Navigacija

Lasersko uklanjanje dlaka

Dok se muškarci svim načinima bore da zadrže svaku vlas koja im stoji na glavi, žene se bore da ih se riješe na drugim dijelovima tijela.

Neke troše velike svote novaca kakoo bi laserskim tretmanima ogoljele svoja lica, noge, pazuha i bikini zone bez upotrebe voska, čupanja ili nadraživanja britvicama. Neki muškarci čak dlake na leđima uništavaju laserom. No takvi tretmani nisu za svakoga.

Djeluje li lasersko uklanjanje dlaka?

DA Laseri učinkovito uklanjaju dlake, ali je za trajno rješenje nužno više tretmana, rezultati nisu ujednačeni, a tamniju je kožu teže tretirati.

Laser kojim se uklanjaju cilja na melanin, tamni pigment koji daje boju dlakama i koži. Melanin apsorbira energiju laserskog svjetla, a time dobivena toplina onesposobljava obližnje dlačne folikule ili barem one koje se nalaze u aktivnoj fazi rasta dlake.

U svakome je trenutku u toj fazi između 50 i 85% dlačnih folikula. Što su dlake tamnije to više svjetla upijaju pa se i više dlačnih folikula onesposobi.

Lasersko uklanjanje dlaka Većina liječnika tretmane ponavlja svakih 4 do 8 tjedana, kako bi se aktivirali dlačni folikuli koji su u prošlome tretmanu bili u stanju mirovanja.

Najbolji rezultati vide se kod pacijenata svijetle puti i tamnih dlaka. Njima već prvi tretman može ukloniti do 40% dlakavosti, nakon tri tretmana preostane samo još 30%, a nakon još nekoliko dlakavost im se smanji na 10% početne.

Rezultati traju do godinu dana, a kod nekih osoba i duže. Više od 70% pacijenata zadovoljno je tretmanom laserom, značajno više no što ih je zadovoljno elektrolizom ili čupanjem s pomoću voska.

Još uvijek nije razvijen laserski tretman kojim bi se dlake uklanjale osobama baš svih boja kose (uključujući plavokose i sijede osobe) i svih tipova kože, iako se tehnologija polako kreće u tome smjeru.

Upotrebom lasera dužega pulsa i provođenjem nekoliko uzastopnih tretmana, liječnici mogu pacijentima tamnije kože ponuditi veći uspjeh u uklanjanju dlakavosti, ali uz veći rizik od mogućih nuspojava kao što su oticanje, crvenilo, smeđe pjege i pojava ožiljaka.

U jednom se istraživanju, provedenu na 31 pacijentu tamnije kože, dlakavost nakon 6 mjeseci smanjila za 35%. Tjedan dana nakon liječenja, kod 48% se pacijenata na mjestu tretiranja pojavila hiperpigmentacija u obliku smeđih pjega. Isto je istraživanje ustvrdilo kako se nuspojave mogu svesti na najmanju moguću mjeru s pomoću lokalne upotrebe kortikosteroidne kreme 10 minuta prije i pet dana nakon liječenja.

NAŠ SAVJET

Ako vam je koža potamnjela, izbjegavajte lasersko uklanjanje dlakavosti. Sunčanje mijenja kožni pigment i tako utječe na upijanje energije lasera, što može pojačati nuspojave.