Navigacija

Kava

Došao je pravi trenutak za sve ljubitelje kave. Talijanska je espreso kava već davno osvojila naše ugostiteljske lokale.

Velike trgovine koje su nekada na policama držale samo nekoliko vrsta prosječnih kava, nude danas velik raspon visokokvalitetnih zrna egzotična podrijetla.

Najbolje od svega jest to što se više ne morate brinuti kako vas jedna ili dvije kave na dan polako, ali ipak prerano, guraju prema grobu.

Je li kava dobra za vaše zdravlje?

DA Populacijska su istraživanja priznala redovitu uživanju u kavi razne zdravstvene koristi. Istraživanja govore kako vam šalica kave nudi i više od bolje koncentracije na kasnu poslovnom sastanku ili u beskrajnoj vožnji automobilom.

Kava sadržava potencijalno vrijedne spojeve, uključujući i antioksidanse koji se bore protiv bolesti uklanjajući iz tijela opasne slobodne radikale.

Znanstvenici koji istražuju zdravstvene trendove na širokom uzorku tvrde kako se čini da osobe koje uživaju u
kavi stječu zaštitu od nekoliko bolesti, uključujući i sljedeće.

Šećerna bolest tipa 2

Kofein podiže razine šećera u krvi, što pomalo povećava rizik od šećerne bolesti tipa 2. Vrlo je čudno što nekoliko velikih istraživanja dokazuju i kako pijenje kave štiti od te prečeste bolesti. Jedna je analiza istraživanja u kojima je bilo uključeno više od 193.000  osoba, objavljena u časopisu a Journal of the American Medical  Association, ustvrdila kako teške kavopije — osobe koje piju i do sedam šalica kave na dan — imaju 35 posto manji rizik od šećerne bolesti tipa 2.

U nekoliko se istraživanja pokazalo kako je taj učinak kod osoba koje su pile kavu bez kofeina još veći.

kavaŽučni kamenci

Istraživanje iz 1999. godine ustvrdilo je kako su muškarci koji piju dvije ili tri šalice kave na dan smanjili rizik od razvoja žučnih kamenaca za 40 posto.

Neki znanstvenici vjeruju kako kofein blokira razvoj tih bolnih tvorbi u žučnom ehuru i žučnim kanalima.

Parkinsonova bolest

Jedno je istraživanje više od 47.000 muškaraca ustvrdilo kako ispijanje nekoliko šalica kave na dan može smanjiti rizik od razvoja ove pogubne neurološke bolesti za 58 posto.

Alzheimerova bolest

Još je jedna moguća korist za vaš mozak: neka pretho istraživanja govore kako kava može zaštititi i od Alzheimer bolesti. Analiza četiri istraživanja iz 2007. godine ustvrdila kako kavopije imaju 30 posto niži rizik za ovaj najčešći oblik demencije.

Gubitak pamćenja i drugi mentalni problemi

Mentalni problemi simptom su demencije, ali suočimo se s istinom: mnogi inače zdravi ljudi gube nakon srednjih godina oštroumnost i postaju zaboravni. 1 ovdje može pomoći kava.

Jedno je francusko istraživanje žena starijih kave, kofein nije pokazao nikakav trajni učinak na krvni tlak. Jedno veliko istraživanje više od 155.000 žena nije uspjelo pronaći vezu izmedu pijenja kave i rizika od visokog krvnog tlaka.

Populacijska istraživanja govore kako šalica tople kave ne nosi nikakve opasnosti po vaše srce, sve dok ne pretjerate. Iako postoje stanoviti dokazi kako pijenje pet ili više šalica kave na dan povećava rizik od srčanog udara, velika istraživanja u SAD-u, Škotskoj i Finskoj nisu uspjela pronaći nikakve povezanosti izmedu pijenja kave i srčanožilnih bolesti.

kavaDrži li vas doista kava budnima?

MOŽDA To ovisi o tome je ti se vaše tijelo naviklo na kofein. Pijenje previše kave može skoro svakome donijeti poteškoće sa zaspivanjem. Ali zašto neke osobe koje kavu piju po cijeli dan, pa čak i večeru završavaju šalicom espresa, mogu nakon svega, čim polože glavu na jastuk, zaspati bez problema).

Kofein blokira djelovanje spoja koji se zove adenozin. Kad adenozin aktivira receptore u mozgu, pokrene slijed dogadaja koji dovodi do sanjivosti.

Kofein strukturom i oblikom nalikuje na adenozin, a na san djeluje zauzimajući adenozinske receptore u mozgu, koji tako ne mogu stupiti u dodir s adenozinom. Osim ako osoba ne pije doista puno kave.

Istraživanja su pokazala kako redovit unos kofeina povećava broj adenozinskih receptora, pa ih uvijek ima i slobodnih, što djelomično poništava djelovanje kofeina.

Količina kofeina potrebna za takvo djelovanje razlikuje se od osobe do osobe, ovisno o osjetljivosti na taj spoj, tjelesnu masu i druge čimbenike. Stručnjaci kažu kako i strastveni kavopije mogu imati problema sa spavanjem koji se očituju kroz teško usnivanje ili nedovoljno kvalitetan odmor u snu.

Trebate li početi piti kavu bez kofeina?

MOŽDA Pripadate li u neku od ovih kategorija, upitajte svojeg liječnika je li vam preporučljivo piti kavu s kofeinom. Trudni ste.

Istraživanja pokazuju kako izgleda da pijenje umjerene količine kave (do tri šalice na dan) ne povećava stopu pobačaja, iako nekoliko istraživanja govore u prilog tome da veće količine mogu taj rizik povećati.

Patite od visokoga krvnog tlaka ili imate neke druge probleme povezane sa srcem. Pijenje kave izgleda ne uzrokuje kronično povišen krvni tlak, ali liječnici svejedno često savjetuju pacijentima koji već imaju visoki tlak da smanje unos pića s kofeinom.

NAŠ SAVJET

Kuhate li si crnu kavu, razmislite o prelasku na filtar-kavu. Crna, turska kava, kao i ostali slični načini kuhanja kave poput francuskog i skandinavskog u napitku ostavljaju spojeve diterpene koji mogu povisiti razine ukupnog kolesterola za do 23 mg/dl, a LDL (»lošega) kolesterola za čak 14 mg/dl.

Filtri koji se koriste u pripravlja filtar-kave ne dopuštaju diterpenima prolazak u napitak.

Patite od brocistične mastopatije. Neka istraživ sugeriraju da kofein može poticati stvaranje neugodnih cista u dojkama. Ta je teorija i dalje upitna, iako neke žene tvrde kako im je smanjivanje unosa kofeina umanjilo i taj problem.