Navigacija

Liječnik kaže da je amenoreja posljedica anoreksije. Bih li trebala biti na zamjenskoj hormonalnoj terapiji?

Zamjenska hormonalna terapija ne propisuje se kao lijek ili sredstvo prevencije problema gustoće kosti u slučajevima anoreksije ili bulimije.

Čini se da se gubitak gustoće kosti u anoreksiji razlikuje od gubitka gustoće kosti u žena u menopauzi i stoga zahtijeva drukčije liječenje. Zamjenska hormonalna terapija također nije rješenje pokušavate li utvrditi zdravu težinu pri kojoj će se menstrualni ciklus prirodno vratiti.

Ipak, liječnici često propisuju upravo takvu terapiju ženama koje pate od amenoreje jer u nekim slučajevima pomaže, a i jedino je raspoloživo sredstvo.

Danas se smatra da ne bi trebala biti propisana osim ako amenoreja nije dugotrajna (mjerila se razlikuju od osobe do osobe i liječnika do liječnika, ali nekoliko mjeseci ili čak godina automatski ne zahtijeva hormonalnu terapiju).

Druge preporuke, poput svakodnevne doze od 1500 do 1800 mg kalcija, znatno se lakše primjenjuju. Novi lijekovi za liječenje problema gustoće kosti, poput Fosamaxa, još su u eksperimentalnoj fazi. Raspitajte se kod specijalista za poremećaje prehrane što je najbolje za vas.