Navigacija

Kruh

Kruh je glavna i svagdanja hrana mnogih naroda. Pristan je i u narodnim običajima gdje, izmedu ostalog, što predstavlja sve za život potrebno.

Takoder je i izvrsna okusa, bilo sam, premazan maslacem od kikirikija ili umočen u kvalitetno maslinovo ulje. Svejedno, mnogi vas prehrambeni očnjaci pokušavaju uvjeriti kako on nije ništa bolji od kolača ili slatkiša.Jesu li u pravu ih njihovi savjeti ili stoje na klimavim nogama?

Možete li se od kruha udebljati?

DA Bijeli kruh povisuje šećer u krvi i ne uspijeva baš sasvim zadovoljiti tek. No za kvalitetan će kruh u zdravoj prehrani uvijek biti mjesta.

Mnoge se popularne dijete koriste sustavom vrijednosti koji se zove glikemički indeks (Gl), a pomaže vam u odlukama što jesti, a što ne. Namirnice koje imaju nizak GI bore se protiv gladi tako što im treba više vremena za probavu, pa ubrzo nakon obroka nećete ponovo ogladnjeti.

Namirnice visokog Gl-a, s druge strane, brzo se probavljaju, naglo povisuju razine šećera u krvi, koje jednako tako naglo i padaju, što uzrokuje brzu pojavu gladi.

Ako ste ikada bili na dijeti siromašnoj ugljikohidratima, onda znate ‘kako je kruh jedna od prvih namirnica kojih se treba odreći, barem u samome početku. Razlog je taj što bijeli kruh, kao i većina drugih omiljenih vrsta kruha, ima visok GI.

Za proizvodnju većine vrsta bijelog kruha, pekari upotrebljavaju brašno dobiveno iz zrnja»očišćena«od većine vlakana, koje se zatim vrlo sitno melje.

Krajnji je proizvod lako probavljiv kruh.

Na žalost, trebalo bi reći »prelako probavljiv«. Takav kruh dovodi do naglih porasta i zatim padova razina šećera u krvi, što pak dovodi do jaka osjećaja gladi.

Samo nekoliko vrsta kruha ima nizak ili umjeren GI.

Općenito, bolje je jesti kruh koji ima grublju teksturu i cijele sjemenke, a u prvoj stavki sastava uključuje riječi »cjelovito« ili »integralno«.

To znači kako je ispečen od brašna dobivena iz cijelih zrna žitarica.Takav se kruh duže probavlja pa nam i duže pruža energiju.

Još je jedna mogućnost kruh s kiselim kvasom. Iako je riječ o kruhu od bijeloga brašna, kiselina koja se razvija kao posljedica upotrebe posebna kvasa sprečava skokove razina šećera u krvi. Potražite pekarnicu u kojoj zaista prave takav kruh dodajući mu poseban kvas prorastao bakterijama. Na žalost, neki su od takvih kruhova dobiveni samo dodavanjem okusa i arome običnu bijelome kruhu, a jedino mu bakterije mogu dati kiselinu važnu za održavanje razine šećera u krvi stabilnima.

Jesu li svi tamniji kruhovi bolji od bijeloga?

NE Najčešće su vrste tamnoga kruha zapravo običan bijeli kojemu je dodana boja. Na etiketi sa sastojcima potražite riječ »cjelovito« ili »integralno«.

Često se nalaze jedan pored drugoga na polici: jedan je bijel, a drugi taman. Taj drugi izgleda zdravije — ali ne mora biti.
Zapravo su mnogi »bakini« kruhovi isto tako bijeli. Samo što zbog bojila i dodatka zrnja izgledaju drugačije. Neka su od njih tamnija zbog sadržaja karamele, ali sama boja nije dovoljna da kruh postane koristan za zdravlje.

Ono zbog čega kruh može biti koristan za zdravlje jest prisutnost cjelovitih, nerafiniranih zrna žitarica, koja uključuju i tvrde vanjske ljuske zrna (posije, mekinje), kao i klice sjemena. I jedno i drugo se prilikom proizvodnje bijeloga brašna odvaja. Postupak mljevenja još dodatno uklanja većinu vlakana iz zrna te puno vitamina i minerala. Istina, proizvođači kasnije neke od tih hranjivih tvari vraćaju natrag.

Kako možete znati je li kruh koji kupujete zaista crni kruh ili je samo obojen bijeli?

Pročitajte etiketu s deklaracijom, i to s obje strane. Dobar je znak piše li nešto poput »100 posto cjelovito zrno pšenice« ili »100 posto integralno brašno«.

No, pored toga uvijek dobro pročitajte i popis sastojaka. Prva bi stavka morala uključivati riječ»cjelovito« ili »integralno« kao u gornjem primjeru. Birajte i kruh grublje teksture. Ona govori kako su žitarice mljevene grublje pa je u brašnu ostalo više tvari koje će pomoći stabilizirati vaš šećer u krvi.