Navigacija

Krvarenje nakon poroda

Nakon poroda posve je normalno krvarenje mjesta na kojemu je bila posteljica obzirom da ono mora zacijeliti. To je normalan proces čišćenja nakon poroda pri kojem se uklanja sva krv, tkivo i sluz koja se nakupila u maternici tijekom trudnoće.

U periodu nakon samog poroda, krvarenje može biti iznenadno u obliku mlaza i može se dogoditi da vam snažno poteče krv niz noge te da sa sobom nosi komadiće ugrušaka i sluzi.

Uskoro bi se ono trebalo smiriti i početi ličiti na krvarenje kod menstruacije. Osim izgledom, na menstruaciju bi mogla podsjećati i bol jer je i ona moguća prilikom lohija (posebice kod onih žena koje su i ranije mučile bolne menstruacije).

krvarenje nakon porodaBoja krvarenja i samog iscjetka, koji je poznat pod nazivom „lohija“, javlja se u tri faze. Isprva je crvene boje i to traje oko 4 do 5 dana, zatim prelazi u ružičastu do smeđu boju i tako traje 6. do 8. dan, da bi završila kao žućkasti ili bijeli isjedak i to od 7. do 10. dana. Iskazani dani samo su okvirni obzirom da je trajanje lohija jako individualno.

Nekim ženama mogu trajati i do dva mjeseca.  Neka vas ne brine ukoliko takav blaži iscjedak imate sve do pojave prve menstruacije. Osim duljine trajanja krvarenja, također je individualan i intenzitet samog krvarenja kao i bol koju možete pritom osjećati.

Kod jakog krvarenja mogli biste mijenjati uloške svaka dva sata ili čak svakih sat vremena. Kod krvarenja srednjeg intenziteta, ulošci se mijenjaju otprilike svaka tri sata, dok se slabim intenzitetom smatra ako ih mijenjate u periodu duljem od tri sata.

U svakom slučaju, pazite da uloške mijenjate redovito kako se ne bi razvila upala.

Ako imate jako obilno krvarenje, obavijestite o tome svoga ginekologa. Pritom bi zbog pojačanog gubitka krvi mogli patiti od slabosti i nesvjestica. Kod krvarenja nikako nemojte koristiti tampone zbog mogućih infekcija, već higijenske uloške. Također, izbjegavajte seksualne odnose sve dok traju krvarenja, i naravno – bolovi.

Pazite da ne dižete veće terete i da ne dolazi do naprezanja jer bi uslijed toga moglo doći do većeg krvarenja te da vam se ove kasnije faze opet vrate na obilnija krvarenja crvene boje. U tom slučaju obavijestite svog doktora i što više se odmarajte sa podignutim nogama.

Nakon poroda je ključan dobar odmor i oporavak. Ako trpite bolove, konzultirajte se s Vašim liječnikom oko sredstva za bolove koje možete uzimati.

Ako zbog prejakog krvarenja dođe do anemije, u nekim slučajevima je potrebna transfuzija krvi. Ponekad je čak potrebno i kirurško čišćenje maternice, iako rijetko.