Navigacija

Kašalj

Postoji suh i nadražujući kašalj, zatim kašalj koji tjera veliku količinu sluzi — zakašljete li tako u javnome prijevozu, gužva vas neće mučiti — a i kašalj toliko snažan da vas od njega zabole pluća.

Vjerovali ili ne, najbolje vam je držati se podalje od ljekarne i raznih kupovnih sredstava (dva su velika skupa stručnjaka za kašalj — jedan američki i jedan britanski— nedavno zaključila kako je samo malo dokaza da ikoje od tih sredstava»protiv kašlja«uopće djeluje). Skuhajte si dobri stari čaj pa u njega stavite limun i med.

POMAŽE

Med

Ovaj je sastojak mnogih narodnih ljekovitih receptura napokon dobio i znanstvene potvrde svog djelovanja. Državno sveučilište u Pennsylvaniji provelo je istraživanje na nešto više od stotinu djece kojoj je zbog kašlja davan med od heljde ili pripravak okusa meda koji sadržava dekstrometorfan (sastojak mnogih sirupa protiv kašlja).

Jedan je dio njih predstavljao kontrolnu skupinu koja nije liječena uopće. Prema izjavama roditelja, najveće su poboljšanje, u obliku manje učestalosti i težine kašlja, doživjela djeca koja su uzimala med. No med nemojte davati djeci mladoj od 12 mjeseci jer im on može naškoditi.

Sredstva protiv kašlja ili alergija koja sadržavaju antihistaminike»prve generacije«zajedno s dekongestivom

Ova je kombinacija zaradila najviše ocjene povjerenstva stručnjaka za kašalj koje je okupio Amencan College of Chest Physicians (ACCP).

kašaljZaključili su kako su koristi od takvih sredstava goleme. Dokaz je istraživanje sa Sveučilišta u Massachusettsu, u kojemu je kombinacija bromfeniramina (antihistaminik) i pseudoefedrina produženog djelovanja (dekongestiv) u tri dana ublažila kašalj za 20 do 30 posto onima čiji je kašalj bio posljedica prehlade.

I stručnjaci sa Sveučilišta Harvard preporučuju za kašalj koji dolazi od prehlade ili alergije, bas lijekove protiv alergija koji sadržavaju antihistaminike bromfeniramin, difenhidramin ili klorfeniramin, zajedno s dekongestivom.

No budite oprezni: ti antihistaminici prve generacije (tako ih se naziva jer su se na tržištu pojavili među prvima) mogu uzrokovati pospanost.

A britanski stručnjaci za kašalj tvrde kako njihovo kombiniranje s dekongestivima može uzrokovati suhoću usta, vrtoglavicu, glavobolju i nesanicu — a to sve može biti i gore od sama kašlja.

Dražeje protiv kašlja

Možda je razlog tome u njihovoj jednostavnosti, ali skoro da ne postoje istraživanja djelovanja tih starih dobrih sredstava protiv kašlja na suh i nadražujući kašalj.

Drugim riječima, isprobajte sami pa, ako vam se kašalj smiri pošto pocuclate jednu takvu dražeju, to znači kako ona djeluje. Iskušajte one koje sadrže limun, med ili crveni brijest (Ulmus fulva).

POMAŽE NEKIMA

Inhaliranje ipratropija (AtrOVent)

Kod težih oblika kašlja koji ne prolazi — bilo da je uzrokovan prehladom ili bronhitisom — stručnjaci preporučuju inhaliranje lijeka ipratropija koji se izdaje na recept.

NEMOJTE NI POKUŠAVATI!

× Sredstva protiv kašlja koja sadržavaju dekstrometorfan

Spomenuto povjerenstvo ACCP-a ovome je sredstvu za umirenje kašlja dalo vrlo slabu ocjenu tvrdeći kako ono ne donosi nikakve koristi.

Jedna je analiza četiriju istraživanja, u kojima je bilo uključeno 710 osoba s kašljem kao posljedicom prehlade, pokazala kako to sredstvo koje se kupuje bez recepta može smanjiti učestalost i težinu kašlja— ali samo za približno 1% posto. A od njega možete postati
živčani i uznemireni. Jednostavno se ne isplati.

× Dječja sredstva protiv kašlja

Izbjegavajte ih kod malih pacijenata mladih od 15 godina. Liječnici iz Medicinskog središta sveučilišta u Pittsburghu su, nakon pregleda 38 istraživanja lijekova za kašalj i prehladu, izjavili kako»ni jedan lijek dostupan u SAD-u nema dokazan učinak na kašalj u djece«.

U najpotpunijem takvu istraživanju na Državnom sveučilištu u Pennsylvaniji, u kojem je sudjelovalo stotinu djece starosti izmedu 2 i 18 godina, oboljele od infekcija gornjih dišnih putova, dekstrometorfan i difenhidrarnin nisu na ublažavanje noćnoga kašlja djelovali ništa bolje od placeba.

× Antihistaminici poput loratadina koji ne uspavljuju

Skup stručnjaka za kašalj donio je svoje mišljenje protiv upotrebe tih proizvoda (poput Claritina i Tavista) koji sadržavaju takve, nove antihistaminike.

× Guaifenisen — lijek koji razrjeđuje sluz

Istraživanja ovoga lijeka za olakšavanje iskašljavanja dala su različite rezultate: jedno je istraživanje 239 oboljelih od prehlade pokazalo kako su oni koji su uzimali ovaj lijek osjetili smanjenje učestalosti i težine kašlja, no drugo slično istraživanjenije uspjelo dokazati baš nikakve koristi.

Istraživanja osoba s bronhitisom dala su slične, suprotne rezultate, zbog čega su liječnici koji se bave plućnim bolestirna tome lijeku dali loše ocjene.

Usput, nemojte nikad uzeti lijek koji sadržava i guaifenisen (koji razbija i povećava količinu sluzi) i dekstrometorfan (koji potiskuje nagon za kašljem). Oni djeluju na suprotne načine pa njihova kombinacija nema nikakva smisla.

NAŠ SAVJET

Tvrdokoran kašalj može biti posljedica preboljele teške prehlade koja je zahvaćala sinuse i nos (u tom slučaju on može trajati i približno 4 tjedna), no još dugotrajniji kašalj svakako upućuje na odlazak liječniku.

Uzrok može biti podizanje (ref luks) kiseline iz želuca u jednjak, kronična opstrukcijska plućna bolest (engl. kratica: COPD), nedostatak željeza, pa čak i lijekovi poput inhibitora enzima što pretvara angiotenzin (ACE inhibitori), koji se često koriste u lijeČenju visokog krvnog tlaka.