1Dh Sok
– 50 kapi, u mnogo vode, odmah po buđenju
Ruscus aculeatus TM: 50 kapi, u mnogo vode, prije doručka
Uva ursi TM: 50 kapi, u mnogo vode, prije ručka

HIDROTERAPIJA

Sjedeća kupka s podizanjem temperature

Budući da bol pri kolikama potječe od grčevitih kontrakcija zahvaćenih organa, muskulaturu je moguće opustiti, i time ublažiti bol, uronivši u kadu napunjenu toplom vodom.

Što nam je potrebno?
– kada (po mogućnosti ona za sjedeće kupke, ali nije nužno)

Postupak:

Napunite kadu vodom temperature vaše kože (oko 33 °C). Uronite cijelim tijelom i postupno povećavajte temperaturu sve dok, kroz 20 minuta, ne postignete 40 stupnjeva C. Nakon 20 minuta se obrišite pa legnite u krevet i počivajte barem pola sata.

SAVJET:

Od  temeljne je važnosti, osobito u osoba s predispozicijom za nastajanje kamenaca u i mokraćnim kanalima, osigurati obilno unošenje tekućine u organizam. Količina dnevno proizvedene mokraće ne bi smjela biti manja od dvije litre.