Navigacija

Laserske operacije oka

Zahvaljujući laserskim operacijama oka, osobe koje nisu mogle ujutro ni s budilice pročitati koliko je sati mogu nakon 10 minuta boravka kod oftalmologa imati normalan vid.

Zahvaljujući najnovijem napretku te tehnike, ona je sada dostupna i osobama koje se ranije odbijalo zbog prevelikih zjenica ili iznimno loša vida.

Je li LASIK siguran i uspješan način popravljanja vida?

DA Istraživanja pokazuju kako LASIK, uz rijetke rizike, kod većine pacijenata popravlja loš vid do normalnog ili čak boljeg. LASIK je skraćenica engleskog naziva za »laserom potpomognutu in situ keratomileuzu«, a predstavlja operaciju kojom se popravlja kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam.

Laserske operacije oka Nakon ukapavanja anestetičnih kapljica u oko, kirurg u vanjskome sloju rožnice urezuje poklopac, ostavljajući samo malo povezana tkiva koje služi kao držač i zglob. Poklopac se zatim preklopi pa se laserom preoblikuje rožnica. Na kraju se poklopac vraća na mjesto. Rezultati pokazuju kako je više od 90% pacijenata zadovoljno rezultatima ovoga postupka.

U jednome istraživanju provedenu na Očnom institutu u Utahu, popravak vida ovom operacijom doveo je do normalnog vida (20/20) kod 51% te upola normalnog (20/40) ili boljeg kod 97% operiranih očiju. Godinu dana nakon liječenja, vid 93% pacijenata bilo je unutar željenih granica popravka.

Izgleda da je i sam postupak prilično siguran. Jedno istraživanje, provedeno na više od 32,000 pripadnika oružanih snaga SAD-a nakon laserske operacije vida, ustvrdilo je kako je samo kod jedne osobe na svakih 1250 operiranih došlo do pogoršanja vida za jedan red na tablici za ispitivanje vida.

Podaci iz Oregon Health and Science University Casey Vision Correction Centera pokazuju kako ni nakon 18.000 operacija nije bilo većeg pogoršanja vida od dva reda na tablici za ispitivanje vida.

Komplikacije s rožničnim poklopcem dogodile su se samo u približno 0,2% svih operacija. Istraživanje provedeno u Tokiju pokazalo je kako je medu 3751 okom, u periodu od 6 mjeseci bilo nužno ponoviti postupak s novim poklopcem na samo njih 15.

Neke osobe dožive zrakaste noćne vizualne nuspojave ili one poput haloa, a neke ne mogu dobro vidjeti pod slabim osvjetljenjem. No najčešća je komplikacija suhoća očiju.

U jednome istraživanju 190 očiju, kod 20% njih dijagnosticirana je kronična suhoća koja je trajala 6 mjeseci ili duže. Najveće izglede za ovu nuspojavu imaju osobe kojima je bio potreban najveći popravak vida.

Daje li prilagođeni LASIK postupak bolje rezultate?

DA  Postupak LASIK i dalje se usavršava. Kod LASIK postupka vodenog valnom frontom, koji se zove i prilagođeni LASIK, oftalmolog vrši nekoliko prostornih mjerenja koja govore kako određeno oko stvara sliku.

Tako izrađena prilagođena mapa vodi laser prilikom oblikovanja oka. Svaka izbočina, udubina ili druga nesavršenost vaše rožnice odražava se na toj mapi, a kasnije se rožnica oblikuje na način koji popravlja i takve nepravilnosti.

Kao rezultat toga, prilagođena operacija donosi niže rizike od komplikacija kao što su halo i lošiji vid pri slabijem osvjetljenju, a usput se postiže i bolji popravak vida. Jedno je istraživanje, provedeno na odjelu oftalmologije Sveučilišta Stanford, ustvrdilo kako je normalan ili bolji vid postignut u 74 od 84 operiranih očiju.

Je li operacija u kojoj se ne koriste skalpeli sigurnija i učinkovitija od tradicionalnog postupka LASIK?

DA Ona će vam vjerojatno donijeti bolji vid uz manje opasnosti od nuspojava.Tradicionalni postupak LASIK zahtijeva od kirurga da u vanjskome sloju rožnice ureže poklopac, kao kad biste izrezali dio kožice grožđa da otkrijete mekše meso u unutrašnjosti.

Budući da se laserom preoblikuje rožnica, poklopac se vraća na mjesto. Danas kirurzi imaju mogućnost urezivanja tog poklopca s pomoću drugog lasera, umjesto metalnom oštricom skalpela.

Laserske operacije oka Takav se postupak»bez skalpela« (umjesto njega služi jedna vrsta lasera zvana IntraLase) može izvesti bilo u tehnici prilagođene ili standardne laserske operacije. Prema dr. Josephu Dello Russou, pioniru laserskog popravljanja vida, »pored toga što su komplikacije rjeđe, više pacijenata završi s vidom boljim od normalnog kad se umjesto skalpela upotrebljava laser IntraLase«.

Postupak bez skalpela ostavlja drugom laseru glađu i ravniju površinu za rad. On daje i jednolikiju debljinu »poklopca« te omogućuje liječnicima da taj poklopac urezu baš onako kako to odgovara vašemu oku. Još je jedna moguća prednost. Istraživanja pokazuju da urezivanje poklopca skalpelom mijenja karakteristike oka, što može ugroziti uspjeh postupka vodena valnom frontom jer se mjerenja koja vode taj postupak vrše prije no što se poklopac ureže. Metoda bez skalpela ne mijenja optičke karakteristike oka pa je dobiven rezultat precizniji.

Klinička istraživanja pokazuju kako više pacijenata odlazi s normalnim ili boljim vidom nego nakon tradicionalnog postupka, a i manje je pritužbi kako lošije vide pri slabijem osvjetljenju.

Također, u najmanje je jednom istraživanju utvrđeno kako operacija bez skalpela točnije popravlja astigmatizam.

Jesu li kontaktne leće sigurnije od laserske operacije?

NE Pregled nekoliko velikih istraživanja govori kako postoji veći rizik za gubitak vida s kontaktnim lećama (zbog infekcije, oštećenja rožnice itd.) nego kod laserskog popravljanja vida.

NAŠ SAVJET

Podaci iz jednoga pregleda postupaka LASIK govore kako je na rezultate samoga postupka utjecala vlažnost u prostoriji te vlažnost i temperatura na otvorenome. Nakon operacija izvedenih u ljeto češće je bilo potrebno ponoviti postupak kako bi se ishod popravio. Bilo bi dobro da je u operacijskoj sali hladno kao u hladnjaku. Imate li mogućnost izbora, za operaciju odaberite hladan zimski dan.