Navigacija

Koji su lijekovi korisni u liječenju poremećaja prehrane?

Kako sam maloprije spomenula, Prozac se pokazao učinkovitim u slučaju bulimije. Studije su pokazale da pomaže pri ublažavanju simptoma prejedanja i čišćenja, ali rijetko ih eliminira (možda samo u 20% do 30% slučajeva).

Međutim, još nije osmišljen lijek koji bi bio djelotvoran kod anoreksije. Prozac i njemu slični lijekovi, poznati kao selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina, trebaju dostatnu količinu serotonina kako bi bili učinkoviti, a pojedinci koji boluju od anoreksije imaju manjak serotonina zbog izgladnjivanja ili nedostatka toga neurotransmitera koji je prethodio poremećaju.

Prvi dokazi pokazali su da jedan antipsihotik, poznat kao Zyprexa, može biti koristan u povećanju težine osoba koje pate od anoreksije, a možda čak i u smanjenju opsesivnog razmišljanja.

Ipak, ispostavilo se da je to lijek s teškim popratnim pojavama poput dijabetesa, zbog čega su mnogi pokrenuli sudske tužbe. Potrebno je provesti znatno više istraživanja kako bi se utvrdilo ima li spomenuti lijek ikakav učinak.

Ipak, primjenjivalo ga se u teškim, kroničnim slučajevima anoreksije, ali samo zbog ionako visoke stope smrtnosti.

Topamax i Meridia nova su dva lijeka u liječenju poremećaja prejedanja.

Oba su pokazala učinkovitost u smanjenju prejedanja, a Meridia i kod gubitka težine što se obično ne postiže tijekom liječenja spomenutog poremećaja. Riječ je o teškim lijekovima s nekoliko popratnih pojava koje ne bi trebalo uzimati osim ako to doista nije nužno.

Važno je znati da se niz lijekova pokazao korisnim kod određenih osoba s poremećajiima u prehrani. Međutim, u većim istraživanjima nisu se pokazali korisnima u liječenju specifičnih bolesti. Drugim riječima, oboljele osobe s istom dijagnozom mogu se međusobno uvelike razlikovati.

Ono što je jednoj koja boluje od bulimije korisno, drugoj neće biti. Uz to, neki lijekovi poput antidepresiva mogu ublažiti simptome depresije u nekoga tko pati od bulimije, ali ne i utjecati na simptome poremećaja prehrane. Zbog toga psihijatri nastavljaju svojim pacijentima propisivati različite lijekove koji su se u mnogo slučajeva pokazali korisnima. I vama psihijatar može propisati lijek koji će ublažiti simptome poremećaja, a to će vam zauzvrat pomoći pri oporavku.

Zasad se lijekovi općenito nisu pokazali pretjerano učinkovitima u liječenju ili iskorjenjivanju poremećaja prehrane. Nekolicina liječnika tvrdi da su čak pronašli bolji način utvrđivanja njihove učinkovitosti. Naime, koriste se novom tehnologijom moždanih valova kako bi svakoj osobi propisali psihotropne lijekove, a ne na osnovi dijagnostičkih kategorija. Ta je metoda predstavljena je u poglavlju Alternativni pristupi liječenju poremećaja prebrane i to u izdanju priručnika Eatíng Disorder Sourcebook“, objavljenom 2007.