Navigacija

Pretilost je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema, koji je već krajem prošloga stoljeća poprimio karakter globalne epidemije, tako da u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju tek manji dio stanovništva ima normalnu tjelesnu težinu (WHO, 2000).

Poznato je da u broju pretilih osoba prednjače SAD, gdje je čak 2/3 stanovništva preuhranjeno (Rossner, 2002). Epiderniološki podaci za Europu upućuju na izražen porast pretilosti u svim dobnim skupinama, uz posebno zabrinjavajuće podatke za mlađe dobne skupine, djecu i adolescente.

Hrvatska prati svjetske trendove jer je preuhranjeno 38,1 % odrasle populacije, a pretilo 20,3%, bez značajnijih regionalnih razlika.

Razgovarali smo i sa voditeljem Altis Centra za zdravo i lijepo tijelo o debljini u Hrvatskoj:

“Nažalost, mediteranska prehrana, nekad široko zastupljena u našim primorskim krajevima, danas je zamijenjena namirnicama brze, visokorafinirane industrijski prerađene hrane.

Potrošnja ribe po glavi stanovnika je daleko ispod europskoga prosjeka, a slatkiši i gazirana pića su dostupniji od voća i povrća. To su glavni razlozi, uz nedostatak tjelesne aktivnosti, rastućega problema pretilosti i u obalnim krajevima Hrvatske.”

Iako većinu ljudi zabrinjava zbog estetskih razloga, pretilost je prvenstveno zdravstveni problem.

Zbog povećane tjelesne težine nastaju brojne kliničke komplikacije koje smanjuju kvalitetu života, radnu sposobnost i životni vijek oboljelih .

Voditelj Altis Centra, Alvin Eljazović, mag. Kineziologije nešto nam je rekao i o utjecaju pretilosti na zdravlje:

“Pretile osobe izložene su većem riziku od brojnih bolesti, uključujući šećernu bolest, arterijsku hipertenziju, kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti, sindrom apneje u snu. U komplikacije pretilosti ubrajaju se i bolesti gastrointestinalnoga trakta, degenerativne bolesti zglobova, ginekološki problemi, uključujući neplodnost, maligni tumori, endokrinološki poremećaji te čitav niz psiholoških problema. Izravni i neizravni troškovi liječenja komplikacija pretilosti velik su teret za proračune zdravstvenih sustava.”

Pretilost je, uz pušenje, najčešći uzrok bolesti koji možemo prevenirati. Najnovije smjernice o liječenju šećerne bolesti i hipertenzije naglašavaju važnost stupnja uhranjenosti pri određivanju kardiovaskularnoga rizika .

Pretilost je često udružena s drugim glavnim čimbenicima kardiovaskularnoga rizika u tzv. metaboličkom sindromu, koji obuhvaća stanja karakterizirana različitim kombinacijama poremećaja krvnoga tlaka, metabolizma glukoze i lipida. Posebno opasna za zdravlje je tzv. trbušna pretilost koja predstavlja centripetalno nakupljanje visceralnoga masnog tkiva. Rizik za razvoj metaboličkoga sindroma predstavlja opseg struka za žene veći od 80 cm, a za muškarce veći od 94 cm (International Diabetes Federation – IDF, 2006).

Vodeći uzrok smrtnosti u svijetu i Hrvatskoj su kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti najčešće vezane uz prekomjernu tjelesnu težinu i dijabetes.

Stoga i u Hrvatskoj postoji Nacionalni program za zaustavljanje epidemije debljine kao i Nacionalni konsenzus o dijagnostici i liječenju debljine.

Danas se debljina u svijetu smatra jednom od vrsta ovisnosti pa se tako i pristupa njezinom problemu. Naš savjet je da se uključite u specijalizirane forume o mršavljenju koji su odlična besplatna pomoć pri mršavljenju.

Najpoznatiji takav forum na ovim prostorima je mrsavljenje-forum.com. Savjetujemo uključivanje na takav jedan forum jer ćete samom komunikacijom na forumu biti u stalnom kontaktu sa ljudima koji imaju isti problem i tako razmijeniti iskustva, dobiti besplatnu podršku koja je u takvoj borbi iznimno važna, čuti nove korisne stvari koje vam mogu olakšati put mršavljenja i jednostavno napraviti dobru podlogu da mršavljenje bude dugoročno uspješno!

Istraživanja Američkog instituta za pretilost u Ohio-u pokazala su kako su osobe uključene u takav tip aktivnog sudjelovanja na forumu imale u prosjeku 2 kilograma brži gubitak kilograma mjesečno te su znatno dulji period zadržali postignutu težinu.