Navigacija

Masaža u trudnoći

Prenatalna masaža spas je za mnoge trudnice. Nerijetko ih muče bolovi  leđa i križa, ukočenost u tijelu te osjećaj težine i stresa.

Upravo za sve te neugodne osjećaje može nam pomoći prenatalna masaža i u posljednje vrijeme biva sve popularnijom  jer trudnice traže sve više pomoć i u alternativnim granama medicine i usluga, a ne samo onim medicinskim.

Kod trudnica je posebno bitno da je onaj koji izvodi masažu osposobljen za njeno izvođenje jer njeno tijelo prolazi kroz brojne značajne  fizičke i psihičke promjene.

Masaža kod trudnica ima brojne koristi – pomaže nam  u mentalnom i fizičkom opuštanju, oslobađanju od stresa, smanjuje pritisak na najopterećenije dijelove tijela u trudnoći, pomaže u pravilnom držanju tijela, priprema mišiće za porođaj i poboljšava njihov tonus, smanjuje oticanje udova, kao i grčenje mišića te bolove u tijelu, povećava gipkost kože, pospješuje cirkulaciju, itd.

Masaža bilo kojeg dijela tijela djeluje na naše opuštanje i smirenje, a time pozitivno djelujemo i na našu bebicu jer se tako opušta i ona.

Dakle, koristi od takve masaže su brojne ako su zdravstveni preduvjeti za njeno izvođenje u redu.

masaža u trudnoćiKod trudnica je učestala bol u leđima, koja nas može pratiti i kasnije – kod dojenja i nošenja malog djeteta u rukama.

Kako biste tretirali tu bol, možete masirati cijela leđa, vrat, noge, stopala te lagano gladiti  trbuh.  Osim bolova, česta boljka je i slaba cirkulacija za koju masaža pomaže jer stimulira prokrvljenost tijela.

Tu se trebaju tretirati noge – glađenjem od članaka prema bedrima. Tako možemo utjecati na smanjenje boli i oticanje nogu.

Ako imamo problema s proširenim venama, trebali bismo pripaziti da ne masiramo direktno te vene nego da njih izbjegavamo.

Izbjegavajte masažu u trudnoći ako imate povećani rizik od prijevremenog porođaja, krvni ugrušak ili neke druge krvne poremećaje, jake vaginalne iscjetke, visoki krvni tlak, mučnine, bolove u predjelu trbuha, dijareju te ako ste bolesni. Svakako nemojte masirati predjele kože s proširenim venama kako ne biste pospješili problem, kao ni dijelove tijela s osipima, masnicama, ranama ili pak upaljene dijelove.

Vodite također računa da Vas maser ne masira u predjelu između članka na nozi i pete jer se smatra da je to područje noge povezano s maternicom i vaginom te da bi njegov jaki podražaj mogao utjecati na prijevremeni porod. Ostatak stopala se može tretirati.

Predlažemo da se savjetujete s Vašim liječnikom prije same masaže kako biste vidjeli da li ima neki razlog zbog kojega eventualno ne biste smjeli masirati predio leđa. U tom slučaju možete lagano masirati stopala, ruke i lice. Mnogi terapeuti bi Vas mogli tražiti i odobrenje liječnika za izvođenje masaže u trudnoći.

U prvom tromjesečju liječnici često ne preporučuju masažu jer je to osjetljiv period trudnoće, ali bi se mogla izvoditi u drugom i trećem trimestru, ukoliko nema nekih zdravstvenih razloga za njeno izbjegavanje. Pazite da masaža ne bude prejaka; ni u kojem slučaju ne smijete osjetiti bol ili nelagodu.

masaža u trudnoćiDefinitivno postoje razliku između masaže trudnica i uobičajenih masaža žena.

Nužno je da je osoba koja izvodi  masažu stručna i da ima potrebna znanja o trudnoći i anatomiji trudnica obzirom da je iznimno bitan položaj u kojem se izvodi masaža (za zdravlje trudnice i bebe), a važno je i znati da se neki dijelovi tijela ne smiju masirati.

Osim toga, važno je i postavljanje masažnog stola koji treba biti namješten tako da ležite na boku ili u poluležećem položaju.

Premještati ćete se s boka na bok kako bi se masaža mogla izvesti, i biti ćete potpomognuti s jastucima sa strane. Neki stolovi su napravljeni baš za trudnice i imaju rupu u predjelu trbuha pa na takvom stolu možete ležati i na trbuhu. Kod nekih trudnica takav položaj na trbuhu može izazvati jake bolove u donjem dijelu leđa pa ga trebaju izbjegavati.

Takav položaj biste svakako trebali izbjegavati nakon 22. tjedna trudnoće kako ne bi bio prejaki pritisak na krvne žile zbog rasta djeteta (upravo se iz tog razloga savjetuje položaj spavanja i ležanja na lijevom boku jer je tada najmanji pritisak na krvne žile) čime se može ugroziti normalno funkcioniranje cirkulacije majke i djeteta.

Kako bi Vam ležanje na boku bilo ugodnije, možete koristiti i podbočenje jastucima.

Trudnice su često osjetljive na mirise pa po pitanju ulja i losiona za masiranje možete radije odabrati one bez mirisa ili pak jako blagog. Preporučuju se ulja na bazi geranija, limuna, mandarine, čajevca, sandalovine i sl. Izbjegavajte ona na bazi mažurana, smreke, jasmina, komorača, čempresa, bosiljka, anisa i žalfije.

Kako biste napravili što ugodniju atmosferu pobrinite se za ugođaj (isto možete napraviti i za vrijeme ugodnog kućnog kupanja u kadi) pa neka svjetlost u sobi bude prigušena, muzika lagana i ugodna, soba topla s udobnim masažnim stolom. Ako je nešto u sobi što Vas smeta (miris svijeće, muzika i sl.), slobodno recite soobi koja Vas masira. Jako je bitno da se ugodno osjećate, a bilo koja stvar koja Vas smeta – to može pokvariti.

Masaža može trajati od deset do 60 minuta, sve ovisi koliko Vam odgovara obzirom da bi ležanje u određenom položaju trudnici moglo biti naporno ako traje predugo. 

Opustite se i uživajte! Zaslužili ste : )