Navigacija

Osnovna razlika između vitamina i vitaminima sličnih tvari jeste u tome, što znanstveno nije uspjela provokacija deficita te tvari u organizmu čovjeka i liječenje takvog deficita davanjem dotične tvari.

To vrijedi za kolin, inozitol, bioflavanoid i pangamičnu kiselinu. Ovo osnovno pravilou medicini mnogi, na žalost, ne poštuju, već tim tvarima pridaju neprimjerenu učinkovitost. Od svih supstancija o L-karnitinu najviše je napisano i on se u praksi najviše koristi  te ćemo o njemu reći nešto više.

Kao što se iz samog značenja ove riječi može zaključiti (carne = meso ), L-karnitin se normalno nalazi u mesu, pa osoba koja konzumira namirnice animalnog podrijetla ne može doći u situaciju evidentnog deficita ove tvari.

Ugroženi su jedino striktni vegetarijanci, bolesnici na intravenskim infuzijama i nedonoščad. Pa ipak L-karnitin se koristi u brojnim preparatima i mnogo je tražen, pa se logično postavlja pitanje kakvo je njegovo djelovanje?

l-karnitinKemijski gledano, to je supstancija koja sadržava 4 metilne skupine i u metabolizmu upravo služi kao donator tih skupina.

Ključna mu je uloga u beta-oksidaciji masnih kiselina, što znači da bez njega nema korištenja masti kao energetske rezerve.

Budući da se i srčani mišić hrani prvenstveno zahvaljujući masnim kiselinama, L-karnitin je važan za njegov rad pod stresnim okolnostima. Tako se u navedenim okolnostima sugerira dodatno suplementiranje l-carnitinom.

Postoji mišljenje da L-karnitin regenerira srčani mišićni tonus, a takovom uvjerenju doprinijeli su i brojni pokusi na tzv. „modelu srca“ u labaratorijskim uvjetima, koji su pokazali da karnitin zaista poboljšava mehaničko funkcioniranje srca i štiti srčani mišić slabo opskrbljen kisikom.

Kolin je također jedna od vitaminoidnog tvari koja se smatra koja se smatra neophodnom za prehranu dojenčadi, ali ne i odraslih osoba. Po kemijskoj strukturi spada u lipotropne tvari koje u organizmu služe za povlačenje masnoće iz jetre.

Kolina ima u mozgu i nervnom tkivu gdje služi kao sirovina za sintezu značajnog prijenosnika acetilkolina; ako nema kolina nije moguće sinetizirati acetilkolin, što za posljedicu može imati razne poremećaje u provođenju impulsa.