Navigacija

Masnoće – dijete siromašne masnoćama

Prije no što su ugljikohidrati proglašeni prehrambenim neprijateljima broj jedan, ulogu krivca za to što ćemo cijeli život imati velike trbuhe i široke bokove nosile su masnoće.

No masnoće su s vremenom zaslužile oprost. Čak ćete možda i lakše smršavjeti sadrži li vaša prehrana umjerene količine masnoća.

Jesu li dijete s iznimno niskim sadržajem masnoća najbolji način mršavljenja?

NE Nisu masnoće uzrok debljanju, nego prejedanje. Dijete koje smanjuju unos masnoća na manje od 15 posto kalorija mogu nam čak učiniti medvjeđu uslugu. Mnogi vrhunski prehrambeni stručnjaci tvrde kako su masnoće nepravedno umiješane u priču o epidemiji pretilosti.

Masnoće - dijete siromašne masnoćamaZapravo, jedan od vjerojatnih uzroka današnjem problemu debljine je taj što su ljudi malo preozbiljno shvatili savjete o smanjivanju unosa masnoća i počeli kroz slastice i kekse manjeg sadržaja masnoća trošiti prevelike količine jednostavnih ugljikohidrata.

Kvalitetna i suvremena istraživanja pokazuju kako prehrana bogata bjelančevinama te bilo niska ili umjerena sadržaja ugljikohidrata dovodi do bržeg mršavljenja (barem kratkoročno) nego ona siromašna masnoćama (koja se sastoji uglavnom od ugljikohidrata). Za razliku od ugljikohidrata, masnoće imaju slab ili nikakav učinak na šećer u krvi, a smatra se kako stabilne razine šećera u krvi pomažu odgađajući osjećaj gladi i žudnje za hranom.

Takvih se je dijeta s iznimno malo masnoća (koje pružaju manje od 15 posto kalorija kroz masnoće) također iznimno teško pridržavati. Nema sumnje kako je razlog tome prirodna čovjekova žudnja za masnoćama.

U istraživanju u kojemu je sudjelovalo 120 pretilih dobrovoljaca, provedenu u Medicinskom centru Sveučilišta Duke, samo je 57% sudionika na dijeti siromašnoj masnoćama izdržalo do kraja šestomjesečnog razdoblja istraživanja, u usporedbi sa 76% onih koji su se pridržavali dijete siromašne ugljikohidratima.

Dakako, ranija su istraživanja pokazala kako prehrana s iznimno malo masnoća znatno smanjuje rizik od srčanog udara, moždanog udara i mnogih kroničnih bolesti, ali mnogi prehrambeni stručnjaci vjeruju kako su te koristi možda dolazile zbog visokog udjela vlakana i malog udjela šećera u takvoj prehrani, a ne zbog niskog sadržaja masnoća.

Znači, smanjivanje unosa masnoća prehranom na neku umjerenu količinu i dalje je dobra ideja, osobito ako većinu masnoća dobivate iz cheeseburgera i pohane piletine umjesto iz zdravijih izvora kao što su riba i maslinovo ulje.

Djeluje li prehrana siromašna masnoćama bolje od ostalih dijeta niske energetske vrijednosti?

NE Znanstvenici koji su ispitivali rezultate mnogih kvalitetnih istraživanja mršavljenja ustvrdili su kako osobe koje se pridržavaju prehrane siromašne masnoća gube, nakon 6, 12 i 18 mjeseci, približno jednako tjelesne mase kao i osobe na nekoj drugoj niskoenergetskoj prehrani.

Pravi udarac dijetama siroma masnoćama zadali su podaci istraživanja koje je uključivalo skoro 49.000 žena, a koje je sastavni dio dugoročne Inicijative za zdravlje žena.

Oni su pokazali kako su žene, koje su pokušale smanjiti unos masnoća na 20% ukupne unesene kalorijske vrijednosti, 8 godina kasnije težile približno jednako kao i one koje nisu poduzele nikakve promjene prehrane. Jedan od mogućih uzroka za izostanak rezultata je taj što te žene zapravo nisu uspjele postići toliko smanjenje unosa masnoća.

Naime, smanjile su ga samo na približno 29% ukupnog kalorijskog unosa. Kako god, glavna pouka jest: mršavljenje i zadržavanje postignute tjelesne mase zaista je težak zadatak.