Navigacija

Laneno ulje

Ne tako davno, jedino što se od lana moglo vidjeti po kućanstvima bili su laneni stolnjaci i ubrusi te laneno ulje koje se upotrebljavalo za zaštitu i obradu drvenih površina.

Danas se lanene sjemenke mogu naći i u kuhinjskim ormarićima i hladnjacima onih koji malo više paze na svoje zdravlje i žele si sniziti rizik od srčanih bolesti i tumora. Ispunjavaju li lanene sjemenke takva očekivanja?

Jesu li lanene sjemenke dobra zamjena za ribu?

NE Lanene sjemenke doista sadržavaju jednu vrstu omega-5 masnih kiselina, ali su masne kiseline iz ribe ipak djelotvornije.

Ne volite li jesti ribu, a želite zdravstvene koristi koje nose omega-3 kiseline, lanene sjemenke mogu biti dobro rješenje. Ipak su i one bogat izvor omega-3 masnih kiselina — ali na žalost, ne istih koje se nalaze u ribama.

laneno uljeLjudske stanice trebaju za normalan rad i ALA, a našej e tijelo ne može samo proizvesti pa je moramo uzimati iz hrane.

Niste li nikada okusili lanene sjemenke u riži ili  tofu, možda ćete se upitati tako ste onda uopće do sada preživjeli.

Odgovor je u tome što se ALA nalazi u manjim količinama i u mnogim uobičajenim namirnicama, uključujući kruh, tjesteninu, govedinu, svinjetinu i piletinu.

Omega-3 kiseline iz ribljeg ulja, (DHA) i ikosapentaenska kiselina (EPA), pored drugih dokazanih zdravstvenih koristi, pridonose i zdravlju srčanožilnog sustava. Vaše tijelo prerađuje ALA iz lana u DHAi EPA, ali vrlo neučinkovito.

Neke procjene govore kako se manje od jedan posto ALA unesene prehranom pretvara u EPA, dok se čak i manje (manje od 0,1 posto) pretvara u DHA.

Svejedno se organizacije poput Američke udruge za srce trude da i dalje jedemo lanene sjemenke, tofu, orahe i druge dobre izvore ALA-e. Oni imaju nekoliko mana, a neki dokazi govore u prilog tome kako nose i neke posebne koristi. Primjerice, nekoliko je istraživanja pokazalo kako osobe koje u krvi nose visoke razine ALA-e imaju i niže razine upalnih spojeva.

Sprečavaju li lanene sjemenke tumore?

MOŽDA Istraživanja na tu temu obećavajuća su, ali znanstvenici još uvijek ne mogu jasno reći snižavanju li lanene sjemnke rizik od raka dojke ili nekog drugog oblika tumora.

Poput ljudi, i biljke imaju hormone. Lanene sjemenke su najbogatiji prirodan izvor  bijlnih hormona zvanih prignani, koje naše tijelo pretvara u spojeve koji oponašaju estrogen.

Zapravo, lanene sjemenke sadržavaju 75 do 800 puta više lignana od bilo koje druge biljne namirnice. Znanstvenici upravo proučavaju imaju li lignani i drugi fitoestrogeni (predmetak fito- dolazi iz latinske riječi za biljku) kakvu ulogu u sprečavanju tumora.

Teoretski, lignani blokiraju učinke estrogena, koji može potaknuti rast zloćudnih tumora, posebice nekih čestih oblika raka dojke.

Dokazi koji navode na razmišljanje govore kako su lanene sjemenke i druge namirnice bogate lignanima (izmedu ostalih ječam, zobena kaša i pšenične mekinje) moćna sredstva protiv tumora.

Primjerice, istraživanja pokazuju kako dodatak lanenih sjemenki u hranu laboratorijskih miševa sprečava rak dojke te usporava rast i širenje zloćudnih tumora. prema istraživanjima na zivotinjama čini se kako lanene sjemenke povećavaju i učinak tamoksifena, lijeka koji smanjuje rizik od raka dojke utječući na djelovanje estrogena.

Neka istraživanja govore u prilog tome da lanene sjemenke mogu spriječiti i druge oblike tumora koji ovise o hormonima, uključujući i rak prostate. Iako su rezultati tih istraživanja uzbudljivi, valja imati na umu kako ih je većina provedena na životinjarna.

Nekoliko je istraživanja ustvrdilo da žene koje unose najveće količine lignana i niži rizik od raka dojke, iako te koristi možda ograničene žene koje još nisu u menopa

Sve dok se ne dovrše dodatna istraživanja, nije moguće sa sigurnošću tvrditi jesu li lanene sjemenke korisne protiv bilo kojeg oblika tumora.

Kako biste u svoju prehranu uključili lanene sjemenke, kupite ih u većoj količini u trgovini s prirodnim namirnicama.

NAŠ SAVJET

Usput si nabavite i mlinac za kavu. Jedno je istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Nutrition, dokazalo kako jedenje drobIjenih ili mljevenih sjemenki lana povisuje razine lignana u krvi dva do četiri puta više nego kad se one jedu čitave.

Pospite mješavinu lanene lanene sjemenke po žitnim pahuljicama koje jedete za doručak ili salati, ili ih dodajte u peciva.