Navigacija

Kiropraktika

Kiropraktika se još naziva i spinalnom manipulacijom. Provode je posebno obučeni liječnici. Oni vjeruju kako mnogi problemi i bolovi koji nam se pojavljuju u tijelu mogu biti posljedica problema sa živcima nastalih zbog loša položaja kralješaka u kralježnici.

Spinalna manipulacija — fizičko namještanje kralješaka rukama— osnovni je alat kiropraktičara, a ti se iscjelitelji mogu sličnim tehnikama koristiti i na mišićima i zglobovima.

Liječnici, nekada skeptični, danas pacijente s križoboljom i nekim drugim problemima i sami upućuju kiropraktičarima. No neki među njima tvrde da je rizik od takva oblika liječenja podcijenjen.

Može li namještanje vrata uzrokovati moždani udar?

MOŽDA Kiropraktičari kažu kako je taj rizik minimalan, ali neki liječnici vjeruju da bi takav zahvat mogao oštetiti vratne arterije. Čak i ako vam nikada nisu namještali vrat, vjerojatno ste taj postupak vidjeli na filmu ili televiziji.

Kiropraktičar stavlja svoje ruke s obje strane pacijentove glave, koju zatim naglo okreće oko osi vrata (čuje se krckanje i smijeh publike). No neki liječnici to uopće ne smatraju smiješnim.

kiropraktikaOni tvrde kako okretanje vrata na silu isteže vratne arterije, što može uzrokovati i njihovo pucanje, koje dovodi do moždanog udara.

Kiropraktičari primjenjuju taj postupak radi liječenja bolova u vratu, nekih vrsta glavobolje i drugih zdravstvenih problema, tvrdeći da time mogu vratiti pokretljivost i spriječiti grčeve mišića.

Američko udruženje kiropraktičara smatra da je manipulacija vrata»izvanredno sigurna«.

Nadalje, navodi statistike prema kojima samo približno jedan na šest milijuna pacijenata koji su se podvrgli tom postupku doživi moždani udar. No skeptici tvrde da je broj osoba koje dožive moždani udar nepoznat i da bi mogao biti veći.

U članku objavljenu 2007. godine u časopisu journal of the Royal Society of Medicine navodi se 200 slučajeva pacijenata koji su između 2001. i 2006. godine doživjeli teške»štetne učinke«nakon spinalne manipulacije. Najčešća je komplikacija bila puknuće kralježnične arterije.

Nekoliko je pacijenata umrlo ili je imalo dugoročne posljedice poput paralize (iako ih se većina ostalih potpuno oporavila). Kritičari tvrde da se mnogi moždani udari i druge ozljede nastale zbog namještanja vrata vjerojatno nikada ne zabilježe.

Vjerojatno će pravi rizik od ozljeda zbog namještanja vrata zauvijek ostati nepoznat. Čak i kritičari priznaju da su takvi slučajevi rijetki pa ih je teško proučavati. Istraživanje više od 50.000 slučajeva namještanja vrata, objavljeno 2007. godine, nije otkrilo ni jedan slučaj moždanog udara kao ni neke druge teže štetne posljedice.

Mogu li se nakon kiropraktike osjećati lošije?

DA Do polovice pacijenata navodi kako su, nakon odlaska kiropraktičaru, osjećali bolove i druge simptome, iako su oni obično trajali kratko.

U idealnoj spinalnoj manipulaciji kiropraktičar vam izravna iskrivljenu kralježnicu i, kao čarolijom, bolovi nestaju. Iako se neki pacijenti odmah nakon posjeta kiropraktičaru osjećaju kao novi, istraživanja pokazuju kako se drugi najprije osjećaju nešto lošije.

U istraživanju objavljenu u časopisu Spine znanstvenici su ispitali 280 pacijenata s bolovima u vratu nakon kiropraktičkoga postupka. Približno se njih 30%žalilo na bolove, ukočenost, glavobolju i druge nuspojave, iako su problemi obično nestajali unutar jednog ili dva dana.

Druga su istraživanja ustvrdila učestalost manjih problema medu pacijentima od čak 50%.

O čemu je riječ?

Kiropraktičari kažu kako se namještanjem opuštaju ukočeni i u jednom položaju »učvršćeni«zglobovi, što im omogućuje slobodno pokretanje. Nenavikli na tu, inače prirodnu gipkost, mišići i ligamenti mogu neko vrijeme boljeti. Ipak, kažu oni, bolovi nisu ništa jači od onih nakon intenzivnije tjelovježbe, a prestaju brzo.