Navigacija

Medicinski testovi kućni

Nekada su liječničke ordinacije bile jedina mjesta na kojima ste mogli izmjeriti kolesterol, napraviti test na rak debelog crijeva i doznati jeste li HIV pozitivi.

Danas takve testove možete potražiti i u trgovačkom centru ili ih naručiti preko interneta pa se kod kuće ozbiljno poigrati doktora.

Ipak, planirate li takvo što, pazite što kupujete. Iako ih je na tržištu nekoliko koji daju brze, točne i korisne podatke, drugi su pak beskorisni, a — što je najgore — mogu biti i opasni.

Jesu li kućni testovi jednako pouzdani kao i pretrage kod liječnika?

NE Korištenje je nekih dokazanih testova korisno, ali može biti opasno previše se zaigrati doktora i s pomoću njih si kod kuće dijagnosticirati bolesti.

Medicinski testovi kućni Nitko ne prigovara mjerenju tlaka ili šećera u krvi kod kuće, ako su vam već dijagnosticirani visoki krvni tlak ili šećerna bolest. Ali nije pametno pokušavati otkriti razloge nekim zdravstvenim problemima te isključiti ili potvrditi neke bolesti s pomoću testova koji se inače izvode u bolnicama.

Na primjer, napravite li kućni test na kolesterol pa rezultat  pokaže normalne razine, možda i nećete nikada otkriti kako vam je omjer»dobrog« i »lošeg« kolesterola opasan po zdravlje pa da imate visok rizik od srčanog udara. Isto tako, možda nećete nikada saznati kako imate i druge značajne rizike za srčane bolesti, kao što su visoke razine triglicerida.

Stručnjaci preporučuju da takve pretrage ne izvodite sami. Pitate li se imate li kakav zdravstveni problem, neka vam liječnik napravi ili vas uputi na potrebne pretrage. Želite li sami napraviti neki od sljedećih testova, dobro o tome razmislite.

HIV

Pretrage koje obećavaju rezultate u nekoliko minuta mogu biti netočne (no, one koje se izvode tako da uzorak krvi pošaljete u laboratorij mogu biti jednako pouzdane kao i kliničke pretrage). Najvažnije je, pokaže li pretraga pozitivan rezultat, odmah se javiti liječniku kako bi vam on odredio liječenje.

Takoder, negativan rezultat ne mora značiti kako niste zaraženi. Antitijelima protiv HIV-a treba tri tjedna do šest mjeseci prije no što ih se može dokazati u krvi.

Kolesterol

Neki kućni testovi daju rezultat samo za ukupan kolesterol, a ne i detalje o»lošem«LDL i »dobrom« HDL kolesterolu te moguće opasnim trigliceridima (još jedna vrsta masnoće u krvi).

Iako skupe inačice testova daju i te podatke, svejedno je važno posjetiti liječnika kako bi on uzeo u obzir i druge važne čimbenike koji utječu na zdravlje srca, uključujući vašu starost, tjelesnu masu,
razinu tjelesne aktivnosti i prisutnost ili odsutnost drugih zdravstvenih problema kao što je šećerna bolest.

Infekcija mokraćnih putova

Kućni testovi mokraće smatraju se pouzdanima. Ali što zatim? Potrebno vam je hitno liječenje antibioticima kako bi vam prestali bolovi i suzbila se infekcija, tako da svejedno morate liječniku.

Menopauza

Napadaji vrućine? Mjesečnica izostaje? Ovaj test mokraće, osjetljiv na povišene razine hormona koji potiče folikule (FSH), može pokazati jeste li ušli u perimenopauzu— dugogodišnji proces koji vodi ka menopauzi. Točan je u 90 posto slučajeva, a rezultat testa može se narušiti pijenjem velikih količina vode ili ako za uzorak ne uzmete prvu jutarnju mokraću.

Ti su testovi dobri kod žena u srednjim četrdesetima i starijih, a koje žele vidjeti što im se dogada s hormonima, no ako ste mladi od toga i možda prolazite kroz ranu menopauzu, trebali biste posjetiti liječnika.

Je li problem u ljudskom faktoru ?

DA Nije jednostavno biti sam sebi samouk medicinski tehničar. Ne slijedite li točno upute, možete dovesti rezultate u pitanje. Kućni testovi obećavaju jednostavnost primjene, ali se svi toga obećanja ne drže. Pitate se jeste li u drugom stanju?

 Medicinski testovi kućni Samo se pomokrite na poseban štapić, pričekaj te nekoliko minuta i provjerite rezultat. No katkad nije sve tako jednostavno.

Pogreške s kućnim testovima uključuju kupnju loše skladištena testa (neki se trebaju držati u hladnjaku ili na suhu mjestu) ili testa kojemu je istekao rok trajanja (provjerite datum), kao i nepridržavanje uputa.

Točnost se rezultata može narušiti i pogrešno tempiranim testom.

Treba li neki korak testa izvesti kroz ili u točno određeno vrijeme, obavezno u jednoj ruci držite sat.

Ne smiju se zanemariti ni upute o izbjegavanju određenih vrsta hrane (ili hrane uopće) te lijekova. Najbolji primjer toga govori kako, pojedete li odrezak, brokulu ili uzmete vitamin C prije nekih testova za rizik od raka debelog crijeva, rezultati mogu biti lažno pozitivni. Isto tako je pogrešk; stiskati prst iz kojega želite uzeti uzorak krvi, umjesto čekati da se oblikuje kapljica. Stiskanjem se u uzorak može dodati i malo tkiva.

Jesu li kućni genetički testovi pouzdani?

NE Sve je više kućnih testova koji obećavaju kako će vam otkriti imate li gerietski povišen rizik od nekih bolesti. No stručnjaci kažu kako oni nisu još dovoljno razvijeni.

Ti novi i skupi kućni genetski testovi tvrde kako mogu čitati vašu zdravstvenu budućnost. Samo se malo zagrebite po unutrašnjoj strani obraza, uzorak pošaljite u laboratorij i otkrijte nosite li genetski rizik od, primjerice, srčanih bolesti, tumora, šećerne ili Alzheimerove bolesti. Neke će vam tvrtke čak pokušati prodati posebne dodatke prehrani ili dijetu kojima ćete pronađene rizike navodno
umanjiti.

Stručnjaci upozoravaju kako znanstvenici još uvijek ne znaju koje kombinacije gena zaista povisuju rizik od težih zdravstvenih problema. Budući da genetički testovi traže samo nekoliko gena, njihove je rezultate nemoguće protumačiti.

Postoji još jedan problem: mnogi se laboratoriji koriste vlastitim»kućnim« formulama za obradu i ocjenjivanje uzoraka jer je znanost osobnog genoma toliko novoga datuma da jos uvijek nisu uspostavljeni standardni postupci pretraga. Rezultati takvih testova su u najmanju ruku nejasni.

DVA KUĆNA TESTA KOJA SE ISPLATI NAPRAVITI

Pokušavate zatrudnjeti? Ili se bojite kako ste već trudni? Ova će vam dva vrlo pouzdana i provjerena testa odmah dati sve potrebne informacije.

Ovulacija

Ovaj test u obliku štapića koji se umoČi u mokraću namijenjen je dokazivanju povišenih razina luteinizirajućeg hormona (LH), a katkad i estron-3-glukuronida, koje se pojavljuju prije same ovulacije. Obično je točan 90 posto.

Trudnoća

lako je moguće dobiti lažno pozitivan (imate li u mokraći tragove krvi) ili lažno negativan rezultat (ako test napravite prerano nakon izostale menstruacije), kućni testovi trudnoće obično su točni i brzo vam mogu dati odgovor koji nestrpljivo čekate. Jasno je kako trebate otići liječniku dobijete li pozitivan rezultat ili vam nekoliko testova pokaže različito. Liječnik ili liječnica mogu vaše
rezultate potvrditi pretragom krvi ili pregledom.