Navigacija

Krvarenje u trudnoći

Prirodno je da se svaka majka zabrine ako počne krvariti za vrijeme trudnoće, ali nije svako krvarenje opasno ili znak da se događa nešto loše.

Krvarenja u prvom tromjesečju uglavnom su bezopasna, nisu rijetkost i javljaju se uglavnom iz dva razloga: kada se oplođeno jajašce usađuje u stijenku maternice te zbog hormonalnih promjena u vrijeme kad se prije obično događala menstruacija.

Vaginalna krvarenja u prvom tromjesečju također mogu biti posljedica rastezanja mišića maternice ili bezazlenog pucanja najsitnijih krvnih kapilara. Takva krvarenja, uz odgovarajuće mirovanje i lijekove, prolaze do kraja prvog tromjesečja i nemaju negativnih utjecaja na daljnji tijek trudnoće.

Ipak, svako krvarenje u trudnoći zahtijeva ginekološki pregled, a ginekolog na temelju anamnestičkih podataka, kliničke slike i ultrazvučnog pregleda zaključuje koliko je stanje ozbiljno i ima li razloga za brigu.

Krvarenje u trudnoćiPrvi korak u zbrinjavanju trudnica s krvarenjem uvijek počinje s mirovanjem kako komplikacije ne bi postale ozbiljnije.

Od velike je važnosti da trudnica ima povjerenja u izabranog ginekologa jer je to osoba kojoj trudnica, već od prvih dana trudnoće, povjerava brigu o vlastitom i djetetovom zdravlju.

Budući da normalna trudnoća traje 9 mjeseci, to razdoblje može se podijeliti na prvo, drugo i treće tromjesečje.

Kako smo već naveli, najčešći razlozi krvarenja u prvom tromjesečju su implantacija (kada zametak pronalazi svoje mjesto u maternici), hormonske promjene, rastezanje mišića maternice te pucanje kapilara.

Osim mirovanja, određenih analgetika i preprata od željeza, jedan od glavnih lijekova je sintetski progesteron – gestagen, koji se uzima na usta za vrijeme krvarenja, a nakon prestanka krvarenja, isti se lijek stavlja u rodnicu.Odluku o doziranju prepustite ginekologu.

Iako se u većini slučajeva ne treba pretjerano zabrinjavati, ponekad krvarenja u trudnoći mogu predstavljati veliki problem. To može biti znak prijetećeg spontanog pobačaja ili spontanog pobačaja koji se upravo dogodio. Najčešće se događa u prvom tromjesečju, a popraćen je obilnim krvarenjem i jakim probadanjem u donjem dijelu trbuha.

Drugi ozbiljni razlog krvarenja u prvom tromjesečju može biti ektopična, tj. izvanmaternična trudnoća. Manje je česta od sponatnog pobačaja, a događa se kada se oplođena jajna stanica ugnijezdi negdje izvan maternice, gdje ne može opstati. Simptomi su krvarenje, slabost i vrtoglavica te oštra i probadajuća bol u donjem dijelu trbuha.

Krvarenja u drugom i trećem tromjesečju predstavljaju veću opasnost za zdravlje majke i djeteta. Ono može biti uzrokovano odvajanjem posteljice od stijenke maternice prije ili tijekom poroda. Obično se pojavljuje u trećem tromjesečju, a simptomi su krvarenje i jaka bol u trbuhu.

Veću izloženost ovakvom riziku imaju trudnice starije od 35 godina, trudnice koje imaju visoki krvni tlak ili ozljedu trbuha te ovisnice o kokainu.

Ozbiljni problemi mogu nastati i u slučajevima kada posteljica leži nisko u maternici i tako djelomično ili potpuno pokriva grlić maternice (predležeća posteljica). Ovakvi slučajevi zahtijevaju hitan liječnički nadzor, a krvarenje obično nije praćeno jačim bolovima. Ovakvom riziku izložene su uglavnom žene koje su već imale djecu, carski rez u prijašnjim trudnoćama ili operaciju maternice.

Krvarenje u trećem tromjesečju također može biti znak prijevremenog poroda, što može ostaviti velike posljedice za dijete, ali i za majku.

Simptomi prijevremenog poroda pojavljuju se prije 37. tjedna trudnoće, a to su: vaginalni iscjedak, tupa bol u donjem dijelu leđa, grčevi u trbuhu te normalni trudovi.